Βασίλης Φλωρίδης, εισαγγλέας προϊστάμενος της Ανεξάρτητης Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), στην εκπομπή του Δ. Βερύκιου και του Δ. Σταυρόπουλου, στον Alpha 989, 05/09/2013
Ηχητικό, διάρκεια 00:18:04 >>> http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=62939
Η απομαγνητοφώνηση όλης της συνέντευξης:
(αρχή)
00:00:01 ΔΗΜ: Μία καλημέρα στο κύριο Βασίλη Φλωρίδη, εισαγγελέα, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)[1]. Ο οποίος όμως, κύριος Βασίλης Φλωρίδης, έχει μια ιδιαιτερότητα την οποία θα μας πει. Καλημέρα κύριε Εισαγγελέα.
[1] http://et.diavgeia.gov.gr/f/eaadhsy
00:00:14 ΒΦ: Καλημέρα σας και καλημέρα και στους ακροατές σας.
00:00:05 ΔΗΜ: Είναι έτσι, όπως το λέει ο Σταυρόπουλος κύριε Φλωρίδη; ΔΗΜ2: Για μένα έτσι είναι. ΔΗΜ: Όλοι οι εισαγγελείς, δηλαδή όποιος βαφτίζεται εισαγγελέας, είναι ταγμένος κατά της διαφθοράς; Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις;
00:00:28 ΒΦ: Κοιτάξτε κύριε Σταυρόπουλε, η αλήθεια είναι ότι η δικαιοσύνη, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την μεταπολίτευση, που εγώ την ζω, γιατί είμαι εισαγγελέας νεώτερης γενιάς, έχει σταθεί σε ένα πολύ καλό επίπεδο, μπορώ να πω, σε σχέση και με τους άλλους θεσμούς. Γιατί μην ξεχνάμε ότι, αν θυμάστε με την τελευταία κατάταξη που έγινε στον πίνακα διαφθοράς, στον παγκόσμιο[2], η Ελλάδα έχει πέσει από την 47η θέση που ήταν, έχει πέσει στην 90η, δηλαδή είναι πιο κάτω και από την Βουλγαρία πια. Είναι δίπλα με την Κολομβία, το Τιμπουκτού, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και κάποιες άλλες χώρες...
[2] CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2012: http://www.transparency.org/cpi2012/results
00:01:09 ΔΗΜ: Ξέρετε όμως κύριε Φλωρίδη ποιο είναι το παράπονο του Έλληνα; Ότι στην Ελλάδα δεν βγήκε ένας Ντι Πιέτρο. Γιατί;
00:01:16 ΒΦ: Να σας πω κάτι. Ε, δεν πιστεύω σε “Ντι Πιέτρο” κύριε Σταυρόπουλε. Πιστεύω σε μια συλλογική προσπάθεια. Και αυτό το οποίο, προσωπικά (ΔΗΜ: Σωστό) με στεναχωρεί και πάλι, είναι ότι, βλέπω ότι, η πολιτεία, δεν εφαρμόζει τελικά τους θεσμούς που πρέπει να εφαρμόσει. Τι θέλω να πω με αυτό. Τα πρόσωπα τα οποία σήμερα ασχολούνται με την διαφθορά είναι πάρα πολλά. Είναι εξαιρετικοί άνθρωποι σαν μονάδες, να σας πω, υπάρχει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας[3][4], κοιτάξτε πόσοι θεσμοί υπάρχουν οι οποίοι είναι ταγμένοι να καταπολεμούν την διαφθορά. Είναι ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, ο κύριος Σούρλας, εξαιρετικός, είναι ο κύριος Ρακιντζής Γενικός Επιθεωρητής Διοίκησης[5], εξαιρετικός, τώρα έγινε συντονιστής κατά της Διαφθοράς[6], ο κύριος Τέντες ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εξαιρετικός, υπάρχουν Εισαγγελείς (κατά της) Διαφθοράς, η κυρία Ράικου[7] κλπ. Έχουν φτιάξει ένα σωρό και συνεχώς προστίθενται άτομα ως μονάδες...
[3] Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
[4] "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ" Εθνικό Σχέδιο κατά της διαφθοράς, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013, http://www.ministryofjustice.gr/site/LinkClick.aspx?fileticket=Q_C4Fw_rxLk%3d&tabid=64
[5] Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης http://www.gedd.gr/
[6] Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς ο Ιωάννης Τέντες http://www.tovima.gr/society/article/?aid=515671
[7] Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς η Ελένη Ράικου http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/04/2013_494275
00:02:09 ΔΗΜ: Ενώ κατά την γνώση σας τι θα 'πρεπε; Να είναι ένα ενιαίο όργανο;
00:02:16 ΒΦ: Ε, βέβαια. Αυτό το έχω πει, και οι Ενώσεις Εισαγγελέων[8] το έχουν πει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η Ελλάδα, προσέξτε, κάθε φορά που πηγαίναμε σε διεθνείς εκπροσωπήσεις, στην Ευρώπη ή κάπου αλλού, στα Ηνωμένα Έθνη, αυτό το οποίο βλέπαμε να κάνουν οι άλλες χώρες είναι το εξής, υπήρχε ένα γκρουπ από κάθε χώρα στο οποίο ήταν, ένας εισαγγελέας, ένας εφοριακός, ένας τελωνειακός, ένας αστυνομικός και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύανε ως ομάδα, ως team, αυτό που δεν έχει η Ελλάδα και που ακόμα δυστυχώς δεν φαίνεται ότι θα αποκτήσει γιατί μονίμως προστίθενται νέες αρχές, νέοι θεσμοί, ως μονάδες όμως, οι οποίες, μην σας φανεί παράξενο, και μεταξύ τους ανταγωνίζονται. Και πάρα πολλοί από αυτούς λειτουργούν ακτιβιστικά πια. Δεν έχει έναν θεσμό ο οποίος θα καταπολεμά την διαφθορά. Ξέρετε αυτό το οποίο, σε αυτό που γίνεται σύγχυση στην Ελλάδα είναι το εξής, πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι κάτι το οποίο, είναι ένα φάντασμα που πλανάται και το οποίο είναι άσχετο με την υπόλοιπη κοινωνία. Εάν δεν μπορείς, κύριε Σταυρόπουλε, κύριε Βερύκιε, να ακολουθήσεις την διαδρομή του χρήματος δεν μπορείς να πατάξεις την διαφθορά. (ΔΗΜ: Ακριβώς) Για να το κάνεις όμως αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μια ισχυρή οικονομική αστυνομία (ΔΗΜ: Έτσι.) δίπλα σου.
[9] Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος http://www.enosieisaggeleon.gr/, Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων http://www.ende.gr/
00:03:23 ΔΗΜ: Και δεν την έχουν φτιάξει κύριε Φλωρίδη. Δεν έφτιαξαν οικονομική αστυνομία να βάλουν στα νησιά, να πατάξουν την φοροδιαφυγή την χαμηλή, πως θα πάνε στην μεγάλη; Έχετε απόλυτο δίκαιο.
00:03:34 ΒΦ: Το πρόβλημα ξεκινάει από το πολιτικό σύστημα. Λέτε για οικονομική αστυνομία, κάθε υπουργός που έρχεται κάνει και μια δικιά του αστυνομία. Έχουμε γεμίσει 50 σώματα, έχουμε το ΣΔΟΕ, έχουμε τα Τελωνεία, έχουμε τον Έλεγχο Τελωνείων, έχουμε τις Εφορίες, έχουμε την Οικονομική Αστυνομία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έχουμε το Οικονομικό Σώμα, έχουμε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα. Αυτά τα σώματα, ξέρετε, η Guardia di Finanza, η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία[10] έχει 58.000 οικονομικούς αστυνομικούς. Έχει, διαθέτει 100 δικά της αεροσκάφη και 600 πλωτά, τα έξοδα, εάν δείτε αυτής της ογκώδους όπως φαίνεται υπηρεσίας, είναι το ένα χιλιοστό από τα έσοδα που φέρνει στο κράτος. Αυτό δεν το έχει η Ελλάδα. Έχουμε πάρα πολλά σώματα, με εξαιρετικούς επαναλαμβάνω ανθρώπους, οι οποίοι μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν.
[10] Guardia di Finanza https://en.wikipedia.org/wiki/Guardia_di_Finanza
00:04:21 ΔΗΜ: Πέστε μου κάτι, μήπως το κάνουν επίτηδες;
00:04:24 ΒΦ: Ξέρετε, κάποτε το πίστευα αυτό αλλά στο διάστημα που είμαι τώρα κοντά στην διοίκηση, νομίζω ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλετε στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος. Γιατί, μην ξεχνάμε, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Χρειάζονται τομές στο πολιτικό σύστημα, κύριε Σταυρόπουλε και κύριε Βερύκιε. Όταν το άρθρο 86 του Συντάγματος, ακόμα, επιτρέπει υπουργούς να παραγράφονται τα εγκλήματά τους σε έξι μήνες, σε έξι μήνες, όταν ενός πολίτη για το ίδιο έγκλημα παραγράφεται σε 20 χρόνια, ε, σημαίνει εδώ ότι το σύστημα πάσχει σοβαρά. Να θυμίσω κάτι που είχε πει ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ[11], παλιά, “Δεν είναι η διαφθορά των ανθρώπων που καταστρέφει το πολιτικό σύστημα. Αλλά το πολιτικό σύστημα που διαφθείρει και καταστρέφει του ανθρώπους”. Από εκεί ξεκινάει, πρέπει να ενισχυθεί το πολιτικό σύστημα.
[11] [url]https://el.wikipedia.org/wiki/Ζαν_Ζακ_Ρουσσώ[/url]
00:05:10 ΔΗΜ: Πέστε μου κάτι. Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων για την πάταξη της διαφθοράς[12]. (ΔΗΜ2: Μα δεν ήτανε ο κύριος..) Εσείς γιατί δεν πήγατε;
[12] Πρώτη συνάντηση της επιτροπής για την εθνική στρατηγική κατά της διαφθοράς http://www.tanea.gr/news/greece/article/5038916/prwth-synanthsh-gia-thn-ethnikh-strathgikh-kata-ths-diafthoras/
00:05:18 ΒΦ: Καταρχήν δεν, δεν με κάλεσαν, αλλά προσέξτε, είναι ακριβώς αυτό που έλεγα προηγουμένως. Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, της οποίας προΐσταμαι ακόμη, είναι, υποτίθεται ότι ελέγχει, όχι υποτίθεται, ελέγχει, και ξεκίνησε να ελέγχει, παρότι έχει ένα χρόνο που λειτουργεί στην ουσία, όλες τις δημόσιες συμβάσεις, δηλ. μιλάμε περίπου για 25 δις ευρώ. Το πολιτικό μας σύστημα, οι κυβερνώντες πιστεύουν, ας πούμε, ότι, αυτές οι Αρχές δεν έχουν σχέση με την διαφθορά, είναι το ίδιο λάθος που γίνεται, νομίζουν ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο πάνω από όλα αυτά, το οποίο πρέπει να πολεμηθεί, να καταπολεμηθεί ξεχωριστά. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι, το πολιτικό σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα πρέπει να αλλάξει, να στερεωθεί και στην συνέχεια οι θεσμοί που το ίδιο θα ιδρύσει, δηλαδή μιλάμε για θεσμούς που θα μπαίνουν μέσα στον πυρήνα της οικονομίας. Διότι αν δεν μπεις στην οικονομία την ίδια, να δεις πως δουλεύουν οι οικονομικοί θεσμοί, να δεις πως καταστρέφεται η δομή του κράτους, πως οι δαπάνες ξεφεύγουν. Κοιτούσα προσφάτως τις συμβάσεις της υγείας, κύριε Βερύκιε και κύριε Σταυρόπουλε, της υγείας, το 2009 είχε αυξηθεί η ενδονοσοκομειακή δαπάνη σε ποσοστό 79%, μιλάμε 7,8 δις αύξηση μέσα σε ένα χρόνο και πέστε μου εσείς, εσείς θυμάστε, θυμάται κανείς πολίτης ότι, εκσυγχρονίστηκε τόσο πολύ (ΔΗΜ: Όχι βέβαια) η δημόσια υγεία (ΔΗΜ: Όχι βέβαια, σ' αυτό έχετε δίκιο. ΔΗΜ2: Απεναντίας), ε, άρα λοιπόν, το χρήμα αυτό όλο έχει σπαταληθεί σε ένα σωρό άσκοπες δαπάνες, πολλές από τις οποίες υποκρύπτουν και σαφώς μίζες (ΔΗΜ: Έχετε βρει κάτι;) Μα βρίσκουμε συνέχεια, μα αυτά βρίσκονται, το πρόβλημα είναι να μπορέσεις να μην γίνουν, αυτό, αυτό που κάνει αυτή η Αρχή σήμερα.
00:07:01 ΔΗΜ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό, λέτε βρίσκουμε συνέχεια, αν βρείτε ότι ο Σταυρόπουλος και ο Βερύκιος, έκαναν μια σύμβαση που ζημίωσε το κράτος, δεν θα πάμε και οι δυο φυλακή; Δεν θα βγει αυτό προς τα έξω; Δεν θα βάλετε κάποια στιγμή, κάποια τάξη σε όλες αυτές τις συμβάσεις;
00:07:14 ΒΦ: Μα, συνεχώς γίνετε αυτό. Η δικαιοσύνη σήμερα, όπως βλέπετε, έχει υπερφορτωθεί, και προσέξτε, η εισαγγελική αίσθηση που έχω ότι από εδώ και πέρα, είναι αυτό που έχω πει κάποτε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι θα πρέπει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο, μια φυλακή για 10.000 ανθρώπους, νομίζω ότι αυτό θα είναι μια πολύ καλή αρχή, (ΔΗΜ: Βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο;) όπως πρωτίστως πρέπει να μπουν αξιωματούχοι. Αλλά προσέξτε, έχεις ένα ποινικό οπλοστάσιο, το οποίο σήμερα είναι πραγματικά ανάπηρο (ΔΗΜ: Έτσι.) Συλλαμβάνεται κάποιος ο οποίος δωροδοκείτε, ένας γιατρός. Πάει στο αυτόφωρο, τιμωρείτε με την πιο μεγάλη ποινή που υπάρχει, πέντε έτη φυλακή. Παίρνει αναστολή και φεύγει. Πληρώνει 250 ευρώ και φεύγει. Είναι αυτό ποινικό οπλοστάσιο; (ΔΗΜ: Όχι βέβαια), είναι αυτή ποινική αντιμετώπιση της ... (ΔΗΜ: Όχι βέβαια... έπεσε η γραμμή...) ... τελευταία τροποποίηση, θυμάστε, στην δωροδοκία, που λέει εάν αυτό που δόθηκε “αποτελεί απλή υλική παροχή δεν συνιστά δωροδοκία”. Ε, στη ουσία νομιμοποιεί το φακελάκι με λίγα λόγια.
00:08:08 ΔΗΜ: Ε, ακριβώς. Εσείς κύριε Φλωρίδη, ένα χρόνο, κοντά ένα χρόνο σε αυτή τη θέση, πόσες δημόσιες συμβάσεις έχετε ελέγξει;
00:08:16 ΒΦ: Προσέξτε, η δουλειά, η δουλειά που κάνει κατά βάση η Αρχή, είναι θεσμική... τους νόμους, μιλάμε για κάπου 490 νομοθετήματα που βρήκα μέχρι τώρα, που αφορούν δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή... (ΔΗΜ: Κάτι έχει η γραμμή...), θα μείνει στο ΤΑΠ, να φτιάξουμε έναν νόμο για όλους, να μην μπορεί ο κάθε ένας παράγων, ο κάθε ένας αξιωματούχος να κάνει διαγωνισμούς κατά το δοκούν, για να βολέψει τους φίλους του ή τους συγγενείς του και αυτό θα γίνει, εάν γίνει ένα νομοθέτημα, εάν γίνει κωδικοποίηση των τευχών (ΔΗΜ: Έχετε βρει κάτι;), τους συναντάμε καθημερινά, προσέξτε τώρα, να σας πως ένα παράδειγμα έτσι, πρόσφατο, κοιτούσα τον διαγωνισμό καθαριότητας ενός πανεπιστημίου... (ΔΗΜ: Μάλιστα, ΔΗΜ2: Δεν σας ακούμε, κάνει διακοπές, θα πρέπει να κλείσουμε και να συνδεθούμε ξανά... να πάρουμε τηλέφωνο αμέσως ξανά...)
...
00:09:45 ΔΗΜ: Ναι κύριε Φλωρίδη, τώρα σας ακούμε καλύτερα.
00:09:48 ΒΦ: Ναι, σας έλεγα ότι, προσφάτως κοιτούσα έναν διαγωνισμό που αφορά την καθαριότητα σε ένα πανεπιστήμιο, είχε μπει λοιπόν ένας όρος, στην διακήρυξη, που έλεγε ότι, η εταιρία που θα συμμετέχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία, εμπειρία στην καθαριότητα στεγασμένων χώρων ΑΕΙ. Και ρωτώ λοιπόν, μα είναι ξεκάθαρα μια διάταξη φωτογραφική (ΔΗΜ: Ε, βέβαια). Και αυτά γίνονται, δεν καταλαβαίνω δηλαδή, ένας που καθαρίζει ξέρω 'γω εεε, (ΔΗΜ: Υπουργείο) υπουργείο, δεν έχει εμπειρία, τι παραπάνω έχει; (ΔΗΜ: Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο) Άρα λοιπόν μιλάμε αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και αυτό θα γίνει όταν η αρχή πρωτυποποιήσει τα τεύχη, και είναι, από εκεί και πέρα θα είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να εφαρμόζουν αυτά τα τεύχη δημοπράτησης.
00:10:28 ΔΗΜ: Είναι καλά δομημένη η δική σας Αρχή, εκεί που βρίσκεστε ένα χρόνο, έχετε συνεργάτες;
00:10:33 ΒΦ: Έχουμε καλούς συνεργάτες. Ξέρετε αυτό το οποίο ανακάλυψα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο, γιατί τα άτομα που έχουν έρθει εδώ, δεν ήρθαν με πρόσληψη αλλά με απόσπαση από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό που ανακάλυψα κύριε Σταυρόπουλε είναι το εξής, το δημόσιο έχει πάρα πολλά καλά στελέχη, έμπειρα, καταρτισμένα, (με) μεταπτυχιακά, (με) ξένες γλώσσες, τα οποία δυστυχώς δεν αξιοποιούνται. (ΔΗΜ: Χωρίς κίνητρο όμως για να αξιοποιηθούν, έχετε στείλει εσείς...) Δεν τους αξιοποιεί, το πρόβλημα στο ελληνικό δημόσιο είναι ότι δεν έχει διοικητές. Οι άνθρωποι που διοικούν το ελληνικό δημόσιο δεν έχουν τα προσόντα να... (ΔΗΜ: Λέτε αλήθειες.) Το πρόβλημα, μα το πρόβλημα είναι στους υπουργούς, οι πιο πολλοί υπουργοί δεν έχουν παράσταση από την ζωή, διότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους. Αυτά είναι, αυτά τα λέμε συνέχεια 40 χρόνια, μα δεν αλλάζει τίποτα. Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που πρέπει να ειπωθούν αλήθειες πια. Δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω.
00:11:24 ΔΗΜ: Έχετε εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς που να τις έχετε στείλει εσείς στην δικαιοσύνη;
00:10:32 ΒΦ: Μα συνεχώς στέλνουμε κάθε φορά που βρίσκουμε. Αλλά σας λέω, θα σας φανεί παράξενο αυτό, επειδή παρότι είμαι εισαγγελέας, εγώ πια, δεν πιστεύω πια στο ποινικό, θέλω να αλλάξει αυτή η χώρα. (ΔΗΜ: Ε, ωραία, πιάνεται μια... ΔΗΜ2: Μπουχτίσατε, μπουχτίσατε) Πιάνουμε συνέχει, ακυρώνουμε τους διαγωνισμούς όλους αυτούς, τους ακυρώνουμε. (ΔΗΜ: Πόσους έχετε ακυρώσει, αλήθεια;) Μέχρι τώρα, αυτή τη στιγμή, αν υπολογίσετε ότι, η Αρχή λειτουργεί ένα χρόνο και υποτίθεται ότι δεν έχει αποκτήσει ακόμα δικό της λογιστήριο, με πέντε άτομα που ήταν, υπάρχουν δεκάδες υποθέσεων οι οποίες και έχουν σταλεί στην εισαγγελία, διαβιβάζουμε συνέχεια εκεί για περαιτέρω έρευνα. (ΔΗΜ: Περίπου πόσες, κύριε Φλωρίδη; Περίπου.) ...ε, είναι δεκάδες πια... (ΔΗΜ: Περίπου πόσες, κύριε Φλωρίδη;) Τις δεκάδες πιάνουνε. Μα φανταστείτε από τις 700 υποθέσεις που βγάλαμε περίπου, είναι μεγάλος αριθμός για το διάστημα αυτό. Εξετάζοντας, παράδειγμα τις απευθείας αναθέσεις, πάνω από τις μισές έχουν ακυρωθεί. Δηλαδή δεν, η αρχή δεν έδωσε σύμφωνη γνώμη για να προχωρήσουν, διατύπωσε γνώμη.
00:12:32 ΔΗΜ: Έχετε ακυρώσει δηλαδή συμφωνίες μεταξύ... Πάνω από τις μισές, από τις 700...
00:12:35 ΒΦ: Προσέξτε με βάση με τον νόμο από 'δω και πέρα, και αυτό, θέλω να το πω αυτό το πράγμα, η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αυτή ξέρετε, περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Και ήθελαν πάρα πολύ οι ξένοι για να γίνει, επειδή αντελήφθησαν ότι τα υπόλοιπα όργανα δεν ελέγχουν επαρκώς τις δαπάνες του δημοσίου και κυρίως το θέμα των δημοσίων συμβάσεων που έχει να κάνει, όπως αντιλαμβάνεστε, άμεσα με τον ανταγωνισμό.
00:13:00 ΔΗΜ; Δηλαδή εσείς εκεί μαζί με τον Σφακιανάκη τον καθηγητή, τι κάνετε; Αντιπρόεδρος δεν είναι ο Σφακιανάκης;
00:13:07 ΒΦ: Ναι, ο κύριος Σφακιανάκης είναι εξαιρετικός, και επειδή είναι της πληροφορικής, βοηθάει πάρα στο να στηθεί το σύστημα του κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου συμβάσεων που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σε αυτό στο οποίο πάσχει η Ελλάδα, η Ελλάδα δεν είναι διασυνδεδεμένη ηλεκτρονικά. Εάν είχε γίνει αυτό και στην φορολογία παράδειγμα, δεν θα υπήρχε το φαινόμενο, ξέρετε φτιάξαμε, δώσαμε ένα σωρό λεφτά για να κάνουμε, να υποβάλουμε τις δηλώσεις ηλεκτρονικά, και πες τε μου τι άλλαξε; Δηλαδή, ένα ένας κλέβει το δημόσιο, είτε το κλέψει χειρόγραφα, είτε ηλεκτρονικά (ΔΗΜ: Το ίδιο πράγμα είναι), έτσι δεν προχωράει. Φτιάξαμε ένα σύστημα όμως το οποίο να παίρνει τα στοιχεία κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου, να κάνει αυτόματα εκκαθάριση, να έχει δεδομένα της περιουσίας του, ώστε να μην χρειάζεται και να μην μπορεί πια ο πολίτης να φοροδιαφεύγει. Αυτές είναι οι πολιτικές αλλαγές που δεν κάνουμε στην Ελλάδα.
00:13:47 ΔΗΜ: Ξέρετε όπως πιο είναι το δυστύχημα σε αυτή τη χώρα ότι, όση ώρα σας ακούω, νιώθω να είστε μπουχτισμένος, σαν να θέλετε να φύγετε, σαν να είναι κάτι το οποίο πια... “τα έχετε δει όλα” και έχετε πει ότι αυτός ο τόπος δυστυχώς δεν φτιάχνει με τίποτα.
00:14:08 ΒΦ: Όχι, όχι, εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος και μπορεί να φτιάξει ο τόπος. Απλώς, προσέξτε, χρειάζεται ορισμένες βασικές αλλαγές και κυρίως θεσμικές. Είμαστε η χώρα που έχουμε τους πιο πολλούς νόμους στην Ευρώπη, αλλά τους λιγότερους θεσμούς. Αν θυμάστε τελευταία, στο πίνακα κατάταξης κατά της διαφθοράς στην Ευρώπη, είμαστε τελευταίοι. Και αν θυμάστε οι Ευρωπαίοι, της Κομισιόν μας είχαν πει, ότι εστιάζουν, ας πούμε παράδειγμα στο θέμα της φοροδιαφυγής των πλουσίων. (ΔΗΜ: Ακριβώς) Είναι αυτό που έλεγα πάντα ότι προσοχή μην μας πάρουν χαμπάρι, δυστυχώς ξέρουν πια και αυτοί τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μα δεν μπορεί, δεν υπάρχει δημοκρατία όταν δεν πληρώνουν, όπως λέει το Σύνταγμα, όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και σύμφωνα με τις ικανότητές τους, τις φοροδοτικές τους ικανότητες.
00:14:53 ΔΗΜ: Και το κακό είναι ότι οι περισσότεροι έγιναν πλούσιοι, νεόπλουτοι, μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις.
00:15:00 ΒΦ: Κυρίως με αυτό, το πρόβλημα είναι ότι οι πιο πολλοί, από αυτούς τους λεγόμενους επιχειρηματίες, έχουν γίνει πλούσιοι από τις συναλλαγές με το δημόσιο. (ΔΗΜ: Ακριβώς) Μα εκεί είναι ο τομέας, και γιαυτό και οι Ευρωπαίοι επέμεναν με βάση, με όχημα το μνημόνιο, να γίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά. Αλλά σας λέω ότι, το πρόβλημα είναι καθαρά θεσμικό, πρέπει στην Ελλάδα να ισχύσουν θεσμοί, όπως θεσμοί καθεστώς διαφυγής κατά της διαφθοράς, κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κατά της εισφοροδιαφυγής, κατά της διαφθοράς των δημοσίων συμβάσεων, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν οργανωμένα, όχι κάθε φορά, κάθε υπουργός να θεσπίζει ένα νέο όργανο, το οποίο υποτίθεται θα πολεμήσει την διαφθορά. (ΔΗΜ: Μάλιστα) Έχουνε γίνει πεντακόσια όργανα και η Ελλάδα έπεσε άλλες πενήντα θέσεις κάτω στην (αντιμετώπιση) διαφθορά, δεκαπλασιάστηκε η διαφθορά της. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Και αυτό πρέπει να γίνει θεσμικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος (ΔΗΜ: Μάλιστα).
00:15:49 ΔΗΜ: Κύριε Φλωρίδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ. ΔΗΜ2: Ωχ, σας ευχαριστούμε παρότι μας μαυρίσατε την καρδιά ακόμη περισσότερο.
00:15:53 ΒΦ: Γιατί; Όχι. Όχι, είμαι αισιόδοξος, κύριε Βερύκιε. Και να σας πω κάτι, η Ελλάδα έχει προσωπικό να δουλέψει, απλώς πρέπει να μπουν στις κατάλληλες θέσεις οι κατάλληλοι άνθρωποι. Σας πληροφορώ ότι, εγώ ανακάλυψα ότι στο δημόσιο έχει εξαιρετικά παιδιά, με όρεξη να δουλέψουν, απλά δεν τους αξιοποιεί κανείς. Εδώ, αν πάτε στα υπουργεία θα δείτε συμβούλους τρίτης διαλογής, τους οποίους δεν ξέρω για ποιόν λόγο προτιμούν οι υπουργοί; (ΔΗΜ: Λέτε αλήθειες.)
00:16:14 ΔΗΜ: Εγώ ένα ξέρω, ότι μπορεί να είναι τώρα της μόδας οι νεαροί εισαγγελείς και αντιεισαγγελείς των πρωτοδικείων να είναι σκληροί, και χαίρομαι γιαυτό και όπως εσείς το επισημάνατε από την πρώτη στιγμή. Εσείς είσαστε ένας από τους εισαγγελείς στην Θεσσαλονίκη, μάλιστα τα χρόνια της νιρβάνας, της νιρβάνας, γιατί άλλο να είσαι τώρα καλός εισαγγελέας, και δεικτικός και να τους κυνηγάς, και άλλο από εκείνα τα χρόνια. Που σας βλέπω όμως τώρα να “τα έχετε δει όλα”, και να λέτε ε, παρότι δηλώνετε αισιόδοξος.
00:16:46 ΒΦ: Είμαι πολύ αισιόδοξος, και σας λέω δεν είμαι εγώ, είναι οι συνάδελφοί μου, είναι εξαιρετικοί και κάνουν δουλειά, απλώς θέλουν μια υποστήριξη και η δικαιοσύνη θέλει υποστήριξη. (ΔΗΜ: Μάλιστα) Έχει πλέον, οι διαδικασίες γονάτισαν πια. Φορτώνονται όλη την κρίση αυτοί. Σκεφθείτε ότι αυτή την στιγμή έχουν υποβληθεί 150.000 αιτήσεις από πτωχευμένα νοικοκυριά, αυξάνονται οι υποθέσεις που δικάζονται, δηλαδή σε λίγο οι δικαστές θα δικάζουν μόνο υποθέσεις, και αν βγουν και αυτές οι υποθέσεις οι οποίες είναι τώρα σε εξέλιξη σε βάρος πολιτικών προσώπων και λοιπά, που πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολλές, έτσι λέω εγώ με την εισαγγελική μου διαίσθηση, αντιλαμβάνεστε ότι οι Έλληνες δικαστές για τα επόμενα 10 χρόνια θα δικάζουν κάθε μέρα. Θέλει μια υποστήριξη η δικαιοσύνη.
00:17:23 ΔΗΜ: Ναι, αλλά ο κόσμος αυτό περιμένει. Πως οι πολιτικοί και ποιοι θα μπούνε φυλακή. Θα μπουν όμως; Ή θα... ή αρχίσαμε και και τελειώνουμε στον Άκη;
00:17:34 ΒΦ: Νομίζω ότι είναι σε εξέλιξη πάρα πολλές (υποθέσεις). Γιαυτό και είπα ότι πρέπει να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ για μια φυλακή για 11.000. Νομίζω ότι... Αλλά παρόλα αυτά ξέρετε πολύ καλά ότι το Σύνταγμα απαγορεύει να διώξεις υπουργό αν περάσουν το πολύ δύο χρόνια.
00:17:46 ΔΗΜ: Άρα; ΔΗΜ2: Άρα; Αυτό δεν πρέπει να τ' αλλάξουμε άμεσα; ΔΗΜ: Τώρα είναι πια αργά...
00:17:49 ΒΦ: Η ποινική δίωξη που υπάρχει τώρα είναι στην ουσία όχι με το κοινό ποινικό δίκαιο αλλά με το νόμο περί ξεπλύματος (μαύρου χρήματος), το οποίο οι δικαστές πιστεύουν ότι εκφεύγει του Συντάγματος.
00:18:0 ΔΗΜ: Του Συντάγματος. Μάλιστα. Κύριε Φλωρίδη σας ευχαριστούμε πολύ. ΔΗΜ2: Πάρα, πάρα πολύ. ΔΗΜ: Καλημέρα, ΔΗΜ2: Καλημέρα.
(τέλος)
Βασίλης Φλωρίδης, εισαγγλέας προϊστάμενος της ΕΑΑΔΗΣΥ
Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
- Επικοινωνία:
Βασίλης Φλωρίδης, εισαγγλέας προϊστάμενος της ΕΑΑΔΗΣΥ
Δημοσίευσηαπό Κομπειλάδας » 07 Σεπ 2013, 12:59
здравствуйте
Μετάβαση σε
- Πληροφοριες
- Ενημερωτικό Δελτίο
- Επικαιρότητα
- Εκδηλώσεις
- Οπτικοακουστικό υλικό