Το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία του World Wide Web

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
hrsfpgyjrnptrd

Το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία του World Wide Web

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 02 Μάιος 2013, 14:28

http://www.npr.org/blogs/money/2013/05/ ... d-wide-web

Και μια μετάφραση για όσους δυσκολεύονται με τα αγγλικά, ή για χτένισμα και προώθηση.

Λίγο παραπάνω από είκοσι χρόνια πριν, στις 30 Απριλίου 1993, οι ερευνητές του CERN αποποιήθηκαν το δικαίωμα να πατεντάρουν το World Wide Web. Οι υπεύθυνοι στο CERN, το ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας, όπου εφευρέθηκε το Web, έγραψαν:
Το CERN παραιτείται από όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε αυτόν τον κώδικα, τόσο για τον κώδικα και όσο και για την δυαδική μορφή του και χορηγεί άδεια σε οποιονδήποτε να τον χρησιμοποιήσει, να τον αναπαράγει, να τον τροποποιήσει και να τον αναδιανείμει.


Είναι μια βαρετή φράση από ένα βαρετό κείμενο. Ωστόσο, το έγγραφο αυτό σηματοδοτεί τη στιγμή που το World Wide Web εισήλθε στη δημόσια ιδιοκτησία - μια στιγμή που ήταν κεντρικής σημασίας για τη δημιουργία του Web, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Έστειλα ενα email στον Mark A. Lemley, εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ειδικό σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να τον ρωτήσω σχετικά με το αντιπαράδειγμα. Θα μπορούσε το Web έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; Και πώς θα ήταν ο κόσμος διαφορετικός αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο;

Εδώ είναι ένα απόσπασμα από την απάντησή του:
Είναι εξ ολοκλήρου δυνατό το Web να είχε κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Και μια ισχυρή επιβολή του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας θα είχε οδηγήσει την καινοτομία σε διαφορετική πορεία.

Ακόμη και το 1993, όταν το Web ξεκινούσε, οι ερευνητές και η κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για τις επικοινωνίες δεδομένων και μιλούσαν για την «λεωφόρο των πληροφοριών", ένα προτεινόμενο συγκεντρωτικό, επιχορηγούμενο από την κυβέρνηση ευζωνικό δίκτυο που θα σέρβιρε βίντεο από τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλο εγκεκριμένο περιεχόμενο. [Αυτό, και όχι το Διαδίκτυο, είναι ότι «ανακάλυψε» ο Αλ Γκορ].

Το Web συνέβη από κάτω προς τα πάνω, ενώ κυβέρνηση και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν για το πώς να χτιστεί κάτι από πάνω προς τα κάτω. Αλλά ένα δικαίωμα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της καινοτομίας από το αποκεντρωμένο μοντέλο του Internet σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, αυτό της «λεωφόρου των πληροφοριών». Και όλοι θα ήταν χειρότερα με μια τέτοια εξέλιξη.


Αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του CERN αποκάλεσε το έγγραφο ως "το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία του World Wide Web." Μπορεί να υπάρχει ένα κομμάτι της υπερβολής στην εν λόγω δήλωση. (Ήρθε από έναν τύπο που κάποιες φορές ονομάζεται half-spin doctor.)

Παρόλα αυτά, σε μια στιγμή που ο κόσμος της τεχνολογίας κατακλύζεται από πληθώρα αιτήσεων πατεντών, φαίνεται να αξίζει να σταθούμε και να εκτιμήσουμε τη στιγμή που μια ομάδα ερευνητών παραιτήθηκε από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και έδωσε το World Wide Web στον κόσμο.

tvelocity
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1022
Εγγραφή: 03 Ιαν 2012, 20:37

Re: Το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία του World Wide Web

Δημοσίευσηαπό tvelocity » 03 Μάιος 2013, 03:01

Θα ήταν καλό για το παπαγαλάκι πιστεύω!
Verba volant, scripta manent

Phoebus
Δημοσιεύσεις: 770
Εγγραφή: 15 Φεβ 2012, 15:31
Τοποθεσία: Ναύπακτος
Επικοινωνία:

Re: Το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία του World Wide Web

Δημοσίευσηαπό Phoebus » 03 Μάιος 2013, 13:34

Ναι συμφωνώ, ιστορικό και επικαιρότατο....
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/

Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 1222
Εγγραφή: 15 Μαρ 2012, 14:20

Re: Το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία του World Wide Web

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 03 Μάιος 2013, 19:42

Αυτό έλειπε οι ακριβοπληρωμένοι "ερευνητές" του CERN να βάζαν μη ανοικτή πατέντα.

Ποιόν δουλεύει ο κύριος που έγραψε το άρθρο;;;;
Αφού στον κανονισμό του CERN ως πολυεθνικού κέντρου έρευνας χρηματοδοτούμενου από το δημόσιο (δηλαδή τους καταναλωτές) απαγορεύεται οι εφευρέσεις να έχουν κλειστή κατοχύρωση (κάτι που ισχύει για όλα τα δημόσια ερευνητικά κέντρα πλήν των ελληνικών παρεμπιπτόντως)
Η λογική είναι αφού οι εταιρίες πλήρωσαν την έρευνα και τους ερευνητές ήδη μέσω της φορολογίας τους δεν υπάρχει λόγος να πληρώσουν royalties ξανά.

Μου αρέσει που ο αρθρογράφος έστειλε και email σε ειδικό επί πνευματικών δικαιωμάτων lol lol lol.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες