Σόγια: Εμένα με νοιάζει
Blogpost από Νίκος Χαραλαμπίδης - 5 Μαρτίου, 2013 στις 12:08
Σημείωση: εκτός απο τα διάφορα μηνύματα που θέλει να περάσει το κείμενο μαρκάρω με bold το πειρατικό μέρος του κειμένου (και με υπογράμμιση τα σημεία που θέλει να τονίσει ο συγραφέας) που δεν αναλύεται και θα έπρεπε κάποτε στο μέλλον το πειρατικό κόμμα να αναλύει σε κάθε κείμενο που θα δημοσιεύεται στο μέλλον τα πειρατικά μηνύματα και να τα ενσωματώνει ή να τα προσθέτει-συνεισφέρει σαν παράλληλη ενημέρωση.
Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με τη σόγια; Είναι αλήθεια ότι μπορεί να μοιάζει κάτι μακρινό και μάλλον αδιάφορο συγκρινόμενο με τα όσα ταλαιπωρούν την καθημερινότητά μας και μας πιέζουν συνεχώς. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω για ποιους (πολλούς) λόγους η σόγια αφορά (ερήμην μας) την καθημερινότητά μας και γιατί το θέμα είναι κατεπείγον.
Για τους περισσότερους από εμάς η σόγια είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο του κρέατος. Κάποιοι γνωρίζουν και γεύονται κεμπάπ και κιμά σόγιας, κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν κάψουλες λεκιθίνης σόγιας και πολύ λίγοι καταβροχθίζουν με λαιμαργία τόφου. Στην πραγματικότητα, η σόγια και τα παράγωγά της (λεκιθίνη, σογιέλαιο, σογιάλευρο κοκ) υπάρχουν στην πλειοψηφία των τυποποιημένων τροφίμων αλλά και σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι μάλλον απίθανο για κάποιον τυπικό καταναλωτή να έχει καταφέρει να αποφύγει τη σόγια.
Υπάρχουν βέβαια και τα ζωικά προϊόντα. Εκεί, η σόγια έχει καταφέρει να πλασαριστεί ως το αναντικατάστατο συστατικό στις ζωοτροφές. Αγελάδες, κοτόπουλα, γουρούνια, καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες σόγιας καθημερινά. Άρα κρέας, αλλαντικά, γάλα, αυγά, γιαούρτια κοκ προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με σόγια. Και ας αφήσουμε το παραμύθι των ελληνικών ζώων που τρέφονται με αρωματικά φυτά: η Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο πάνω από 500.000 τόνους σόγιας που κατευθύνεται κυρίως σε ζωοτροφές. Μεγάλο μέρος αυτής της σόγιας είναι μεταλλαγμένη! Έτσι κι αλλιώς όμως είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθεί μη μεταλλαγμένη σόγια στη διεθνή αγορά.
Εδώ και μερικούς μήνες αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα (με αφορμή την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών διεθνώς). Θα είναι λέει καθαρή και πιστοποιημένη ως μη μεταλλαγμένη. Ναι, ακριβώς όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις όπου, μέσα από τυχαία επιμόλυνση, ξαφνικά αποδείχθηκε μεταλλαγμένη.
Ναι, μετά από χρόνια αντίστασης και δυναμικής αντίδρασης χιλιάδων καταναλωτών και εκατοντάδων οργανώσεων και πρωτοβουλιών, τα μεταλλαγμένα βρίσκονται προ των πυλών της Ελλάδας. Και αυτή τη φορά δεν μιλάμε για επεξεργασμένα προϊόντα αλλά για τα χωράφια. Μιλάμε πλέον για επικείμενη απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο φυσικο περιβάλλον σε μεγάλη κλίμακα, μέσα από την καλλιέργεια «καθαρής» σόγιας.
Η λύση δεν είναι ο πανικός ούτε οι υστερικοί έλεγχοι σε κάθε σπόρο. Η λύση είναι η στροφή στην καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών. Χωρίς πατέντες, χωρίς πολυεθνικούς πάτρωνες, χωρίς κίνδυνο μεταλλαγμένης επιμόλυνσης. Και δεν αναφέρομαι καν στη μειωμένη ανάγκη για νερό, φυτοφάρμακα κοκ. Το κουκί και το ρεβίθι είναι η λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. Το κουκί και το ρεβίθι μπορούν και πρέπει να σπάσουν τη μονοκρατορία της σόγιας. Και αυτό αφορά τη διατροφή μας, αλλά κυρίως αφορά την ανάπτυξη και την οικονομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας κοκ
Πηγή
Σόγια: Εμένα με νοιάζει (αφορά &μας...ως πειρατές &όχι μόνο)
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Re: Σόγια: Εμένα με νοιάζει (αφορά &μας...ως πειρατές &όχι μ
Πολύ ενδιαφέρον και καθόλου μακρινό.
Θα πρότεινα να γίνει μία καλή ανάλυση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και να παραχθεί ένα πλήρες κείμενο ανάλυσης για το συγκεκριμένο θέμα που να παντρεύει το πρόβλημα με τις πειρατικές αρχές (ούτως ή άλλως παντρεμένο). Το κείμενο αυτό μπορεί να γίνει θέση του κόμματος για τα μεταλλαγμένα.
Θα πρότεινα να γίνει μία καλή ανάλυση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και να παραχθεί ένα πλήρες κείμενο ανάλυσης για το συγκεκριμένο θέμα που να παντρεύει το πρόβλημα με τις πειρατικές αρχές (ούτως ή άλλως παντρεμένο). Το κείμενο αυτό μπορεί να γίνει θέση του κόμματος για τα μεταλλαγμένα.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
Να ο λόγος που η επιτροπή περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική αλλά απαιτείται να εξειδικευτεί - εξαπλωθεί στα θέματα που δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι υπόλοιποι οικολογικοί "οργανισμοί" και να "αναδειχθούμε" μέσα απ αυτά.
Συμφωνώ με baskin. Αυτό είναι το είδους του πράγματος που πρέπει αν αρπάζει αμέσως η επιτροπή περιβάλλοντος!
edit: Συμφωνώ και με Rainmaker.
edit: Συμφωνώ και με Rainmaker.

-
επίσης είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε για τι μιλάμε και προτείνω να γίνει μια περιγραφή στο wiki των εννοιών της ρύπανσης, μόλυνσης, επιμόλυνσης, μετάλλαξης και γενετικής τροποποίησης.
Γιατί η άγνοια για το αντικείμενο απασχόλησης είναι ό,τι το χειρότερο...
Γιατί η άγνοια για το αντικείμενο απασχόλησης είναι ό,τι το χειρότερο...
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Παρόλο που προσωπικά διαφωνώ με την καλλιέργεια και την κατανάλωση της σόγιας για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και η καρκινογόνος δράση της σόγιας, ομολογώ οτι το κείμενο είναι ότι πιό γελοίο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
Βρίθει αμορφωσιάς, ξερολίασης, με μπόλικη δόση συνωμοσιολογίας, τρομολαγνείας και λιακοπούλιας υποκουλτούρας .
Είναι δε ενδεικτικό πώς η Greenpeace αλλάζει άποψη κάθε τριετία ανάλογα με το ποιοί είναι οι πατρώνες της.
( Η σόγια, η ακακία και ο ευκάλυπτος ήταν τα "τρία μαγικά φυτά" που η Greenpeace επέβαλε πριν μια πενταετία να υποχρεωθούν όλες οι χώρες να τα καλλιεργούν και να τα φυτεύουν. Έγγραψε την νομοθεσία και τις οδηγίες τόσο της ευρωπαϊκής ένωσης, όσο και του τμήματος περιβαλοντολογικής πολιτικής του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα και για το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν. Τα κροκοδίλεια δάκρυα σήμερα τα ακούω βερεσέ ).
Βρίθει αμορφωσιάς, ξερολίασης, με μπόλικη δόση συνωμοσιολογίας, τρομολαγνείας και λιακοπούλιας υποκουλτούρας .
Είναι δε ενδεικτικό πώς η Greenpeace αλλάζει άποψη κάθε τριετία ανάλογα με το ποιοί είναι οι πατρώνες της.
( Η σόγια, η ακακία και ο ευκάλυπτος ήταν τα "τρία μαγικά φυτά" που η Greenpeace επέβαλε πριν μια πενταετία να υποχρεωθούν όλες οι χώρες να τα καλλιεργούν και να τα φυτεύουν. Έγγραψε την νομοθεσία και τις οδηγίες τόσο της ευρωπαϊκής ένωσης, όσο και του τμήματος περιβαλοντολογικής πολιτικής του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα και για το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν. Τα κροκοδίλεια δάκρυα σήμερα τα ακούω βερεσέ ).
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
-
αν θελει η επ.περιβ. ας ριξει μια ματια με την καλλιεργεια της "ζεας". και οποιος αλλος ενδιαφερεται.
ουτε σογια , ουτε σταρι.
ουτε σογια , ουτε σταρι.
Είμαι καθαρά χορτοφάγος για 5 χρόνια. Οι βιολογικές μου εξετάσεις (και έχω φίλο με εργαστήριο, και κάνω τακτικά) είναι στατιστικά παρα πολύ καλές. Αλλά αυτή είναι η στατιστική του ενός... στην στατιστική των πολλών - έχει βρεθεί οτί αν και η σόγια όντως έχει επίδραση σαν οιστρογόνο αλλα και αντι-οιστρογόνο οτι μπορεί πιθανόν να υπάρχει κάποιο θέμα για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση... αλλά ούτε και αυτό δεν έχει εξακριβωθεί με ακρίβεια (οι μελέτες ακόμη δεν έχουν καταλήξει).
Από γενικούς πληθυσμούς, φαίνεται ότι η σόγια έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό φαίνεται και στον Δυτικό (κυρίως Β.Αμερικη) πλυθισμό αλλά ιδιαίτερα στις Ασιατικές χώρες όπου και καταναλώνεται κατά κόρον από μικρές ηλικίες και έχουν γενικά πολύ μικρότερη πιθανότητα κρούσματος καρκίνου. Περιπτώσεις τώρα που η σόγια να έχει απομονωθεί ως παράγοντας για καρκίνο δεν υπάρχουν με μεγάλη πιθανότητα -- εκτός απο μια μελέτη που αποκαλύφθηκε οτι η παρόν φυλή αποθήκευε την σόγια σε φορμαλδεΰδη για να τους κρατά περισσότερο --- όπου και αυτό έφταιγε. Νομίζω έχει πέσει πολύ απόηχος απο αυτό προσωπικά... αλλά δεν βλέπω άλλες έρευνες με βαθιά στατιστικά και απομόνωση παραγόντων.
Ως αναφορά στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, εγώ είμαι κάθετα υπέρ τους. Δεν μας φταίει η τεχνολογία και επιστήμη όμως για το πως αποφασίζει να την εφαρμόσει η Monsanto και παρόμοιες εταιρίες. Για τον απλο λόγο οτι ενα GMO προιόν μπορεί να χρειάζεται λιγότερο νερο, φυτοφάρμακα κτλπ κτλπ - και στην ουσία μπορεί να ταΐσει περισσότερο κόσμο. Εάν γίνει λάθος στη μετάλλαξη η πρόοιμη χρήση τους, τότε το θέμα είναι αλλού - στο ότι μάλλο έχουμε ενα τμήμα μαρκετινγκ να αποφασίζει πότε κάτι είναι έτοιμο και όχι επιστήμονες που αυτή είναι η μόνη τους απασχόληση.
Θα συμφωνήσω με τον Κοτσο για την ποιότητα του άρθρου.
Από γενικούς πληθυσμούς, φαίνεται ότι η σόγια έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό φαίνεται και στον Δυτικό (κυρίως Β.Αμερικη) πλυθισμό αλλά ιδιαίτερα στις Ασιατικές χώρες όπου και καταναλώνεται κατά κόρον από μικρές ηλικίες και έχουν γενικά πολύ μικρότερη πιθανότητα κρούσματος καρκίνου. Περιπτώσεις τώρα που η σόγια να έχει απομονωθεί ως παράγοντας για καρκίνο δεν υπάρχουν με μεγάλη πιθανότητα -- εκτός απο μια μελέτη που αποκαλύφθηκε οτι η παρόν φυλή αποθήκευε την σόγια σε φορμαλδεΰδη για να τους κρατά περισσότερο --- όπου και αυτό έφταιγε. Νομίζω έχει πέσει πολύ απόηχος απο αυτό προσωπικά... αλλά δεν βλέπω άλλες έρευνες με βαθιά στατιστικά και απομόνωση παραγόντων.
Ως αναφορά στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, εγώ είμαι κάθετα υπέρ τους. Δεν μας φταίει η τεχνολογία και επιστήμη όμως για το πως αποφασίζει να την εφαρμόσει η Monsanto και παρόμοιες εταιρίες. Για τον απλο λόγο οτι ενα GMO προιόν μπορεί να χρειάζεται λιγότερο νερο, φυτοφάρμακα κτλπ κτλπ - και στην ουσία μπορεί να ταΐσει περισσότερο κόσμο. Εάν γίνει λάθος στη μετάλλαξη η πρόοιμη χρήση τους, τότε το θέμα είναι αλλού - στο ότι μάλλο έχουμε ενα τμήμα μαρκετινγκ να αποφασίζει πότε κάτι είναι έτοιμο και όχι επιστήμονες που αυτή είναι η μόνη τους απασχόληση.
Θα συμφωνήσω με τον Κοτσο για την ποιότητα του άρθρου.
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/
Kotsos έγραψε:Παρόλο που προσωπικά διαφωνώ με την καλλιέργεια και την κατανάλωση της σόγιας για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και η καρκινογόνος δράση της σόγιας, ομολογώ οτι το κείμενο είναι ότι πιό γελοίο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
Εμείς για το δικό μας "μέρος δράσης" (πατέντες στους σπόρους, κίνδυνος μεταλαγμένης επιμόλυνσης με δικαίωμα μετά των εταιριών για καταγγελίες επί αυτών που έγινε η επιμόλυνση, κλπ.) έχουμε να προσφέρουμε τίποτα ή να μην ασχοληθούμε λόγω των παραπάνω που ανέφερες?
Rainmaker έγραψε:Kotsos έγραψε:Παρόλο που προσωπικά διαφωνώ με την καλλιέργεια και την κατανάλωση της σόγιας ...
Εμείς για το δικό μας "μέρος δράσης" (πατέντες στους σπόρους, κίνδυνος μεταλαγμένης επιμόλυνσης με δικαίωμα μετά των εταιριών για καταγγελίες επί αυτών που έγινε η επιμόλυνση, κλπ.) έχουμε να προσφέρουμε τίποτα ή να μην ασχοληθούμε λόγω των παραπάνω που ανέφερες?
Για εμάς αυτό είναι το κύριο θέμα Rainmaker, ο πόλεμος κατα της Monsanto και κάθε εταιρίας με παρόμοια στρατηγική.
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες