Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 06 Ιαν 2013, 00:52
Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για δυο πράγματα:
– Το δελτίο τύπου που συντάχθηκε το βρίσκω εξαιρετικό και θα ήθελα να το δω να φεύγει το συντομότερο δυνατό προς όποια κατεύθυνση έχουμε πρόσβαση και κυρίως προς το protagon, από το οποίο θα σύστηνα να αιτηθεί η δημοσίευσή του ως επιβεβαίωση της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας του.
Σε ότι αφορά την έγκρισή του δεν συμφωνώ καθόλου με τις διαδικασίες διαβούλευσης και ψήφισης που προτείνονται και με την ευκαιρία θέλω να δηλώσω ότι η σύσταση μιας κατάλληλης Ομ.Επ. είναι κατά τη γνώμη μου ο μόνος σωστός τρόπος προώθησης αυτών των θεμάτων, τουλάχιστον προς το παρόν. (Σχετική πρότασή μου έχω ήδη καταθέσει). Η διελκυστίνδα που παρακολουθώ μου μοιάζει σαν ... "να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο".
– Επειδή στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία συνέβη να διατελέσω επί 10ετία ιδιοκτήτης - εκδότης της μοναδικής αποκλειστικά συνδρομητικής και άνευ διαφημιστικών καταχωρίσεων εφημερίδας (Πολίτης των Μεσογείων) της περιοχής στη οποία ζω, θα ήθελα να καταθέσω και την άποψή μου για το συνολικό θέμα.
Αυτό που σε προηγούμενες αναρτήσεις αποκλήθηκε μάχιμη δημοσιογραφία ή / και δημοσιογραφία γνώμης / ανάλυσης υπήρξε όντως ως επάγγελμα και διαδικασία ενημέρωσης στο παρελθόν, που τείνει να γίνει όλο και απώτερο, δυστυχώς όμως σταδιακά εξέλιπε μαζί με τα τότε ΜΜΕ τα οποία, όπως ήδη πολύ σωστά αναφέρθηκε, περιείχαν και κηδείες, μνημόσυνα, τα λεγόμενα κοινωνικά και ελάχιστες ρεκλάμες (δηλ. διαφημίσεις). Παρά τη φαινομενική αθωότητά τους, και εκείνα τα ΜΜΕ είχαν ήδη καταχωρίσει στα έσοδά τους σοβαρές καταβολές από πολιτικούς σχηματισμούς ή και μεμονωμένα άτομα και επιχειρηματικά συμφέροντα. Πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιογραφία ουδέποτε υπήρξε πραγματικά αντικειμενική στο σύνολό της. Το αίτημα των σύγχρονων καιρών για συνεχή και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη αύξηση του επιχειρηματικού κέρδους, οδήγησε σταδιακά στη γενίκευση αυτής της πρακτικής με αποτέλεσμα το σύνολο των ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) κάθε μορφής, να μετατραπεί σε ΜΠΕ (Μέσα Προπαγανδιστικής Ενημέρωσης). Αυτά που βλέπουμε σήμερα είτε σε έντυπα, είτε σε κανάλια, είτε στο Internet, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι σε καμία περίπτωση ενημέρωση, αλλά προπαγάνδα είτε εμπορική (διαφήμιση), είτε πολιτική (δηλαδή και πάλι εμπορική, αφού και η πολιτική εμπόριο κατέληξε να είναι). Στα καθ' ημάς αυτό αποκλήθηκε διαπλοκή, στη δε γειτονική μας Ιταλία πολύ πιο πετυχημένα Μπερλουσκονισμός, αφού ως δημόσιο ήθος καθιερώθηκε σε βαθμό που να εκπροσωπεί τη χώρα σε ανώτατο επίπεδο. Με λίγα λόγια εδώ και κάμποσο καιρό η ενημέρωση, με τη σωστή σημασία του όρου, έχει πάει περίπατο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γεγονός που ειδικά στο διαδίκτυο γίνεται ακόμη περισσότερο ορατό ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού.
Δεν ξέρω αν ο κ.Τέλλογλου με το εν λόγω άρθρο του αρθρώνει κάποιου είδους κραυγή αγωνίας για το επάγγελμά του ή προσπαθεί να κερδίσει κάτι τι παραπάνω από τους εργοδότες του, ούτε και υπάρχει πιθανότητα να το μάθω, αφού μέσα στον ορυμαγδό των πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, είναι αδύνατο να διακρίνεις την πραγματικότητα.
Είμαι όμως σίγουρος εδώ και πολύ καιρό ότι η κατάσταση χρειάζεται επειγόντως διόρθωση την οποία με όρους πληροφορικής δεν θα την όριζα ως επανεκκίνηση (restart) αλλά ως διαγραφή (format) και επανεγκατάσταση νέων προγραμμάτων, που απαραίτητα θα περιέχουν και εντολές για μια νέα δημοσιογραφική ηθική.
Δεν πιστεύω στον κρατισμό (κρατικά κανάλια κ.λ.π.) αλλά σε μια συνολική κοινωνική εξυγίανση σε όλους τους τομείς, με όρους σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι η Πειρατική Ιδεολογία ή το Νέο Λειτουργικό όπως μας αρέσει να το λέμε. Αν θέλουμε να προπαγανδίσουμε το διαδίκτυο και τη σύγχρονη τεχνολογία θα πρέπει να φροντίσουμε πρώτα να τα εξυγιάνουμε, δίνοντας ίσως πρώτοι, ως Πειρατές, το καλό παράδειγμα.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η καλή δημοσιογραφία και η αντικειμενική ενημέρωση πρέπει "να ακριβοπληρώνονται".