Pirate Party Politician Doesn't Want You Pirating Her Book

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Pirate Party Politician Doesn't Want You Pirating Her Bo

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 25 Σεπ 2012, 20:19

Λουίζα, όπως εξηγώ και αλλού, όλα είναι θέμα ισχύος κάθε μέρους σε μία διαπραγμάτευση. Ο νεοεισερχόμενος πάντα δινει τα πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα. Όπως και παίρνει πολύ μικρότερη αμοιβή. Οι φίρμες μερικά.
Όσο πιο μικρός, τόσο πιο αδύναμος στην διαδικασία και τόσο πιο άδικο το αποτέλεσμα.

Ο Andy McNab πχ στην Μεγάλη Βρετανία δίνει τα δικαιώματα για πέντε χρόνια. Μετά μπορεί να τα εκδόσει όπως θέλει αλλά η εταιρία μπορεί και αυτή να κάνει επανεκδόσεις. Γνωρίζω και αρκετούς άλλους που έχουν αντίστοιχα δικαιώματα. Αν θές να σου συστήσω τους δικηγόρους τους.

Αλλά αν δεν έχεις στα χέρια σου επιτυχία τότε μην περιμένεις πολλά. Φρόντισε όμως ο εκδότης σου να σου εξασφαλίζει ειδική θέση σε WHSmith και Waterstone. Πρόσεξε όμως μην σε δεσμεύσουν και για μελοντικές δουλειές σου γιατί αν ο εκδότης μυριστεί επιτυχία μπορεί να σου ζητήσει και αποκλειστικά δικαιώματα και για όλες τις δουλειές σου για πολλά χρόνια μετά. Έτσι την είχε πατήσει η φίλη μου η Brooke και είχε και τρεξίματα μέχρι και στην διασκευή για την τηλεοπτική σειρά. Είχε πετύχει όμως από το 2003 να μπορεί να δημιοσιεύει αποσπάσματα καθημερινά στο blog της.

Το ηθικό πρόβλημα είναι όμως πώς η Τζούλια δεν είναι η Λουίζα από την τριτοκοσμική χρεωκοπημένη Ελλάδα. Και ώς πολιτικός είναι σε άλλη θέση ισχύος να διαπραγματευτεί με τον εκδότη γιατί μπορεί να αντιπροτείνει το ρίσκο και το πολιτικό κόστοςγια το σκάνδαλο, και ως μέλος των πειρατών της Γερμανίας με άλλη δυναμική από αυτή των Ελλήνων, ακόμα και αν δεν εκδόσει, μόνο με donations στην ηλεκτρονική έκδοση θα μπορούσε και να εκδόση και να διανείμει.
Γι΄αυτό και η αμοιβή της στο συμβόλαιο της δεν είναι ίδια με της Λουίζας αλλά πολαπλάσια.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

LouisaT

Δημοσίευσηαπό LouisaT » 25 Σεπ 2012, 21:28

omissman έγραψε:Λουίζα, συγχαρητηρια για μιαν ακομη φορα !
Με σαφη λογο βαζεις τα πραγματα στη θεση τους, με τροπο που δεν επιδεχεται παραφιλολογιες και παρερμηνειες.

Ευχαριστώ, να'σαι καλά.

Kotsos έγραψε:Το ηθικό πρόβλημα είναι όμως πώς η Τζούλια δεν είναι η Λουίζα από την τριτοκοσμική χρεωκοπημένη Ελλάδα. Και ώς πολιτικός είναι σε άλλη θέση ισχύος να διαπραγματευτεί με τον εκδότη γιατί μπορεί να αντιπροτείνει το ρίσκο και το πολιτικό κόστοςγια το σκάνδαλο, και ως μέλος των πειρατών της Γερμανίας με άλλη δυναμική από αυτή των Ελλήνων, ακόμα και αν δεν εκδόσει, μόνο με donations στην ηλεκτρονική έκδοση θα μπορούσε και να εκδόση και να διανείμει.
Γι΄αυτό και η αμοιβή της στο συμβόλαιο της δεν είναι ίδια με της Λουίζας αλλά πολαπλάσια.

Και ποια νομίζεις πως είναι η Τζούλια; Ο Andy McNab ή η J.K.Rowling; Ή μήπως η Μέρκελ; Μια άσημη και ασήμαντη πολιτικός που εκδίδει το πρώτο της βιβλίο. Τρίχες θέση έχει για διαπραγμάτευση. Οι εκδοτικοί οίκοι κάνουν σκόντα όταν ξέρουν, ή τουλάχιστον είναι πολύ σίγουροι, πως θα κάνουν πρώτα απόσβεση της επένδυσής τους. Ο McNab μπορεί και διαπραγματεύεται τα συμβόλαια αυτά γιατί ο εκδότης του ξέρει πως μέσα σε 5 χρόνια θα έχει βγάλει ένα καλό κέρδος.

Επίσης, τρίχες θα είχε καταφέρει η Τζούλια με μια ηλεκτρονική έκδοση και donations. Ακόμα κι αν παρήγαγε κανονικά βιβλία (των οποίο το κόστος δεν είναι και απαγορευτικό) δεν θα είχε μετά την δυνατότητα ούτε διανομής ούτε προώθησης. Οι διανομείς από τους οποίους στοκάρουν τα βιβλιοπωλεία δεν παίρνουν self-published βιβλία, επίσης χωρίς το μάρκετινγκ και την προώθηση του εκδότη είσαι καταδικασμένος στην αφάνεια. Το θέμα δεν είναι το πόσα θα βγάλει, αλλά το πόσοι άνθρωποι θα διαβάσουν το βιβλίο. Και με το σχέδιο που προτείνεις ο αριθμός θα ήταν το πολύ 3-ψήφιος. Γιατί 50 Shades of Grey το βιβλίο της σίγουρα δεν είναι.

Επαναλαμβάνω. Το ότι κατάφερε και διαπραγματεύτηκε 10-ετές συμβόλαιο είναι τεράστια επιτυχία.

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 25 Σεπ 2012, 22:56

Λουίζα αμφισβητείς ότι αν δεν ήταν πολιτικός των πειρατών τα 100000 ευρώπουλα δεν θα τα έβλεπε ούτε στο όνειρό της;;;;;;;;;;;

Αυτή τη στιγμή το έντυπο βιβλίο βρίσκεται στην θέση του βινυλίου στις αρχές της δεκαετία του 90.
Λόγω της θέσης της σαν πολιτικός η όλη διαπραγμάτευση είχε την ιδιότητα της διαμάχης ανάμεσα στο λόμπυ του ebook και της θέσης των πειρατών.
Σε αυτή την μάχη η Τζούλια ήταν ο αδύνατος κρίκος. Προτίμησε να υποχωρήσει γιατί ήταν μικρή και θαμπώθηκε από τα λεφτά, γιατί κατάφερε να εκδοθεί, γιατί τσίμπησε το τυράκι των δέκα χρόνων που όσοι είναι στο χώρο θα το θεωρήσουν επιτυχία για νέο συγγραφέα, δεν γνωρίζω.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε κάθε διαπραγμάτευση πάντα υπάρχει κάτι για να κρατηθούν τα προσχήματα και κάτι σαν δωράκι για τον διαπραγματευτή της αντιθετης πλευράς. Αυτή η περίπτωση έχει και τα δύο και γι'αυτό με κάνει επιφυλακτικό σε πολλά.
Και επειδή πλέον δεν βρίσκομαι σε αυτή την θέση του νέου παραγωγού όπως εσύ ίσως μου λύπει ο συναισθηματισμός και μου περισσεύει η καχυποψία.

Θα ήθελα πάντως αν δεν σου κάνει κόπο να καταθέσεις την άποψη σου στην αντίστοιχη συζήτηση στο Κουμπάσο https://teams.pirateparty.gr/issues/238 γιατί η συμμετοχη και η οπτική γωνία ενός παραγωγού βοηθάει να διαμορφώσουμε πολύπλευρα μια ορθή άποψη.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 26 Σεπ 2012, 10:27

kotso, εσύ αυτό που λες είναι ότι αν κάποιος έχει κάποιο συν, θα πρέπει να κατέβει σε μειονεκτική θέση για να μην το χρησιμοποιήσει; Δεν το καταλαβαίνω αυτό!!! Έκανε μια πολύ καλή συμφωνία για οποιοδήποτε είδος έκδοσης. Δεν έχει σημασία πόσα πήρε. Σημασία έχει ότι έκανε πρόοδο προς ακριβώς αυτό που θέλουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι σαν να ζητάμε να μην τρώμε ούτε ένα πιάτο φαγητό μέχρι να έχουν όλοι φαγητό. Ε θα πεθάνουμε όλοι της πείνας έτσι!
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/

mankasp

Δημοσίευσηαπό mankasp » 26 Σεπ 2012, 11:51

Ο σωστός ηθικά πειρατής βγάζει ebook με CC και δε ζητάει ούτε 1 ευρώ από κανέναν. Αν το βιβλίο έχει αξία θα διαδοθεί από μόνο του. Από και και πέρα αν υπάρχει ανάγκη για έντυπο, οποίος εκδοτικός οίκος θέλει ας το το τυπώσει ή ας γίνει crowdfunding.
https://twitter.com/e_kastrinakis

LouisaT

Δημοσίευσηαπό LouisaT » 26 Σεπ 2012, 11:57

Kotsos έγραψε:Λουίζα αμφισβητείς ότι αν δεν ήταν πολιτικός των πειρατών τα 100000 ευρώπουλα δεν θα τα έβλεπε ούτε στο όνειρό της;;;;;;;;;;;

Όχι. Αμφισβητώ πως αυτή της η θέση θα της επέτρεπε να διαπραγματευτεί το συμβόλαιο που λες εσύ πως θα έπρεπε να διαπραγματευτεί. Για τέτοιο συμβόλαιο που προτείνεις, θα έπρεπε να είναι η Μέρκελ η ίδια. :-)

Kotsos έγραψε:Αυτή τη στιγμή το έντυπο βιβλίο βρίσκεται στην θέση του βινυλίου στις αρχές της δεκαετία του 90.

Διαφωνώ. We're not there yet. Και δεν είμαι σίγουρη πως θα φτάσουμε ακριβώς εκεί και ποτέ. Και να σου πω, δεν είμαι καθόλου σίγουρη πως θέλω -ή πρέπει- να φτάσουμε. Όσα αβαντάζ κι αν έχει το ηλεκτρονικό βιβλίο, άλλα τόσα έχει το έντυπο. Το πιο βασικό απ'όλα; Σε 1000 χρόνια από τώρα, το έντυπο θα μπορείς ακόμα να το διαβάσεις, ακόμα και σε post-apocalyptic καταστάσεις, την γνώση και τον πολιτισμό σε έντυπα βιβλία θα μπορείς ακόμα να τα διαβάσεις. Σε 20 χρόνια το epub δεν θα μπορείς να το διαβάσεις. Αν πέσει το ρεύμα ή σου τελειώσει η μπαταρία, το epub πάλι δεν μπορείς να το διαβάσεις.

Kotsos έγραψε:Λόγω της θέσης της σαν πολιτικός η όλη διαπραγμάτευση είχε την ιδιότητα της διαμάχης ανάμεσα στο λόμπυ του ebook και της θέσης των πειρατών.
Σε αυτή την μάχη η Τζούλια ήταν ο αδύνατος κρίκος. Προτίμησε να υποχωρήσει γιατί ήταν μικρή και θαμπώθηκε από τα λεφτά, γιατί κατάφερε να εκδοθεί, γιατί τσίμπησε το τυράκι των δέκα χρόνων που όσοι είναι στο χώρο θα το θεωρήσουν επιτυχία για νέο συγγραφέα, δεν γνωρίζω.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε κάθε διαπραγμάτευση πάντα υπάρχει κάτι για να κρατηθούν τα προσχήματα και κάτι σαν δωράκι για τον διαπραγματευτή της αντιθετης πλευράς. Αυτή η περίπτωση έχει και τα δύο και γι'αυτό με κάνει επιφυλακτικό σε πολλά.
Και επειδή πλέον δεν βρίσκομαι σε αυτή την θέση του νέου παραγωγού όπως εσύ ίσως μου λύπει ο συναισθηματισμός και μου περισσεύει η καχυποψία.

Κάνεις λάθος. Κανένα συναισθηματισμό δεν έχω. Κάθε άλλο. Κυνικότατη είμαι. Εξ ου και θεωρώ πως δεν θα ήταν δυνατόν να διαπραγματευτεί αυτά που λες.

Kotsos έγραψε:Θα ήθελα πάντως αν δεν σου κάνει κόπο να καταθέσεις την άποψη σου στην αντίστοιχη συζήτηση στο Κουμπάσο https://teams.pirateparty.gr/issues/238 γιατί η συμμετοχη και η οπτική γωνία ενός παραγωγού βοηθάει να διαμορφώσουμε πολύπλευρα μια ορθή άποψη.

Θα προσπαθήσω. Αν και διάβαζα τώρα τα σεντόνια που έχουν ήδη γραφτεί και δεν ξέρω αν θα βγει άκρη ποτέ. Το θέμα είναι δύσκολο.

Vassilis Perantzakis έγραψε:kotso, εσύ αυτό που λες είναι ότι αν κάποιος έχει κάποιο συν, θα πρέπει να κατέβει σε μειονεκτική θέση για να μην το χρησιμοποιήσει; Δεν το καταλαβαίνω αυτό!!! Έκανε μια πολύ καλή συμφωνία για οποιοδήποτε είδος έκδοσης. Δεν έχει σημασία πόσα πήρε. Σημασία έχει ότι έκανε πρόοδο προς ακριβώς αυτό που θέλουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι σαν να ζητάμε να μην τρώμε ούτε ένα πιάτο φαγητό μέχρι να έχουν όλοι φαγητό. Ε θα πεθάνουμε όλοι της πείνας έτσι!

Πολύ σωστά τα λες Βασίλη!

mankasp έγραψε:Ο σωστός ηθικά πειρατής βγάζει ebook με CC και δε ζητάει ούτε 1 ευρώ από κανέναν. Αν το βιβλίο έχει αξία θα διαδοθεί από μόνο του. Από και και πέρα αν υπάρχει ανάγκη για έντυπο, οποίος εκδοτικός οίκος θέλει ας το το τυπώσει ή ας γίνει crowdfunding.

Με συγχωρείς, αλλά αυτά είναι απίθανοι συναισθηματισμοί που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Δεν αξίζουν καν μακρύτερης απάντησης.

mankasp

Δημοσίευσηαπό mankasp » 26 Σεπ 2012, 13:25

LouisaT έγραψε:
mankasp έγραψε:Ο σωστός ηθικά πειρατής βγάζει ebook με CC και δε ζητάει ούτε 1 ευρώ από κανέναν. Αν το βιβλίο έχει αξία θα διαδοθεί από μόνο του. Από και και πέρα αν υπάρχει ανάγκη για έντυπο, οποίος εκδοτικός οίκος θέλει ας το το τυπώσει ή ας γίνει crowdfunding.

Με συγχωρείς, αλλά αυτά είναι απίθανοι συναισθηματισμοί που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Δεν αξίζουν καν μακρύτερης απάντησης.

Η ιδεολογία μου είναι πως καμία πνευματική ιδέα ή έργο τεχνολογικού, επιστημονικού ή ψυχαγωγικού περιεχομένου δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία αυτού που εργάστηκε για να το παράγει με σκοπό να πληρωθεί μέσω δικαιωμάτων. Δεν έχει σχέση με την σημερινή πραγματικότητα φυσικά γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στις δομές της οικονομίας και στην έννοια της ιδιοκτησίας γενικότερα. Εφικτό ή μη, θα το κρίνει το μέλλον και άλλες συζητήσεις...
https://twitter.com/e_kastrinakis

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 26 Σεπ 2012, 13:40

mankasp έγραψε:Η ιδεολογία μου είναι πως καμία πνευματική ιδέα ή έργο τεχνολογικού, επιστημονικού ή ψυχαγωγικού περιεχομένου δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία αυτού που εργάστηκε για να το παράγει με σκοπό να πληρωθεί μέσω δικαιωμάτων. Δεν έχει σχέση με την σημερινή πραγματικότητα φυσικά γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στις δομές της οικονομίας και στην έννοια της ιδιοκτησίας γενικότερα. Εφικτό ή μη, θα το κρίνει το μέλλον και άλλες συζητήσεις...

Δηλαδή το λογισμικό που σπατάλησα ώρες να γράψω δεν δικαιούμαι να το πουλήσω γιατί δεν πρέπει να μου ανήκει; Αστειεύεσαι βέβαια!!! Είναι ηθικό δικαίωμά μου να κάνω ότι θέλω με το λογισμικό που εγώ έγραψα. Απλά ως Πειρατής πιστεύω ότι θα πρέπει να παρέχω και μία εναλλακτική για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να το αγοράσουν. Απέχει πολύ από το να το βάλλουν σε έναν server και να το κατεβάζει όποιος θέλει και να κερδίζει από την δική μου δουλειά.

Ως πειρατές βελτιώνουμε τα υπάρχοντα εργαλεία όσο αναπτύσσουμε νέα. Αλλιώς θα περιμέναμε στον αιώνα τον άπαντα για να έρθει το μέλλον.

Rainmaker

Δημοσίευσηαπό Rainmaker » 26 Σεπ 2012, 14:33

Vassilis Perantzakis έγραψε:
Είναι ηθικό δικαίωμά μου να κάνω ότι θέλω με το λογισμικό που εγώ έγραψα. Απλά ως Πειρατής πιστεύω ότι θα πρέπει να παρέχω και μία εναλλακτική για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να το αγοράσουν.

θεωρώ οτι είναι δικαίωμά σου όσο το κρατάς για τον εαυτό σου, αν το δημοσιεύσεις ανήκει σ όλην την κοινωνία, αν κάποιος όμως βγάζει χρήματα από την ιδέα σου θα πρέπει να σου αποδίδει χρήματα απο τα κέρδη του που θ' αντιστοιχούν ανάλογα με το ποσοστιαίο μέρος της δουλειάς σου σε σχέση με το τελικό έργο αυτού.

Vassilis Perantzakis
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 26 Σεπ 2012, 14:44

Rainmaker έγραψε:θεωρώ οτι είναι δικαίωμά σου όσο το κρατάς για τον εαυτό σου, αν το δημοσιεύσεις ανήκει σ όλην την κοινωνία, αν κάποιος όμως βγάζει χρήματα από την ιδέα σου θα πρέπει να σου αποδίδει χρήματα απο τα κέρδη του που θ' αντιστοιχούν ανάλογα με το ποσοστιαίο μέρος της δουλειάς σου σε σχέση με το τελικό έργο αυτού.

Από ότι καταλαβαίνω δεν μιλάς για το συνδρομητικό μοντέλο. Να σε ρωτήσω όμως κάτι; Τι δουλειά κάνεις εσύ; Γιατί εγώ είμαι προγραμματιστής και αν έδινα δωρεάν το λογισμικό μου και περίμενα να φιλοτιμηθούν να με πληρώσουν θα είχα πεθάνει της πείνας!!!

Αυτό που κάνω επειδή είμαι Πειρατής είναι να συνεισφέρω παράλληλα σε ανοιχτό λογισμικό και να φροντίζω μη εμπορικό λογισμικό μου να είναι διαθέσιμο και δωρεάν ή με άδεια εκπαιδευτική για το εμπορικό.
Τελευταία επεξεργασία από 1 και Vassilis Perantzakis, έχει επεξεργασθεί 26 φορά/ες συνολικά

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες