Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε μια λίστα η οποία ήδη παραβίαζε προσωπικά δεδομένα. Αν είναι να κυνηγήσουν κάποιο να κυνηγήσουν τον Ελβετό υπάλληλο που την υπέκλεψε και την πούλησε σε Γερμανούς και Γάλλους. Οι Γερμανοί που επίσης αναρωτήθηκαν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λίστα που ήταν προϊόν τόσο υποκλοπής (τραπεζοϋπάλληλος) όσο και κλεπταποδοχής (Γερμανικό δημόσιο), πήγαν στα δικαστήρια και αποφάσισαν πως συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και εν τέλει χρησιμοποίησαν την λίστα για να μαζέψουν χρωστούμενα. Πως; απλά έδωσαν προθεσμία (χωρίς να δημοσιεύσουν τίποτα) σε όσους πίστευαν πως χρωστάνε στην εφορία να πληρώσουν (χωρίς πρόστιμα). Μετά την λήξη της προθεσμίας απλά θα κυνηγούσαν τα ονόματα στην λίστα. Και με την λογική του "όποιος έχει τη μύγα" παρουσιάστηκε μεγάλο ποσοστό των ονομάτων και πλήρωσε (δεν ξέρω τι έγινε με τους υπόλοιπους ή πως το χειρίστηκαν στην Γαλλία).
Συγκρίνετέ το με το τι έγινε εδώ. Η λίστα, πρώτα σαν σιντί μετά σαν στικάκι "χάθηκε". Μετά μαθεύτηκε η ύπαρξή της. Διάφοροι υπουργοί τσακώνονταν για το τι θα γίνει. Και εν τέλει την πλήρωσε αυτός που την "βρήκε". Και οι υπέρμαχοι της νομιμότητας παραβλέποντας κάθε άλλη λογική και νομική ερώτηση θυμήθηκαν την Privacy. Την οποία βέβαια είχαν ξεχάσει όταν αποδέχθηκαν την λίστα (ποιος την είδε; ποιος την χειρίστηκε; γιατί δεν καταστράφηκε πάραυτα με δικαστική απόφαση;) Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Άποψη μου. Ο Βαξεβάνης είναι αθώος γιατί απλά δημοσιοποίησε μια λίστα που ούτε συνέλεξε μόνος του, ούτε εξέθεσε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον προσέφερε κοινωνικό έργο αποκαλύπτοντας αυτό που πολλοί θέλαμε να μάθουμε και μας το κρύβανε με δικαιολογίες νηπιαγωγείου δημιουργώντας θεωρίες συνωμοσίας και κοινωνική αναταραχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έδρασε όπως ακριβώς πρέπει να δρα η τέταρτη εξουσία. Έριξε φως εκεί που η κατεστημένη εξουσία ήθελε να μείνει θολούρα. Δεν είναι καθήκον του να κρίνει τα υπόλοιπα περί νομιμότητας της λίστας και χρησιμοποίησης της. Μας την έδειξε, υποχρεώνοντας μας να την συζητήσουμε αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Εφεση υπερ του νομου
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
- Επικοινωνία:
Re: Εφεση υπερ του νομου
Ε.Δ.Α.Π.Ε. The truth is out there.
Διονύση
Κατ´αρχήν δεν υπάρχει τέταρτη εξουσία. Μην αναμασάς τις παπαριές των δημοσιογράφων.
Η κάθε εξουσία σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα πηγάζει από τον λαό, ελέγχεται από τον λαό και δρα για τον λαό. Οποιαδήποτε εξουσία δεν έχει τα παραπάνω γνωρίσματα είναι δικτατορία.
Οι δικαιολογίες του .,,,,,, που ακούστηκαν στην χώρα μας γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε τη λίστα καλό θα ήταν να κρίνονται πριν χρησιμοποιούνται σαν επιχείρημα. Ενας καταθέτης σε Ελβετική τράπεζα δεν συνεπάγεται ότι είναι φοροφυγάς. Καμία διωκτική αρχή δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει έγκλημα με μόνο κριτήριο ότι έχεις καταθέσεις στην Ελβετία. Για να μην μπούμε στα τεχνικά ότι η τράπεζα της Ελλάδος έχει όλες τις κινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό οπότε δεν σου χρειάζεται να δείς ποιοι έχουν καταθέσεις στην Ελβετία αλλά να δείς τις κινήσεις προς όλες τις χώρες του κόσμου που είναι πιο εύκολο.
Συγχώρεσέ με αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το κοινωνικό ώφελος που επιβάλει την δημοσίευση. Αντίθετα βλέπω πολυεπίπεδη κοινωνική βλάβη. Ακόμα και αν δεχθώ ότι όλοι αυτοί είναι φοροφυγάδες σε τι εξυπηρετεί σαν πολίτη να το γνωρίζω αφού σαν πολίτης δεν έχω εκτελεστική εξουσία. Αντίθετα εξυπηρετεί σαν πολίτη να γνωρίζω αν ο ΣΔΟΕ τους έλεγξε γιατί τον ΣΔΟΕ μπορώ να τον ελέγξω θεσμικά και αν τους έλεγξε και νομικά εμποδίστηκε να τους συλλάβει μπορώ να ελέγξω την νομοθετική εξουσία και να απαιτήσω να αλάξει ο νόμος.
Αν ο δημοσιογράφος ήθελε να προσφέρει κοινωνικό έργο θα έκανε έρευνα και θα ρωτούσε τον ΣΔΟΕ σε ποιούς από αυτούς έκανε έλεγχο. Ακόμα περισσότερο θα ξεσκέπαζε τις αποχρώσες ενδείξεις σε νόμιμα έγγραφα.
Μόνο το πόθεν έσχες της βουλής ( νόμιμο έγγραφο) βρίθει τέτοιων. Πχ υπουργοί που αγοράζουν σπίτια στην διάρκεια της θητείας τους με 50000 ευρώ όταν η αντικειμενική τους αξία είναι 1000000 και πολλά άλλα.
Με αυτή την κίνηση δεν προσέφερε κανένα έργο γιατί την δημοσιογραφική έρευνα που έπρεπε να κάνει ο Βαξεβάνης αφήνει να την κάνω εγώ και να κρίνω ποιός φταίει ο νόμος ή η εκτέλεση του νόμου και επειδή βαριέμαι να την κάνω βολεύομαι και εγώ με το να απαιτήσω την κεφαλή επί πίνακι δικαίων και αδίκων.
Κατ´αρχήν δεν υπάρχει τέταρτη εξουσία. Μην αναμασάς τις παπαριές των δημοσιογράφων.
Η κάθε εξουσία σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα πηγάζει από τον λαό, ελέγχεται από τον λαό και δρα για τον λαό. Οποιαδήποτε εξουσία δεν έχει τα παραπάνω γνωρίσματα είναι δικτατορία.
Οι δικαιολογίες του .,,,,,, που ακούστηκαν στην χώρα μας γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε τη λίστα καλό θα ήταν να κρίνονται πριν χρησιμοποιούνται σαν επιχείρημα. Ενας καταθέτης σε Ελβετική τράπεζα δεν συνεπάγεται ότι είναι φοροφυγάς. Καμία διωκτική αρχή δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει έγκλημα με μόνο κριτήριο ότι έχεις καταθέσεις στην Ελβετία. Για να μην μπούμε στα τεχνικά ότι η τράπεζα της Ελλάδος έχει όλες τις κινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό οπότε δεν σου χρειάζεται να δείς ποιοι έχουν καταθέσεις στην Ελβετία αλλά να δείς τις κινήσεις προς όλες τις χώρες του κόσμου που είναι πιο εύκολο.
Συγχώρεσέ με αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το κοινωνικό ώφελος που επιβάλει την δημοσίευση. Αντίθετα βλέπω πολυεπίπεδη κοινωνική βλάβη. Ακόμα και αν δεχθώ ότι όλοι αυτοί είναι φοροφυγάδες σε τι εξυπηρετεί σαν πολίτη να το γνωρίζω αφού σαν πολίτης δεν έχω εκτελεστική εξουσία. Αντίθετα εξυπηρετεί σαν πολίτη να γνωρίζω αν ο ΣΔΟΕ τους έλεγξε γιατί τον ΣΔΟΕ μπορώ να τον ελέγξω θεσμικά και αν τους έλεγξε και νομικά εμποδίστηκε να τους συλλάβει μπορώ να ελέγξω την νομοθετική εξουσία και να απαιτήσω να αλάξει ο νόμος.
Αν ο δημοσιογράφος ήθελε να προσφέρει κοινωνικό έργο θα έκανε έρευνα και θα ρωτούσε τον ΣΔΟΕ σε ποιούς από αυτούς έκανε έλεγχο. Ακόμα περισσότερο θα ξεσκέπαζε τις αποχρώσες ενδείξεις σε νόμιμα έγγραφα.
Μόνο το πόθεν έσχες της βουλής ( νόμιμο έγγραφο) βρίθει τέτοιων. Πχ υπουργοί που αγοράζουν σπίτια στην διάρκεια της θητείας τους με 50000 ευρώ όταν η αντικειμενική τους αξία είναι 1000000 και πολλά άλλα.
Με αυτή την κίνηση δεν προσέφερε κανένα έργο γιατί την δημοσιογραφική έρευνα που έπρεπε να κάνει ο Βαξεβάνης αφήνει να την κάνω εγώ και να κρίνω ποιός φταίει ο νόμος ή η εκτέλεση του νόμου και επειδή βαριέμαι να την κάνω βολεύομαι και εγώ με το να απαιτήσω την κεφαλή επί πίνακι δικαίων και αδίκων.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
-
- Επικοινωνία:
Kotsos το κοινωνικό όφελος είναι απλό: ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ την κυβέρνηση να κάνει κάτι. Η τέταρτη εξουσία δεν είναι θεσμοθετημένη. Ονομάζεται έτσι, γιατί χωρίς αυτήν ο λαός δεν έχει καμία απολύτως εξουσία, πλην αυτών που του "παραχωρούν" οι κυβερνώντες, δηλαδή ή την τυραννία πάνω σε άλλους ή την ψήφο κάθε χ χρόνια!
Σίγουρα η λίστα δεν είναι λίστα φοροφυγάδων. Είναι μόνο λίστα καταθετών. Πως τώρα στοιχειοθετείται αν κάποιοι είναι ΚΑΙ φοροφυγάδες; Απλό: Έχουν δηλώσει εισοδήματα που δικαιολογούν αυτές τις καταθέσεις;
Δεν άκουσες επίσης ότι ο ΣΔΟΕ δεν έκανε κανέναν έλεγχο; Τι ακριβώς θα εξυπηρετούσε να ξαναρωτήσει ο δημοσιογράφος; Η υπόθεση είχε περάσει στις καλένδες. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τα κουκουλώματα. Είχαν μία λίστα. Την είχαν ΜΟΝΟ αυτοί και μπορούσαν να την ελέγξουν. Δεν το έκαναν. Οι δικαιολογίες τους ήταν από αστείες μέχρι γελοίες. Μόνος τρόπος να τους σπρώξουμε να κάνουν έλεγχο είναι η δημοσιοποίηση της λίστας. Τώρα απαιτούν οι νόμιμοι καταθέτες τον έλεγχο!!!
Σίγουρα η λίστα δεν είναι λίστα φοροφυγάδων. Είναι μόνο λίστα καταθετών. Πως τώρα στοιχειοθετείται αν κάποιοι είναι ΚΑΙ φοροφυγάδες; Απλό: Έχουν δηλώσει εισοδήματα που δικαιολογούν αυτές τις καταθέσεις;
Δεν άκουσες επίσης ότι ο ΣΔΟΕ δεν έκανε κανέναν έλεγχο; Τι ακριβώς θα εξυπηρετούσε να ξαναρωτήσει ο δημοσιογράφος; Η υπόθεση είχε περάσει στις καλένδες. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τα κουκουλώματα. Είχαν μία λίστα. Την είχαν ΜΟΝΟ αυτοί και μπορούσαν να την ελέγξουν. Δεν το έκαναν. Οι δικαιολογίες τους ήταν από αστείες μέχρι γελοίες. Μόνος τρόπος να τους σπρώξουμε να κάνουν έλεγχο είναι η δημοσιοποίηση της λίστας. Τώρα απαιτούν οι νόμιμοι καταθέτες τον έλεγχο!!!
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://www.vasper.eu/blog/
https://www.linkedin.com/in/vassilis-perantzakis-1029b514/
-
- Επικοινωνία:
Δεν είναι παπαριές των δημοσιογράφων, όπως ακριβώς η βουλή δεν είναι μπουρδέλο να κάψουμε. Η τέταρτη εξουσία είναι άτυπη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική. Δεν επιβάλλει (όπως σωστά λες τέτοιες εξουσίες ανήκουν στον λαό και μόνο) αλλά αποκαλύπτει όσα το σύστημα (όσο καλό και να είναι) αποκρύπτει. Δημοκρατία χωρίς ελευθεροτυπία δεν υφίσταται.
Checks and balances ή Quis custodiet ipsos custodes, δεν είναι παπαριές αλλά ανάγκη, γιατί αλλιώς η δημοκρατία γίνεται δικτατορία της πλειοψηφίας. Ο ρόλος του δημοσιαγράφου είναι να αποκαλύπτει και αν θες να κατηγορεί αλλά όχι να αποφαίνεται. Ο Χατζηνικολάου και ο Λιάγκας και οι του συναφιού τους δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά λακέδες.
Ε.Δ.Α.Π.Ε. The truth is out there.
Kotsos έγραψε:η τράπεζα της Ελλάδος έχει όλες τις κινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό οπότε δεν σου χρειάζεται να δείς ποιοι έχουν καταθέσεις στην Ελβετία αλλά να δείς τις κινήσεις προς όλες τις χώρες του κόσμου που είναι πιο εύκολο.
Ναι για αυτό και οι άλλες χώρες (Γαλλια, Γερμανια) δεν βαζουν την κεντρική τους τράπεζα να το ψάξει και ψάχνουν να αγοράσουν λίστες, είναι πολύ εύκολο και τους αρέσουν οι προκλήσεις.
Επι του θέματος τώρα,
Οχι η πράξη του βαξεβανη δεν ειναι παράνομη γιατί δεν έχει προσωπικά δεδομένα, ακόμα και αν είχε θα την προστάτευα στο όνομα της ελευθερίας του τύπου, γιατί αν δεν το έκανα ο επόμενος που θα είχε κάτι να δημοσιεύει θα φοβόταν. Ταυτόχρονα δεν και άξια συγχαρητήριων γιατί με την πράξη του στοχοποιει (και) αθώα άτομα. Επιλέγω να υπερασπιστώ το δικαίωμα του να κάνει λάθος γιατί ταυτόχρονα υπερασπίζομαι μια σημαντικότερη (στο δικό μου αξιακό σύστημα) αρχή, την ελευθεροτυπία.
Βασίλη έχεις αποδείξεις ότι το ΣΔΟΕ δεν έκανε έλεγχο ή εικάζεις λόγω του ότι κανένας από αυτούς δεν είναι στην φυλακή;
Γιατί βλέπω ότι μπερδεύουμε τα πράγματα και λαϊκίζουμε επικίνδυνα. Η εκτελεστική εξουσία κατα νόμους άρχει. Αν κάτι είναι νόμιμο όσο ανήθικο και να είναι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να του επιβάλλει τιμωρία.
Δεν ξέρω τι δίκαιο έχετε στο μυαλό σας αλλά βασικός κανόνας του δικαίου λέει ότι καλύτερα δέκα παράνομοι ελεύθεροι παρά ένας αθώος στην φυλακή.
Στην χώρα με επίσημο ποσοστο φοροδιαφυγής 40% και εικαζόμενο 90%, σύμφωνα με την λογική σας, δικαιολογεί να βγούνε τα Ε9 και οι φορολογικές δηλώσεις όλων μας στη δημοσιότητα εφόσον οι μισοί ή και οι παραπάνω είμαστε φοροκλέφτες και βλάπτουμε το κοινωνικό σύνολο. Να γνωρίζω βρε παιδί μου ποιοί από τους γείτονές μου τα τρώγαν με τον Πάγκαλο να ξέρω να τους φτύνω και να τους ρίχνω άγριες ματιές κάθε φορά που μου κόβουν τον μισθό. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την διαφάνεια;
Η "τέταρτη" εξουσία δεν υπάρχει. Είναι παπαριές των δημοσιογράφων.
Είναι εξουσία που ανήκει στους πολίτες και την σφετεριζονται και την συγκεντρώνουν οι δημοσιογράφοι. Για να συγκεντρώνεται σε χέρια λίγων ανεξέλεγκτων και να μπορεί να αποφέρει κέρδη σε αυτούς τους λίγους.
Είναι καθήκον του πολίτη όταν υποπέσει στην αντίληψη του κάτι που βλάπτει το κοινωνικό σύνολο να ενημερώνει την εκτελεστική εξουσία να αναλάβει δράση και να ενημερώσει τους συμπολίτες του. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μήνυση ή προσφυγή που υποβάλλεται στον εισαγγελέα και ανακοινώνεται ανοικτά.
Οι πρακτικές των κουκουλοφόρων καταδοτών που εκτρέφουν οι εφημερίδες και τα blog δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, είναι στοιχείο φασισμού.
Προσωπικά το μόνο στοιχείο δημοσιογραφίας που αναγνωρίζω ως μή φασιστικό είναι το citizen journalism http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_journalism υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα έχει κάνει ο δημοσιογράφος/πολίτης καταγγελία / μήνυση στον εισαγγελέα. Αλλιώς είναι απλά τυπικός γερμανοτσολιάς.
Γιατί βλέπω ότι μπερδεύουμε τα πράγματα και λαϊκίζουμε επικίνδυνα. Η εκτελεστική εξουσία κατα νόμους άρχει. Αν κάτι είναι νόμιμο όσο ανήθικο και να είναι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να του επιβάλλει τιμωρία.
Δεν ξέρω τι δίκαιο έχετε στο μυαλό σας αλλά βασικός κανόνας του δικαίου λέει ότι καλύτερα δέκα παράνομοι ελεύθεροι παρά ένας αθώος στην φυλακή.
Στην χώρα με επίσημο ποσοστο φοροδιαφυγής 40% και εικαζόμενο 90%, σύμφωνα με την λογική σας, δικαιολογεί να βγούνε τα Ε9 και οι φορολογικές δηλώσεις όλων μας στη δημοσιότητα εφόσον οι μισοί ή και οι παραπάνω είμαστε φοροκλέφτες και βλάπτουμε το κοινωνικό σύνολο. Να γνωρίζω βρε παιδί μου ποιοί από τους γείτονές μου τα τρώγαν με τον Πάγκαλο να ξέρω να τους φτύνω και να τους ρίχνω άγριες ματιές κάθε φορά που μου κόβουν τον μισθό. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την διαφάνεια;
Η "τέταρτη" εξουσία δεν υπάρχει. Είναι παπαριές των δημοσιογράφων.
Είναι εξουσία που ανήκει στους πολίτες και την σφετεριζονται και την συγκεντρώνουν οι δημοσιογράφοι. Για να συγκεντρώνεται σε χέρια λίγων ανεξέλεγκτων και να μπορεί να αποφέρει κέρδη σε αυτούς τους λίγους.
Είναι καθήκον του πολίτη όταν υποπέσει στην αντίληψη του κάτι που βλάπτει το κοινωνικό σύνολο να ενημερώνει την εκτελεστική εξουσία να αναλάβει δράση και να ενημερώσει τους συμπολίτες του. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μήνυση ή προσφυγή που υποβάλλεται στον εισαγγελέα και ανακοινώνεται ανοικτά.
Οι πρακτικές των κουκουλοφόρων καταδοτών που εκτρέφουν οι εφημερίδες και τα blog δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, είναι στοιχείο φασισμού.
Προσωπικά το μόνο στοιχείο δημοσιογραφίας που αναγνωρίζω ως μή φασιστικό είναι το citizen journalism http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_journalism υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα έχει κάνει ο δημοσιογράφος/πολίτης καταγγελία / μήνυση στον εισαγγελέα. Αλλιώς είναι απλά τυπικός γερμανοτσολιάς.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
-
- Επικοινωνία:
Kotsos έγραψε:Βασίλη έχεις αποδείξεις ότι το ΣΔΟΕ δεν έκανε έλεγχο ή εικάζεις λόγω του ότι κανένας από αυτούς δεν είναι στην φυλακή;
Εννοείς αν έχω αποδείξεις ότι αυτό που είπαν οι ίδιοι οι επικεφαλής τους ΣΔΟΕ και οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών ισχύει; Οι ίδιοι το είπαν ότι ΔΕΝ έκαναν έλεγχο γιατί "δεν τους ζητήθηκε" και γιατί "δεν ήξεραν αν η λίστα είναι νόμιμη".
Kotsos έγραψε:Γιατί βλέπω ότι μπερδεύουμε τα πράγματα και λαϊκίζουμε επικίνδυνα.
Ποτέ δεν λαϊκίζω. Δεν φταίω εγώ αν εσύ δεν άκουσες τι είπαν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ και οι πρώην υπουργοί!!!
Kotsos έγραψε:Η "τέταρτη" εξουσία δεν υπάρχει. Είναι παπαριές των δημοσιογράφων.
Επαναλαμβάνω ότι "τέταρτη" εξουσία φυσικά και δεν υπάρχει θεσμικά. Ονομάζουμε έτσι "χαριτωμένα" τον έλεγχο που ασκεί η δημοσιογραφία.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες