Μια σταχυολόγηση από την έκθεση: Πεπραγμένα Έτους 2012 (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012)
(σελ. 8)
1. ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2011Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια εκπόνησης της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό. Η φετινή έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κύματα στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 12.000 ατόμων . Η Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα 2011 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Διενέργεια Ολοκληρωμένης Εθνικής Έρευνας για τη διαφθορά» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΕΣΠΑ. Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το 2011 παρατίθεται στο Παράρτημα 1.
Η συνεχής (από το 2007) διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του φαινομένου της διαφθοράς στην κορυφή της ατζέντας. Μέσα από τη συγκριτική ανάλυση και τη διαχρονική αξιολόγηση των δεδομένων, η Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος και έγκυρος επιστημονικός δείκτης που καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα.
(σελ. 9~10)
4. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “WHISTLE-BLOWING”
Η ΔΔ-Ε, την περίοδο Δεκέμβριου 2011 - Αυγούστου 2013, συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος “Providing Alternative to Silence: Towards Greater Protection and Support for Whistleblowers in the EU”, στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθεί καταγραφή της ισχύουσας νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) σε 6 χώρες της ΕΕ. Παράλληλα,
θα εντοπιστούν και θα προωθηθούν προτάσεις βέλτιστων πρακτικών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της παροχής προστασίας προς τους καταγγέλλοντες στις χώρες της ΕΕ και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της καταγγελίας φαινομένων διαφθοράς στην προσπάθεια καταπολέμησής της. Ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι οι πολίτες, ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το ίδιο το κράτος. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία πολιτικής βούλησης για ενσωμάτωση των βέλτιστων πρακτικών ενθάρρυνσης και προστασίας των πληροφοριοδοτών, ώστε μακροπρόθεσμα να εξαλειφθεί η νοοτροπία ανοχής στα φαινόμενα διαφθοράς και κατ’ επέκταση να ενδυναμωθεί η πρόληψη των εγκλημάτων διαφθοράς. Για την προώθηση των προτάσεων που θα προκύψουν, έχει σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις, όπως η παρουσίαση των πορισμάτων της εθνικής και ευρωπαϊκής έρευνας καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό €28.409 και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα διενεργήθηκε από το μέλος της ΔΔ-Ε Άννα Δαμάσκου ενώ το συντονισμό του προγράμματος έχουν η Μαρία Νίνη και η Νάγια Μέντζη.
(σελ. 10)
5. ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: ΕΠΟΠΤΕΙΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣΣτο πλαίσιο της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου & 17ης Ιουνίου 2012, η ΔΔ-Ε ανέπτυξε μια σειρά δράσεων που αφορούσαν:
την εποπτεία τήρησης του νόμου περί προβολής κομμάτων και υποψηφίων κατά την προεκλογική εκστρατεία
τη διαμόρφωση προτάσεων κατά της διαφθοράς που τέθηκαν υπόψη των υποψήφιων κομμάτων και συνδυασμών.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε μια ομάδα εθελοντών η οποία παρακολούθησε και κατέγραψε τις σχετικές παραβάσεις ως προς την προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, οι οποίες αποτυπώθηκαν σε αναφορά που υποβλήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας των Εκλογών.
Παράλληλα, διαμορφώθηκαν 8 προτάσεις κατά της διαφθοράς (π.χ. ανάρτηση πόθεν έσχες βουλευτών στο διαδίκτυο, αναμόρφωση διαδικασίας ελέγχου εκλογικών δαπανών κλπ), οι οποίες εστάλησαν στα υποψήφια κόμματα για να δεσμευτούν προεκλογικά και κοινοποιήθηκαν στα ΜΜΕ (σχετική εκπομπή στο SKAI Ραδιόφωνο). Μόνο δύο κόμματα απάντησαν (Δημιουργία Ξανά, Οικολόγοι Πράσινοι).
Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπούσε στην επισήμανση της αναποτελεσματικότητας των οργάνων που εποπτεύουν την εκλογική διαδικασία καθώς και στην ανάδειξη του ζητήματος της καταπολέμησης της διαφθοράς στην προεκλογική ατζέντα, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να κρίνουν με την ψήφο τους, συνυπολογίζοντας τη συγκεκριμένη στάση των κομμάτων.
(σελ. 10~11)
6. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΔ-Ε Η ΔΔ-Ε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης των φοιτητών, έχει ξεκινήσει
τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου που περικλείει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Βουλευτών για το 2009, όπως αυτές αναρτήθηκαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα της Βουλής. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η μόνιμη ανάρτηση του εν λόγω αρχείου στον ιστότοπο της ΔΔ-Ε, ώστε να είναι εφικτή η ελεύθερη και διαρκής πρόσβαση και πληροφόρηση των πολιτών. Το συγκεκριμένο αρχείο θα εμπλουτίζεται με τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν ανά έτος ώστε να δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης. Η ανάρτηση του συγκεκριμένου αρχείου προγραμματίζεται για τα τέλη του 2012.
(σημείωσα κάποια σημεία με
κόκκινα γράμματα γιατί τα θεώρησα σχετικά με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας)