Προτάσεις νόμου

Συζήτηση για πολιτικά θέματα και γεγονότα.

Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 28 Ιαν 2019, 13:17

Το Κόμμα Πειρατών ετοιμάζει να δώσει μέσω του Βουλευτή Θεσσαλονίκης, κυρίου Σαρίδη, προτάσεις νόμου προς επεξεργασία από νομικούς της βουλής για κατάθεση σε νομοσχέδια υπουργείων.

Τα μέλη καλούνται να προτείνουν πιθανά θέματα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδια.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4925
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 28 Ιαν 2019, 13:31

Πρόταση νόμου για την μείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία

Σύμφωνα με την απόφαση (1) της 2ας Οκτωβρίου 2018 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώνουμε το ΦΠΑ σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, από το 24% στο 6%.

1. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5966_en.htm
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4925
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 28 Ιαν 2019, 13:48

Από Dionisios Zezas (fb contact)
Σχέδιο νόμου για απαραίτητη συνάφεια πτυχίου με θέση εργασίας σε θέσεις ΠΡΟΕΔΡΩΝ, Δ/ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, κλπ σε ΟΛΑ ΤΑ ΝΠΙΔ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Ελαχιστα κριτήρια τουλάχιστον 2 γλωσσών (ΑΓΓΛΙΚΑ +1) σε φορείς που τρέχουν συγχρηματοδοτουμενα Προγράμματα απο την ΕΕ.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4925
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό geraki » 29 Ιαν 2019, 14:46

Υποχρεωτική παροχή ιντερνετ σε όλη την Ελλήνική επικράτεια (μιας και υπάρχουν χωριά που δεν έχουν καθόλου ιντερνετ ή μερικά με μόνο 2 mbps) + αναβάθμιση όπου υπάρχει ήδη διαδίκτυο σε vdsl (έχουμε ξεμείνει με ομοαξονικές γραμμές δεκαετιών).
Το καλύτερο σύστημα ψηφοφορίας είναι αυτό που έχεις μόνο 1 ψήφο, όλα τα άλλα συστήματα-εργαλεία είναι απλώς για συγκέντρωση δύναμης και πλειοψηφίας.
geraki
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 416
Εγγραφή: 17 Μαρ 2014, 05:27

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 29 Ιαν 2019, 15:03

geraki έγραψε:Υποχρεωτική παροχή ιντερνετ σε όλη την Ελλήνική επικράτεια (μιας και υπάρχουν χωριά που δεν έχουν καθόλου ιντερνετ ή μερικά με μόνο 2 mbps) + αναβάθμιση όπου υπάρχει ήδη διαδίκτυο σε vdsl (έχουμε ξεμείνει με ομοαξονικές γραμμές δεκαετιών).

Μπορούμε να πιέσουμε για καθολική υπηρεσία, αν δεν έχει ήδη γίνει.
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4925
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό George_K » 29 Ιαν 2019, 18:18

Δεν ξέρω αν απαντάω στο κατάλληλο θέμα, αλλά μου φάνηκε σχετικό βάση ανάρτησης στην σελίδα στο Facebook και ήθελα να απαντήσω σε κάποια οικονομικά ζητήματα που θίγονται, τα οποία αφορούν και νόμους:

1) Την ακύρωση της προγραμματισμένης μείωσης του αφορολόγητου στις 5000 ευρώ, που θα μηδενίσει από 1/1/2020 την αύξηση αυτή.

Αρχικά εδώ να πω πως η Ελλάδα ενώ ήταν πίσω στις ηλεκτρονικές πληρωμές, έκανε ένα άλμα, ξεπερνώντας ακόμα και την Ευρώπη όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών με κάρτες. Αυτό είναι ευεργετικό όσον αφορά την αποδοτικότητα του χρήματος (τουτέστιν τα έξοδα για την διεκπεραίωση χρηματοοικονομικών συναλλαγών αποτελούν πλέων μικρότερο ποσοστό του όγκου της αξίας τους). Αυτό σε πρώτα στάδια μπορεί να έχει κάποια κόστη που κουβαλάνε οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις σε μικρό βαθμό, αλλά στην κοινωνία δρα ως net benefit η αύξηση της αποδοτικότητας του χρήματος. Γιατί ναι μεν μπορεί πέσει το αφορολόγητο, αλλά μπορεί να καλυφθεί με το 'χτίσιμο' πλαστικού χρήματος πάλι. Πιο ουσιαστική φοροαπαλλαγή για την διευκόλυνση της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου στην Ελλάδα θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ.

2) Την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με βασικό μισθό.

Αυτό αποτελεί αύξηση της κρατικής παρέμβασης. Το κράτος δηλαδή θα αυξήσει τα έξοδα στους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς και η επιβολή των νόμων θα είναι πιο άμεση με τις εξουσίες που θα έχουν οι ενισχυμένες επιθεωρήσεις από τις αρχές. Τέτοιες κινήσεις χρίζουν ανάλυσης κόστους-οφέλους. Αν υπήρχε δηλαδή άλλος τρόπος να ωφεληθεί η κοινωνία περισσότερο με έξοδο δημοσίου, τότε προτιμότερο θα ήταν να ακολουθηθεί η μέγιστη ωφέλεια. Στην Ελλάδα ήδη δύστυχος έχουμε αρκετά μεγάλο δημόσιο τομέα σε αριθμό εργαζόμενων σε σχέση με τους μέσους όρους κρατών τις Ευρώπης. Να θυμίσω εδώ πως οι αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι δυσανάλογες όσον αφορά το ΑΕΠ. Επίσης, ας μην έχουμε αυταπάτες πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει εξέχουσα γραφειοκρατία. Θα αναφερθώ σε αυτό ξανά παρακάτω, αλλά επί του θέματος των ελέγχων, απλούστεροι νόμου και λιγότερη γραφειοκρατία θα εξυπηρετούσαν ενδεχομένως και τις αρχές.
Εικόνα

3) Την άμεση πρόληψη για χρηματοδότηση από τις τράπεζες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Καλό είναι γενικά να μην υπάρχει παρεμβατικότητα στις τράπεζες από το κράτος. Εάν η οικονομία μπορεί να υποστηρίξει βιώσιμες επενδύσεις, οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια γιατί εκεί είναι το κέρδος τους. Για να βοηθήσει το κράτος εκεί, πρέπει να μειώσει την παρεμβατικότητα, όχι να την αυξήσει. Θα βοηθούσαν τα παρακάτω π.χ.: Μετρίαση γραφειοκρατίας, απλούστευση νόμων, συνέχεια στην αυτοματοποίηση συστημάτων, μείωση φόρων κ.α. Όλα αυτά κάνουν την είσοδο στην αγορά πιο εύκολη και μπορούν να συνεισφέρουν στο να,έρθουν επενδύσεις και η τήρηση τους εξυπηρετεί το να καλλιεργηθεί σταθερότητα στα θεσμικά πλαίσια, που βοηθά στην ανάπτυξη.

4) Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθεί το κόστος, να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις και να μην υπάρξει νέο κύμα ανεργίας σε αυτό το ασταθές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Πολύ σημαντικό αυτό! Όπως γράφω και παραπάνω, το να μειωθούν τα εμπόδια για είσοδο νέων οικονομικών παραγόντων στην αγορά μπορεί να είναι ευεργετικό. Βέβαια υπάρχουν και 'χασούρες' για το κράτους με αυτό. Μπορεί για παράδειγμα σε αρχικό στάδιο να μειωθούν τα έσοδα του κράτους αν πέσουν και οι φόροι. Αλλά στην Ελλάδα χρειαζόμαστε φοροελαφρύνσεις διότι με τους υπερβολικούς φόρους τελευταία έχουμε φτάσει να χρωστάνε στην εφορία 'οι μισοί Έλληνες'.

Αλλά για να μην έχουμε αυταπάτες, το ασφαλιστικό στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι υγιές. Για πολλά χρόνια έμπαιναν λιγότερα απ' όσα έβγαιναν στις συντάξεις. Το κενό το κάλυψε ως τώρα το δημόσιο αλλά τώρα με την κρίση που οι ρυθμοί της οικονομίας έχουν πέσει κατά πολύ τα συνταξιοδοτικά δέχονται μεγάλο πλήγμα. Οι περικοπές ήταν δύστυχος απαραίτητες γιατί οι Ελληνικές συντάξεις είχαν φτάσει να είναι υπερ-ανταποδοτικές σε σχέση και με την Ευρώπη ακόμα. Ο κάθε συνταξιούχος έβαζε δηλαδή στα ταμεία πολύ λιγότερα απ' όσα έπαιρνε ως σύνολο, πράγμα που η οικονομία της χώρας δεν μπορούσε να δικαιολογήσει, όσο μάλλον μετά την κρίση. Τα αναδρομικά τώρα είναι ένα βάρος που θα σηκώσει ο φορολογούμενος πάλι, μετά την δήθεν εξισορρόπηση των ισολογισμών από τις συντάξεις. Πρέπει να είναι εύκολο να μπει κάποιος στην αγορά ως επαγγελματίας ή επιχείρηση ας πούμε απ' την μία, αλλά πρέπει και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να είναι υγιεί. Και αυτό αποτελεί και μια μακροχρόνια κριτική στην υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση.

Να παραδεχτώ πως η ανάλυση μου όσον αφορά την οικονομία βασίζεται σε νεοφιλελεύθερα κυρίως πρότυπα, αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό. Ο Keynes ας πούμε, που δεν ήταν νεοφιλελεύθερος, είχε μιλήσει αυτός ο ίδιος για μείωση των φόρων ως πολιτική εξόδου από ύφεση. Και γενικότερα, τα χρηματοοικονομικά δεν χρίζουν ανάλυση από μια μόνο σχολή. Εδώ και μια σχετική παρομοίωση στο γιατί είναι ευεργετικό να αναλύονται τα οικονομικά φαινόμενα μέσω από διάφορες σχολές οικονομικής θεωρίας.

Για να μην μακρηγορώ, θέλω να κλείσω λέγοντας πως χαίρομαι που βλέπω κινητικότητα από το πειρατικό κώμα να πάρει θέσεις σε τέτοια θέματα. Αλλά καλό θα ήταν να λαμβάνονται υπόψιν και οι πιθανές συνέπειες κάθε προτεινόμενης νομοθετικής πράξης που αφορά την οικονομία της χώρας. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κατρακυλήσουμε στον λαϊκισμό πάλι. Για να εστιάσω στα σημαντικά σημεία:

  • Το χτίσιμο αφορολόγητου έφερε ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομία της χώρας που πρέπει να ληφθούν κι αυτές υπόψιν πριν παρουσιαστεί ως ξεκάθαρα αρνητική μια μείωση στο αφορολόγητο.
  • Η αύξηση της κρατικής παρέμβασης δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, το αντίθετο μάλιστα μπορεί να είναι και πιο ευεργετικό.
  • Οι τράπεζες θα ήταν καλό να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιες πότε δύναται η οικονομία να λάβει δάνεια γιατί το να αναγκαστούν να παρέχουν χρηματοδοτήσεις ενώπιον κακών οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να χειροτερέψει κι άλλο την θέση τους.
  • Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν ήταν υγείες και ποτέ δεν ήταν έτυμο για ύφεση. Τα αναδρομικά αποτελούν νέο μεγάλο πλήγμα στην υγεία του συστήματος και είναι σημάδι ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή να μην πέσουν οι νομοθέτες στα ίδια λάθη.
George_K
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 29 Ιαν 2019, 16:57

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 30 Ιαν 2019, 13:18

Ευχαριστούμε πολύ για την εκτενή απάντηση.

Φυσικά και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δεις την φορολογία και συμφωνούμε. Απλά η μείωση του αφορολόγητου όπως έχει επισημανθεί δεν χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων και πιθανά να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση μηδενίζει και την αύξηση του βασικού μισθού.

Σχετικά με την επιθεώρηση εργασίας, το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν επιτελεί το έργο που έχει ήδη αναλάβει, λόγο μη επαρκών πόρων ενώ έχουν ήδη προβλεφθεί να δίδονται, και όχι η επέκταση του έργου της. Βέβαια σε μία παρέμβαση λίγων γραμμών θα ήταν δύσκολο να το αναλύσουμε. Επίσης συμφωνούμε ότι η απλούστευση των νόμων και να προσθέσω και εγώ, κάποιες αλλαγές πχ σε ΣΔΙΤ, θα βοηθούσαν στην διαδικασία αυτή.

Σχετικά με την χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, φυσικά και δεν είναι ανάγκη να είναι επέμβαση του κράτους στην ίδια την τράπεζα, αλλά ακριβώς με τον τρόπο που προτείνεις, δηλαδή "Μετρίαση γραφειοκρατίας, απλούστευση νόμων, συνέχεια στην αυτοματοποίηση συστημάτων, μείωση φόρων" η να προσθέσω και "ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, επιδότηση επιτοκίου επιμελών πληρωτών"
Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4925
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική

Re: Προτάσεις νόμου

Δημοσίευσηαπό Gratiano » 30 Ιαν 2019, 14:00

geraki έγραψε:Υποχρεωτική παροχή ιντερνετ σε όλη την Ελλήνική επικράτεια (μιας και υπάρχουν χωριά που δεν έχουν καθόλου ιντερνετ ή μερικά με μόνο 2 mbps) + αναβάθμιση όπου υπάρχει ήδη διαδίκτυο σε vdsl (έχουμε ξεμείνει με ομοαξονικές γραμμές δεκαετιών).


Συμφωνω. Υπαρχουν και καποιες "καφριλες" των παροχων που πρεπει να σταματησουν πιεζοντας την ΕΕΤΤ η οποια φαινεται να αδιαφορει για μεμονωμενα παραπονα.
Ειμαι της αποψης οτι η προσβαση στο διαδικτυο πρεπει να ειναι ανευ κοστους με εναν τουλαχιστον τροπο.
-What is matter?
-Never mind.
-What is mind?
-No matter.
Gratiano
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 11 Ιαν 2019, 13:47


Επιστροφή στο Πολιτική συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron