Τι συμβαίνει με τις τηλεοπτικές άδειες;

Συζήτηση για πολιτικά θέματα και γεγονότα.
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Τι συμβαίνει με τις τηλεοπτικές άδειες;

Δημοσίευσηαπό Petros » 28 Οκτ 2015, 09:38

Τελικό κείμενο όπως αναρτήθηκε από την Βουλή (λείπουν τα παραρτήματα που ήταν 20MB)
Συνημμένα
νόμος.pdf
(392.4 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 246 φορές
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Τι συμβαίνει με τις τηλεοπτικές άδειες;

Δημοσίευσηαπό Petros » 09 Νοέμ 2015, 22:57

Δηλώσεις στην ΕΡΤ1 του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χ. Σπίρτζη αναφορικά με τις Τηλεοπτικές Άδειες.


Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, παραχώρησε σήμερα το πρωί, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο κ. Βάσω Χαϊνά. Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη χρηματοδότηση αλλά και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής της χώρας, ενώ μίλησε και για τον προγραμματισμό χρηματοδότησης έργων της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο κ. Σπίρτζης απάντησε επίσης και σε ερωτήματα που αφορούν το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συνέντευξη αναφορικά με τις Τηλεοπτικές άδειες έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Λοιπόν επιστρέφουμε στο στούντιο, είμαστε από τις 6 το πρωί μαζί σας έως τις 8. Κάναμε ένα διάλειμμα εδώ με τον κ. Σπίρτζη, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ανέχεται λίγο το βήχα μου και το κρύωμά μου. Είναι και αυτός λίγο συναχωμένος, έτσι. Και με συγχωρείτε πάρα πολύ. Επιστρέφουμε εδώ, και τώρα να πιάσουμε το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες. Ψηφίστηκε ο νόμος, ποιες είναι οι προϋποθέσεις τώρα για την εφαρμογή αυτού του νέου νόμου και σιγά- σιγά να δούμε τι αλλαγές θα δούμε.
Υπουργός: Απαιτείται πάρα πολύ δουλειά για να εφαρμοστεί ο νόμος και έχουμε συγκεκριμένες προαπαιτούμενες ενέργειες τόσο για τις συχνότητες όσο και για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για τις συχνότητες έχουμε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η ΕΡΤ – ΝΕΤ, η εταιρία που θα είναι μία εταιρία διασυνδεδεμένη με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Δημοσιογράφος: Η θυγατρική, αυτή που λέμε;
Υπουργός : Ναι δε θα είναι θυγατρική, θα είναι διασυνδεδεμένη. Δηλαδή θα έχει μία απόλυτη συνεργασία. Θα παραχωρήσει η ΕΡΤ τους εργαζόμενους στα δίκτυα, και θα υλοποιήσει τα δίκτυα που θα είναι στην υπηρεσία της δημόσιας τηλεόρασης. Αυτή θα είναι μία εταιρία η οποία θα διασφαλίσει και μία υγιή αγορά με ανταγωνισμό στο χώρο των τηλεοπτικών καναλιών. Και το λέω αυτό γιατί σήμερα έχουμε μία κατάσταση πρωτοφανή. Έχουμε ιδιωτικό μονοπώλιο, που οδηγεί πάρα πολλά περιφερειακά κανάλια σε απόγνωση, στο να μην μπορούν να λειτουργήσουν, δίνουν χιλιάδες ευρώ για να μπορούν να εκπέμψουν, έχουμε μία ιδιωτική εταιρία στην οποία πληρώνει η ΕΡΤ περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και με έκπτωση μάλιστα, για να μπορεί να εκπέμψει στη χώρα.
Δημοσιογράφος: Η οποία ειδικά μετά από αυτό το άσχημο κλείσιμο της ΕΡΤ είχε αυτή η εταιρία το μονοπώλιο;

Υπουργός: Ναι, αυτή η εταιρία ήταν η μόνη εταιρία που συμμετείχε στο διαγωνισμό που έκανε η ρυθμιστική αρχή της χώρας δηλαδή η ΕΕΤΤ. Και αυτό είναι κάτι που στρεβλώνει την αγορά, ιδιαίτερα όταν αυτή η εταιρία ανήκε στα 6 μεγάλα ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια. Ιδιαίτερα δε, όταν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη γνώμη μου δεν ήταν αυτές που ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, και με μία ΕΡΤ κλειστή, που δε μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό το διαγωνισμό, με όρους, με χρονοδιαγράμματα, που επί της ουσίας απέκλειαν τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου. Αυτή λοιπόν η στρεβλή κατάσταση στο χώρο των τηλεοπτικών δικτύων πρέπει να σταματήσει. Δε μπορεί να υπάρχουν ιδιωτικά μονοπώλια, και δε μπορεί να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση από την ΕΕΤΤ που θεωρητικά πρέπει να έχει μία ανεξάρτητη λειτουργία. Για χρόνια όμως η λειτουργία της ήταν πιο εξαρτημένη από οποιαδήποτε άλλη αρχή.
Δημοσιογράφος: Ωραία.
Υπουργός: Ήμουν πολύ κομψός στις εκφράσεις μου, μπορώ να πω.
Δημοσιογράφος: Στο σήμερα λοιπόν. Αυτή η ανεξάρτητη αρχή εξασφαλίζεται από το νέο αυτό νόμο για να δούμε ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο;
Υπουργός: Βέβαια. Η ανεξάρτητη αρχή θα κληθεί να υλοποιήσει τις αρμοδιότητες που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα είμαστε όλοι εδώ, και οι πολίτες, για να κρίνουμε τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής. Κι από εκεί και πέρα υπάρχει και η Ελληνική Δικαιοσύνη που μπορεί να δει την παραβατική ή τη μη παραβατική συμπεριφορά οποιουδήποτε.
Δημοσιογράφος : Μάλιστα. Λοιπόν με το νομοσχέδιο αυτό η ΕΡΤ οπλίζεται με τη δυνατότητα να είναι ψηφιακός πάροχος, έτσι το λέμε ;
Υπουργός : Ναι, ναι, έτσι ακριβώς. Να, η ΕΡΤ θα είναι μία ανταγωνιστική εταιρία της Digea και θα μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός να επιλέγει αν θα συνεργάζεται και αν θα εκπέμπει μέσα από τη Digea ή μέσα από τη διασυνδεδεμένη με την ΕΡΤ εταιρία. Αυτό διασφαλίζει πολλά πράγματα. Κυρίως διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που δημιουργεί κατά τη γνώμη μου όχι απλά στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά και εναρμονισμένες πρακτικές.
Δημοσιογράφος: Με παγκόσμια εμβέλεια η ΕΡΤ.
Υπουργός: Με παγκόσμια, να τη δώσουμε την είδηση.
Δημοσιογράφος: Για να μας την πείτε ολοκληρωμένα όμως.

Υπουργός : Κοιτάξτε. Για χρόνια από τότε που πουλήθηκε ο ελληνικός δορυφόρος μαζί με τον ΟΤΕ, και από τότε που πουλήθηκε και ο Hellas sat από τον ΟΤΕ σε ξένες εταιρίες, σε ξένη εταιρία, το ελληνικό δημόσιο έχει δύο αναμεταδότες. Ο ένας αναμεταδότης χρησιμοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο άλλος αναμεταδότης δε χρησιμοποιείται καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί -γιατί θα παραχωρηθεί από το υπουργείο αυτός ο αναμεταδότης στην ΕΡΤ- ο Ελληνισμός της διασποράς να παρακολουθήσει την ελληνική δημόσια τηλεόραση. Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί τόσα χρόνια δεν είχε παραχωρηθεί στην ΕΡΤ ο αναμεταδότης που έχουμε στο δορυφόρο. Και βέβαια μέσα από τη δορυφορική τεχνολογία μπορούν να καλυφθούν περιοχές της χώρας στις οποίες υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι περιοχές που δεν καλύπτονται από τη Digea, και από την ψηφιακή εκπομπή. Υπάρχει και ένας άθλιος χάρτης συχνοτήτων που παρότι η μελέτη η οποία είχε γίνει στο υπουργείο και είχε παραληφθεί από τις υπηρεσίες προέβλεπε 275 σημεία εκπομπής, βγήκε μία υπουργική απόφαση που προβλέπει 156 σημεία εκπομπής. Και εδώ οι πολιτικές ευθύνες οι οποίες υπάρχουν στις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι τεράστιες.
Δημοσιογράφος: Ωραία, κύριε Σπίρτζη πάμε μαζί, πάμε στην Κοζάνη θα μας δώσει το ρεπορτάζ ο συνάδελφος Μ. Νασιάδης. Είναι μια περιοχή που όπως λέει το ρεπορτάζ δεν πάει καλά το σήμα. Έχουν προβλήματα, και πληρώνουν και δεν έχουν το σήμα, να ακούσουμε και να το συζητήσουμε.
Υπουργός: Βεβαίως.
Μεταδίδεται το ρεπορτάζ.
Δημοσιογράφος: Ελπίζω να διορθωθεί το τοπίο. Γιατί λοιπόν έχουμε αυτή τη δυσκολία του σήματος, είναι μείωση των πομπών από την εταιρία που ελέγχει;
Υπουργός: Ήταν επιλογή. Βέβαια, ήταν επιλογή. Η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το χάρτη συχνοτήτων όπως είπα και πριν, περιελάμβανε σχεδόν τα μισά σημεία εκπομπής. Αυτό το γεγονός, προέβλεπε κάποιες περιοχές να μην έχουν τηλεοπτικό σήμα. Η ανάλυση που είχε γίνει για την πληθυσμιακή κάλυψη σε ποσοστό 95% δεν είχε γίνει ανά περιφέρεια, είχε γίνει θεωρώντας όλη την Ελλάδα μία περιφέρεια. Άρα, αν υπολογίσει κανείς τον πληθυσμό στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, έχει ένα εκπληκτικά μεγάλο πληθυσμιακό ποσοστό αλλά έχει μηδενικό ποσοστό σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές. Έχει μηδενικό ποσοστό και το λέω το τονίζω αυτό, γιατί σύνορα δεν έχουμε μόνο στη θάλασσα όπως κάποιοι θέλουν να διαφημίζουν, σύνορα έχουμε και στις συχνότητες. Και εκεί πέρα, δεν είχαν προβλέψει διάφοροι που θέλουν να ονομάζονται πατριώτες, ότι πρέπει να είναι θωρακισμένη η χώρα και στις συχνότητες στις παραμεθόριες περιοχές. Λοιπόν εδώ έχουμε πρώτον μία υπουργική απόφαση που είναι τελείως στρεβλή, και το δεύτερο που έχουμε, είναι μία ιδιωτική εταιρία να είναι το μονοπώλιο στη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος. Αυτό πάμε να θεραπεύσουμε. Και θεωρώ ότι και με τη διόρθωση της κοινής υπουργικής απόφασης και το χάρτη συχνοτήτων -έχουμε βάλει ήδη επιτροπή εδώ και αρκετούς μήνες και εργάζεται πάνω σε αυτό- και με την ίδρυση της ΕΡΤ – ΝΕΤ, θα έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη της χώρας και σίγουρα θα έχουμε τηλεοπτικό σήμα στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Δημοσιογράφος: Ακούσαμε και για το πρώτο λουκέτο εκεί στην περιοχή από σταθμούς που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα χρήματα που έπρεπε να δώσουν.
Υπουργός: Μα δεν είναι το μόνο περιφερειακό κανάλι που δε μπορεί να λειτουργήσει, να λειτουργήσει με αυτό το κόστος που έχει για την εκπομπή.
Δημοσιογράφος: Ωραία, πάμε για εξομάλυνση μας λέτε εσείς, ο νόμος ο νέος θα εξασφαλίζει. Αυτά πείτε μας τώρα γιατί έτσι τρομοκρατούνται κιόλας. Λέμε να είναι πιο συνεπείς αυτοί που έχουν μέχρι τώρα.
Υπουργός: Ποιος τρομοκρατείται ;
Δημοσιογράφος: Θα σας ολοκληρώσω τη φράση μου. Στα ιδιωτικά κανάλια να έχουν μία συνέπεια στην πληρωμή γιατί υπάρχουν πολλά χρέη. Και λέμε να καθαρίσει το τοπίο αυτό. Τι συμβαίνει τώρα με το νέο διαγωνισμό, θα μπουν και νέες εταιρίες, θα παραμείνουν και αυτές εάν αποπληρώσουν τις πληρωμές τους, εδώ είναι το θέμα της τρομοκρατίας, γιατί ακούμε φυσικά υπάρχουν συνάδελφοι, δε θέλουμε να βρεθούν εκτός δουλειάς.
Υπουργός: Εγώ έχω δει ότι ο μόνος που επιχειρείται να τρομοκρατηθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η ελληνική κυβέρνηση από τα κανάλια. Δεν έχω δει το ανάποδο. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί επιτέλους θα αποκτήσουν μόνιμες άδειες. Θα συμμετέχουν όλοι σε ένα διαγωνισμό εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, και οι προϋποθέσεις είναι ίδιες για όλους και από μηδενική βάση, και όποιο σχήμα πλειοδοτήσει και δώσει περισσότερα χρήματα, αυτό θα λάβει και άδεια για να έχει τηλεοπτικό σταθμό. Είναι μία διαδικασία η οποία είναι διαφανέστατη. Τον διαγωνισμό θα τον διεξάγει το ΕΣΡ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί ή ανησυχήσει με αυτό. Είναι ακριβώς στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού που πολλοί από αυτούς οι οποίοι σήμερα λένε άλλα, επικαλούνται για χρόνια. Είναι στα πλαίσια τα οποία ορίζει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Και πρέπει επιτέλους να έχει και έσοδα το ελληνικό δημόσιο από όποιους έχουν τηλεοπτικούς σταθμούς. Επομένως πραγματικά είναι απορίας άξιο να ακούει κανείς τέτοια πράγματα.
Δημοσιογράφος: Ωραία λοιπόν κ. Σπίρτζη, καλά μας τα είπατε σε γενικές γραμμές και για τα έργα υποδομής, περιμένουμε έργα, και αυτό σημαίνει και εργασία για ανθρώπους και φυσικά καλυτέρευση της ζωής του πολίτη.
Υπουργός: Δεν περνάμε μία ομαλή περίοδο. Έχουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε δεσμεύσεις από τη συμφωνία που είναι πραγματικά βαριές για τον ελληνικό λαό, για όλους μας. Πιστεύω ότι μόνο με πολύ δουλειά και με την πολιτική που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλαδή για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για μεγάλες βαθιές τομές που θα φέρουν στη χώρα τη διαφάνεια, θα φέρουν την ίση κατανομή των βαρών, θα φέρουν επιτέλους ένα πλαίσιο που θα θωρακίσει τη δημοκρατία μας, και δεν θα έχουμε φαινόμενα του παρελθόντος το πολιτικό σύστημα να είναι σε πλήρη εξάρτηση είτε από τα ΜΜΕ είτε από τον οικονομικό κόσμο της χώρας, τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση και να γίνουμε μία κανονική χωρίς εισαγωγικά αστική δημοκρατία. Δεν λέμε για τίποτα παραπάνω σε αυτή τη φάση.
Δημοσιογράφος: Να είστε καλά κύριε Σπίρτζη, περιμένουμε να δούμε τα έργα σας. Ο πολίτης έχει κάνει μεγάλες θυσίες και πιστεύω θα εκτιμηθεί εάν κάποια βήματα γίνουν από όλους. Να είστε καλά και εσείς
Υπουργός: Ευχαριστώ πολύ.


Πηγή
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 7 και 0 επισκέπτες