Vassilis Perantzakis έγραψε:- Πιστεύετε ότι υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία στις αυτοδιοικητικές από κόμματα;
- Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις αυτοδιοικητικές;
- Τι θα θέλατε να δείτε στο δήμο σας;
(Ελεύθερα προσθέστε θέματα ή γράψτε τις θέσεις σας)
Με λίγα λόγια...
-Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η αυτοδιοίκηση από τα κόμματα. Όχι αυτήν την πενταετία πλέον. Η ευκαιρία να απομακρυνθούν/αποστασιοποιηθούν λίγο τα κόμματα χάθηκε στην άρνηση για ενιαία ψηφοδέλτια Δημάρχων-Δημοτικών Συμβούλων, στην συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ήταν ένα καίριο βήμα.
Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην περάσει η αλλαγή αυτή, προσπαθώντας να κρατήσει/μετρήσει την κομματική του δύναμη, γύρισε για το ίδιο μπούμερανγκ. Τα νούμερα που (δεν) θα καταγράψει στις αυτοδιοικητικές θα είναι πρωτοφανή όπως δείχνουν όλα.
Μαζί με τα "νούμερα" του ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε η ευκαιρία λόγω της τωρινής συγκυβέρνησης να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Δεν νομίζω μελλοντικά να υπάρξει διακομματική συναίνεση ή τόσο πρόθυμη συγκυβέρνηση για να πραγματοποιηθεί αυτό.
Όπως και να έχει οι επόμενες είναι τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τότε θα έχουμε κομματικούς στην πλειοψηφία τους δημάρχους/περιφερειάρχες ή έστω κατ'ευφημισμόν ανεξάρτητους με κομματικά "δεκανίκια".
-Από την παραπάνω γνώμη που εξέφρασα συνεπάγονται και οι προσδοκίες μου. Πολύ χαμηλές, απλά οι χαμάληδες της κεντρικής εξουσίας θα είναι. Με την παλιά έννοια χαμάλης, αυτοί που θα κάνουν την βρωμοδουλειά, που θα μαζεύουν τους φόρους, τα σκουπίδια και τα απόνερα της. Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο θα επιστρέψει δριμύτερο.
Οι πολίτες θα ξεσπούν εκεί μια και πλέον οι περισσότερες αρμοδιότητες (θα) ανήκουν στους Δήμους/Περιφέρειες και μεγάλο μέρος των φόρων/τελών που πληρώνουμε (δημοτ.τέλη, δημοτ.φόρος, κλήσεις τροχαίας, τέλη κυκλοφορίας, χρήσης πεζοδρομίου-τραπεζοκαθισμάτων, πολεοδομικές άδειες-παραβάσεις, ύδρευσης, καθαριότητας και το "χαράτσι" με τα χίλια ονόματα οσονούπω...), αφήνοντας την κεντρική διοίκηση στο απυρόβλητο (έτσι επιθυμούν) ή χαλαρώνοντας την πίεση σε αυτήν.
-Να πράττει-περιοριστεί στα βασικά μόνο, δρόμους, φωτισμό, καθαριότητα, βρεφονηπιακούς, ΚΕΠ, προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.λ.π.
Τα υπόλοιπα, αναπλάσεις πάρκων, παρελάσεις και φιέστες, υπέρμετροι φωτισμοί-διακοσμήσεις Χριστουγέννων κ.α. ας περιμένουν.