Κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα (νομικής φύσεως) για τη χρηματοδότηση των κομμάτων εδώ:
http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/101.pdfΔεν ήξερα καν ότι αναφέρεται στο Σύνταγμα το ότι τα κόμματα χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Προσωπικές απόψεις:
- Υποτίθεται ότι ο σκοπός της χρηματοδότησης των κομμάτων είναι να τα διευκολύνει να εκπληρώσουν τη συνταγματική τους αποστολή. Αμφιβάλλω αν το έχει πετύχει, με βάση αυτά που ζω από τότε που θυμάμαι να με απασχολεί το τι συμβαίνει στην πολιτική και δημόσια ζωή.
- Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εγώ ο φορολογούμενος πολίτης να χρηματοδοτώ τους αγώνες εξουσίας των κομμάτων που μέχρι τώρα σκοπό είχαν να βουτήξουν στο βάζο με το μέλι. Αν πραγματικά το θέλω ας μου δώσουν την επιλογή να αποφασίσω αν θα το κάνω. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται να παίρνουν τέτοια τεράστια ποσά, τη στιγμή που υπάρχει το διαδίκτυο που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους. Αν θέλουν υπαλλήλους, γραφεία, εκλογικά κέντρα κλπ, ας τα πληρώσουν από την τσέπη τους.
- Πώς είναι δυνατόν να έχουν όλα τα κόμματα τις ίδιες ευκαιρίες αφού κάποια χρηματοδοτούνται και κάποια όχι. Στο NBA πάντως πριμοδοτούνται στην επιλογή παιχτών οι ομάδες που είναι χαμηλά στη βαθμολογία για να καλύψουν τη διαφορά με τους πρωτοπόρους. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Τις ίδιες δυνατότητες έχει το ΚΠΕ, τις ίδιες το Α κόμμα που λαμβάνει μερικά εκατομμύρια το χρόνο; Οι υψηλές χρηματοδοτήσεις ενός κόμματος εξουσίας δεν του επιτρέπουν να παραμένει σε αυτή δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο;
- Ένα βασικό επιχείρημα για τη χρηματοδότηση είναι πως τα κόμματα που δεν λαμβάνουν χρήματα με αδιαφανείς διαδικασίες δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν απέναντι σε αυτά που το κάνουν. Μήπως όμως εδώ η λύση είναι η απόλυτη διαφάνεια και ο πραγματικός έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων;
- Ακόμα ένα επιχείρημα είναι πως αν σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων, αυτά θα είναι πιο επιρρεπή σε διαπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα. Μα αυτό συμβαίνει και τώρα! Τι μας δείχνουν σκάνδαλα τύπου Siemens;
- Όσον αφορά τα δάνεια, αν εγώ πάω στην τράπεζα υπάρχει περίπτωση να πάρω δάνειο με εγγύηση το μελλοντικό μου εισόδημα; Τα κόμματα πως το κάνουν; Μήπως η όλη διαδικασία δημιουργεί σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στα κόμματα και τις τράπεζες;
Επομένως, είμαι αντίθετος στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, αντίθετος στα δάνεια με όρους διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τον καθένα και θα ήθελα να υπάρχει ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και αυστηρού ελέγχου στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info