Σεμινάριο μη βίαιης επικοινωνίας

Δράσεις, συναντήσεις και εκδηλώσεις που μας ενδιαφέρουν.

Σεμινάριο μη βίαιης επικοινωνίας

Δημοσίευσηαπό koulaxizis » 11 Απρ 2017, 03:18

Έπειτα από τη σχετική ενημέρωση και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ομόφωνα από την ΔΕ κατά τη διάρκεια της 79ης Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής (Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016), προχωράμε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του σεμιναρίου μη βίαιης επικοινωνίας από την Αμοντίνη Κωστάκη.

Ως ώρα έναρξης έχει επιλεχθεί η 19:00 (7μμ).

Παρακαλώ δηλώστε τις ημέρες που σας βολεύουν...

Σχετικά με την πρόταση, όπως κατατέθηκε από την ίδια:

Σε συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε, σχετικά με τα συμμετοχικά εργαλεία, που διευκολύνουν άτομα και ομάδες, στο να επικοινωνούν και να δρουν προς ένα κοινό στόχο όσο γίνεται πιο δημοκρατικά, συμμετοχικά, μη βίαια και φέρνοντας αποτελέσματα πρακτικά και άμεσα, προτείνω τα εξής:

1. Αρχικά μια συνάντηση με την πυρηνική ομάδα (από 1 ως 6 άτομα το πολύ) για να καταγράψουμε και να αποτυπώσουμε μαζί την αντικειμενική κατάσταση της ομάδας/σχήματος, τα δυνατά και αδύνατα σημεία της, τους στόχους σας και πόσο καθαροί είναι σε σας τους ίδιους και πως εκφράζονται προς τα έξω. Ενα είδος συνέντευξης-ακτινογραφίας δηλ.της ομάδας /σχήματος.

2. Μια δεύτερη συνάντηση – εισαγωγικό βιωματικό εργαστήρι, με όσα μέλη ενδιαφέρονται αληθινά να μάθουν και να εμπλουτίσουν την προσωπική τους ζωή και την κοινωνική/πολιτική τους δράση, με κάποιες νέες- για την Ελλάδα τουλάχιστον – αντιλήψεις,ιδέες και μεθόδους, που προέρχονται από τον χώρο της Συμμετοχικής Ηγεσίας, της Μη Βίαιης Επικοινωνίας, της Προπονητικής και του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού. Εχουμε ήδη δοκιμάσει τα παραπάνω, βιωματικά, σε διάφορα αλληλέγγυα σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εθελοντές και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε κοινωνικά θέματα..

Ο στόχος της δεύτερης συνάντησης είναι τριπλός:

- να γνωριστούμε μεταξύ μας μ’ έναν διαφορετικό τρόπο μέσω, των εργαλείων που σας προτείνω, ώστε να δείτε στην πράξη πως λειτουργούν.

- να ξεκαθαρίσουμε τον στόχο/τους στόχους της ομάδας/σχήματος αξιοποιώντας τις νέες μεθόδους, εκπαιδευόμενοι ταυτόχρονα βιωματικά σ’ αυτές.

- να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα της ομάδας σε σχέση με τις επικοινωνιακές ανάγκες και τους στόχους της.

Στην αρχική συνάντηση προτείνω το εξής πρόγραμμα:

- Γνωριμία μέσα από τον Κύκλο ( εξήγηση της σημασίας του και της λειτουργίας του).

-Παρουσίαση του ποιοι είμαστε μέσα από το 4 πτυχο της Μη Βίαιης Επικοινωνίας (γεγονότα,συναισθήματα, ανάγκες, αιτήματα) με ευχάριστο τρόπο/τεχνικές από θεατρικό παιχνίδι.

- Πως βρίσκουμε την κινητήρια δύναμη της χαράς και του ενθουσιασμού σε κάθε άτομο και σε κάθε ομάδα.

-Πως θέτουμε στόχους εφικτούς και τους πετυχαίνουμε (ατομικά και ομαδικά/συλλογικά).

- Πως οργανώνουμε στρατηγικά την επίτευξη του κάθε στόχου μέσα στον χρόνο.

Για να καλυφθεί ουσιαστικά το καθένα από τα παραπάνω θέματα ,σε πρώτη φάση χρειάζεται τουλάχιστον ένα 2ωρο γαι το καθένα. Σε επόμενη φάση θεωρούμε απαραίτητη την εκπαίδευση σε μεθόδους όπως το World Cafe,Open Space, Appreciative Inquiries, βασικές μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων από την Μη Βίαιη Επικοινωνία, και σε άλλα εργαλεία, ανάλογα με τα ζητήματα και τους στόχους της κάθε ομάδας/σχήματος.


Σύντομο βιογραφικό

Amodini Κωστάκη: Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα, Κοινωνική Οικολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στις ΗΠΑ. Ασχολήθηκα με την δημοσιογραφία, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την χρήση του Ιντερνετ για εμπορικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς (από τα πρώτα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ). Εργάστηκα σε mainstream και εναλλακτικά έντυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Καθημερινή, Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Φίλαθλος, The Independent, Nottingham Evening Post etc.). Συμμετείχα σε εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά projects της Unesco, (distant learning, web trainings etc.).

Οι εναλλακτικές διαλογιστικές θεραπείες, η γιόγκα και οι πολεμικές τέχνες, η συστημική αναπαράσταση, το ψυχόδραμα-κοινωνιόδραμα και το σωματικό θέατρο είναι ένας άλλος τομέας με τον οποίο ασχολούμαι επαγγελματικά.

Από το 2005 εστίασα κυρίως στην Προπονητική (Coaching) και από το 2009 στην Συμμετοχική Ηγεσία και Μη Βίαιη Επικοινωνία για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Από το 2011 συμμετέχω εθελοντικά σε εργαστήρια του ΚΕΘΕΑ, στο Σχολείο Αλληλεγγύης της Νίκαιας, στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, είμαι μέλος της Τράπεζας Χρόνου της Μεσοποταμίας, και έχω επαφές συνεργασίας με το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Φέτος συνεργάζομαι με τον πολυχώρο -καφέ Βρυσάκι, όπου συμμετέχω στο πρόγραμμα “Αλληλεγγύη”, με το βιωματικό εργαστήρι “Από το Εγώ στο Εμείς”. Επίσης είχα υποστηρικτική επαφή με τα σχήματα: Φαντάσου την Πόλη και Πολιτεία 2.0.
koulaxizis
 
Δημοσιεύσεις: 413
Εγγραφή: 24 Δεκ 2011, 19:57

Re: Σεμινάριο μη βίαιης επικοινωνίας

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 02 Ιουν 2017, 03:26

Από περιέργεια βρε Χρίστε: Κάνεις την παράθεση να "διαδαχθούν" ποιοί;;;;;;;
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!
laskaris_vasilis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 3273
Εγγραφή: 03 Φεβ 2012, 09:42

Re: Σεμινάριο μη βίαιης επικοινωνίας

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 02 Ιουν 2017, 03:28

Αυτοί που θέλουν να μας "καβαλήσουν" ..... το έχουν κάνει ήδη!!!!
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!
laskaris_vasilis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 3273
Εγγραφή: 03 Φεβ 2012, 09:42


Επιστροφή στο Εκδηλώσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron