Έλληνες Πειρατές και Ευρώ / Ευρωπαϊκή Ένωση

Ψηφοφορίες για διάφορα θέματα

Συντονιστές: mankasp, zio_donnie, Voyager-1

Συμφωνείτε με το παρακάτω κείμενο;

Το δημοψήφισμα λήγει στις 03 Ιούλ 2015, 21:06

Ναι
6
100%
Όχι
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
 
Σύνολο ψήφων : 6

Έλληνες Πειρατές και Ευρώ / Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσίευσηαπό Petros » 01 Ιούλ 2015, 21:06

Το κείμενο απευθύνεται στους Γερμανους Πειρατές

Έλληνες Πειρατές και Ευρώ / Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Πειρατές δεν φοβούνται να δοκιμάσουν και δεν φοβούνται να εντοπίσουν και να καταδείξουν τα λάθη ή να προσπαθήσουν περισσότερο, ζούμε για να χακάρουμε.

Το Ευρώ, ως κοινό νόμισμα, είναι ένα σύστημα (το λεγόμενο ευρωσύστημα). Ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί και δομηθεί σε λάθος βάσεις. Κατά τα πρώτα χρόνια, αντί να γίνει ένας βιώσιμος σχεδιασμός, έγιναν όλα με σκοπό την πρώτη και τελευταία κουβέντα σε μία διακρατική νομισματική αξία να την έχει η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία. Αυτό είχε αποτέλεσμα το ευρώ να κληρονομήσει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του μάρκου. Κάτι που στην αρχή φαινόταν πλεονέκτημα καθιστώντας το ευρώ ένα σκληρό νόμισμα, ανθεκτικό στις χρηματοοικονομικές δοκιμασίες.

Όμως στην συνέχεια φάνηκε ότι κληρονόμησε μαζί με τα πλεονεκτήματα του μάρκου και τις παθογένειες. Οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως όταν η οικονομία της χώρας που το εκδίδει περνάει ύφεση. Το ευρώ όμως είναι μια ιδιόρρυθμη και ταυτόχρονα πρωτότυπη περίπτωση ως νόμισμα. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική τράπεζα που να το εγγυάται, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -που το εκδίδει- αποτελείται από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών της ΟΝΕ. Οι Τράπεζες αυτές δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις υπό τον έλεγχο των κρατών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τράπεζα της Ελλάδας Α.Ε. που είναι ιδιωτική και μάλιστα το κράτος κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό των μετοχών της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία εταιρεία (που δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύει τους μετόχους της, αν αυτοί κατέχουν κάτω από 5%), ενώ έχει αρμοδιότητες να χαράσσει και να ασκεί νομισματική και πιστωτική πολιτική, να κατέχει και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα (συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού) να ασκεί έλεγχο στις τράπεζες, να έχει το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων (πριν το ευρώ).

Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα ανάπτυξης. Οι συνταγές του παρελθόντος δεν φαίνεται να λειτουργούν. Δυστυχώς όμως, οι ηγεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών είναι γερασμένες και δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο κόσμος αλλάζει. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο από τα νούμερα που βάζουν στο τραπέζι κάθε φορά και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ταυτόχρονα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζονται ως φορολογικοί παράδεισοι μεγάλων επιχειρήσεων κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη και αφαιρούν έσοδα από τους εταίρους, τους οποίους μετά έρχονται να βοηθήσουν, σχεδόν ως φιλάνθρωποι.

Στην Ελλάδα του 2015 και της έλλειψης παραγωγικότητας, το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των χαμηλών συντάξεων ή του βασικού μισθού, αλλά κυρίως η φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων [5] και η φοροαποφυγή (μικρή εισπραξιμότητα ΦΠΑ), η μαύρη εργασία, η γραφειοκρατία, η έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος, η τρομερή καθυστέρηση στην τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης (5-10 έτη για εκδίκαση φορολογικής υπόθεσης), η διαφθορά στο πρώτο επίπεδο της επαφής του πολίτη με το δημόσιο, οι ανισότητες ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα [1]. Όλα αυτά κοστίζουν στην Ελλάδα, το 25% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013) [2], οπότε και το αντίστοιχο ποσοστό σε φόρους.

Τι έχει γίνει στην Ελλάδα για να διορθωθούν τα παραπάνω προβλήματα; Έχουν μπει περισσότεροι φόροι σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και εμφανίζονται ως οφειλές, με μηδενικές όμως πιθανότητες είσπραξης επειδή έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερων στρωμάτων που στην ουσία κινεί την οικονομία της χώρας καθώς καταναλώνεται αναγκαστικά ολόκληρο. Συμπέρασμα; Δεν έχει γίνει τίποτα. Το κράτος αντιμετωπίζει τους φορολογούμενους πολίτες του ως "κλέφτες" και οι πολίτες αντιδρούν ανάλογα. Περισσότερη και μεγαλύτερη φορολόγηση στους φτωχότερους ή η άδικη φορολόγηση από το κράτος, μαζί με την έλλειψη φορολογικής συνείδησης και την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγεί σε περισσότερη και μεγαλύτερη φοροαποφυγή.

Το συνολικό πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, μπορούμε να το συνοψίσουμε σε μία φράση: Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία χωρίς σύνορα για το χρήμα και τα οφέλη της τεχνολογίας πάνω στα κέρδη, αντί να διανέμουμε αυτά τα οφέλη σε όλους, τα ιδιωτικοποιούμε.

Θεωρούμε σίγουρα ότι το Ελληνικό και κατά προέκταση Ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν λύνεται με συνέχιση της λιτότητας στους πολίτες και την κοινωνία ενώ ταυτόχρονα σπαταλώνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια για δήθεν ανάπτυξη που δεν φτάνει ποτέ πίσω στην κοινωνία έμμεσα ή άμεσα. Η λογική της δημιουργίας νέου χρήματος ως χρέος δεν λειτουργεί.

Θεωρούμε ότι σε μία τεχνολογική κοινωνία όπου χρειάζονται όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι για να έχουμε την ίδια ή και μεγαλύτερη παραγωγή για να καλύπτουμε τις ανάγκες του πληθυσμού, η διαρκής αναζήτηση θέσεων εργασίας δεν έχει νόημα. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι αναδιανομή του παραγόμενου εισοδήματος και μείωση των ωρών εργασίας για τον σημερινό μισθό. Η άλλη λύση είναι να γίνουμε Λουδίτες [3] (Luddite)

[1] http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2 ... ece_en.pdf
[2] http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/them ... conomy.pdf
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Luddite
[4] http://www.koutipandoras.gr/article/924 ... radoxa-tis
[5] https://www.facebook.com/jodigraphics15 ... 9046879815


Η διαδικασία γνωστή ναι/όχι/και τα δύο(λευκό)
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Re: Έλληνες Πειρατές και Ευρώ / Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημοσίευσηαπό Vassilis Perantzakis » 02 Ιούλ 2015, 12:19

Βασίλης Περαντζάκης (Προγραμματιστής\Αναλυτής)
http://twitter.com/#!/vasper
http://www.vasper.eu/blog/
Vassilis Perantzakis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
 
Δημοσιεύσεις: 4947
Εγγραφή: 12 Φεβ 2012, 13:01
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι - Αττική


Επιστροφή στο Ψηφοφορίες από τη Δ.Ε.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron