Μιχάλης Μαντάς έγραψε:- Τα δικαιώματα έκδοσης και εμπορίας αυτού του κειμένου υπό μορφήν εμπορεύσιμου βιβλίου (γραμμικά δικαιώματα) πράγμα που παραχωρείται από τον δημιουργό σε συγκεκριμένο επιχειρηματία (εκδότη) κατόπιν συμφωνίας και για ορισμένο (μικρό πάντως) χρονικό διάστημα ή για συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων.
...
Οι συμφωνίες αυτές είναι συνήθως το πολύ μέχρι 10ετίας.
Αυτό όμως που έχει μεγάλη αξία να αναφερθεί είναι ότι το λεγόμενο συγγραφικό δικαίωμα ανήκει εσαεί στον "συγγραφέα αποκλειστικά" και αυτός είναι που δεσμεύει το περιεχόμενο για 75 (ή όσο λέει η εκάστοτε νομοθεσία) χρόνια και όχι ο εκδότης.
Αν όντως αυτά ισχύουν στην Ελλάδα, πρέπει να είναι μοναδική περίπτωση παγκοσμίως. Στο εξωτερικό, κανένας εκδοτικός οίκος δεν θέλει να κάνει συμβόλαιο περιορισμένου χρονικού διαστήματος --γιατί όταν αυτό τελειώσει, αφού ο εκδοτικός οίκος σε έχει κάνει διάσημο, εσύ μπορείς να πάρεις τα βιβλιαράκια σου και να πας σε άλλον εκδοτικό οίκο, ο οποίος θα επωφεληθεί από την δουλειά του αρχικού οίκου που σε έκανε διάσημο απ'εκεί που δεν σε ήξερε κανείς.
Τα συμβόλαια συνήθως γίνονται για την διάρκεια του copyright, δηλαδή την ζωή του συγγραφέα συν 70 χρόνια, αλλά περιέχουν ρήτρες όπου ξεκαθαρίζονται οι όροι κάτω από τους οποίους τα δικαιώματα που τους παραχώρησες επιστρέφουν σε σένα. Συνήθως υπάρχει ρήτρα που λέει πως αν το βιβλίο δεν τυπώνεται πια (is out of print), δηλαδή το βιβλίο δεν βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία κι ο οίκος δεν τυπώνει καινούργια αντίτυπα, τότε
ζητάς εγγράφως να σου επιστραφούν τα δικαιώματά σου, και στα δίνουν πίσω -- αφού τους δώσεις ένα χρονικό διάστημα πρώτα (που κι αυτό καθορίζεται από το συμβόλαιο) να ξαναρχίσουν να τυπώνουν αντίτυπα. Αν περάσει το χρονικό διάστημα και δεν έχουν βγάλει αντίτυπα
τότε σου επιστρέφουν τα δικαιώματα.
Μιχάλης Μαντάς έγραψε:'Όταν ο εκδότης χρειαστεί να "διώξει" ποινικά έναν αντιγραφέα γιατί θεωρεί ότι θίγονται τα οικονομικά του συμφέροντα, τον συγγραφέα βάζει μπροστά να κάνει την σχετική μήνυση εκτός αν αυτός του έχει παραχωρήσει με εξουσιοδότηση το σχετικό δικαίωμα.
Και πάλι ειδική περίπτωση πρέπει να είναι η Ελλάδα. Εφόσον του έχεις παραχωρήσει τα δικαιώματα του βιβλίου ευθύνη για την μήνυση, στο εξωτερικό, την έχει ο εκδότης. Αν θες, μπορείς να κάνεις κι εσύ δικιά σου, γιατί συνεχίζεις να έχεις τα ηθικά δικαιώματα του κειμένου, αλλά εφόσον έχεις παραχωρήσει την εμπορική εκμετάλλευση στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, αυτός κάνει την μήνυση.