Αμεσοδημοκρατία και απορίες

Stavros Papadakis
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 27 Ιαν 2012, 15:18

Αμεσοδημοκρατία και απορίες

Δημοσίευσηαπό Stavros Papadakis » 28 Ιαν 2012, 09:46

Εχθές αργά το βραδυ είχα μια απορία και σε συζήτηση στο chat room του κόμματος μου έγιναν πολλές... Θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη των υπολοιπων μελών.
Τα ερωτήματα - απορίες είναι 3:
Σε περίπτωση επικράτησης ενός αμεσοδημοκρατικου κόμματος τι θα γίνει με τα παρακάτω:
a) Πια θα είναι η εκτελεστική εξουσία? Ποιοι θα έχουνε το δικαίωμα του εκλέγειν? Ποσο θα είναι το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην εξουσία? Πια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους?

b) Έστω σε μια ψηφοφορία για ένα νομο για μια δαπάνη για μια απόφαση εν γένει. Πως θεωρούμε ότι υπάρχει πλειοψηφία? Με το 50% +1 των ατόμων που ψηφισαν με το 50% +1 του ελληνικού πληθυσμού να έχει ψήφιση υπέρ η με το 50% +1 των αμέσως ενδιαφερόμενων (πχ μισθολόγια του δημοσίου να αποφασίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι)

g) Ποιος και πως αποφασίζει τι πρέπει να μπει για ψήφιση?

Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες των υπολοιπων και μετά θα εκφέρω και την δικιά μου

anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 2409
Εγγραφή: 15 Οκτ 2011, 10:47
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: Αμεσοδημοκρατία και απορίες

Δημοσίευσηαπό anestis » 28 Ιαν 2012, 12:00

Οι προσωπικές μου θέσεις:

a) Πια θα είναι η εκτελεστική εξουσία? Στο ανώτατο επίπεδο θα οριστούν Υπουργοί, ιδανικά μη-βουλευτές, όπως λέει το Σύνταγμα, μέχρι να το αλλάξουμε. Από κει και κάτω ικανοί Δημόσιοι υπάλληλοι, στα πλαίσια που θα τους δοθούν.

Ποιοι θα έχουνε το δικαίωμα του εκλέγειν? Ολοι όπως και σήμερα, σχεδόν δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.

Ποσο θα είναι το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην εξουσία? Πια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους? Αυτά που θα οριστούν από το σύνολο


b) Έστω σε μια ψηφοφορία για ένα νομο για μια δαπάνη για μια απόφαση εν γένει. Πως θεωρούμε ότι υπάρχει πλειοψηφία? Με το 50% +1 των ατόμων που ψηφισαν με το 50% +1 του ελληνικού πληθυσμού να έχει ψήφιση υπέρ η με το 50% +1 των αμέσως ενδιαφερόμενων (πχ μισθολόγια του δημοσίου να αποφασίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι)

50% των ψηφισάντων. Ισχύει αυτό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά δεν είναι σωστό το παράδειγμα. Για το μισθολόγιο των ΔΥ ενδιαφερόμενος είναι και ο φούρναρης της γειτονιάς γιατί πληρώνει φόρο για τους μισθούς αυτούς. Αν η απόφαση αφορούσε κάτι εσωτερικό των ΔΥ, θα μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο αυτοί και για την ανάπλαση της πλατείας στο Τυμπάκι, μόνο οι κάτοικοι του Δήμου.

g) Ποιος και πως αποφασίζει τι πρέπει να μπει για ψήφιση?

Πολλοί τρόποι, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΚΑΙ τα εκτελεστικά όργανα, για να ξέρουν τι θέλουν οι ενδιαφερόμενοι ΚΑΙ αυτόματα πάνω από κάποιο ύψος προϋπολογισμού ΚΑΙ ένα ποσοστό κατοίκων π.χ. 10% ή 20 % ή 10.000 πρόσωπα ή 100.000 πρόσωπα, ότι ορίσουμε...
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

Giorgos
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 08 Ιαν 2012, 23:31

Re: Αμεσοδημοκρατία και απορίες

Δημοσίευσηαπό Giorgos » 28 Ιαν 2012, 21:48

Προσωπικά πιστέυω πως η άμεση δημοκρατία είναι μη εφαρμόσιμη και μη αποδοτική. Νομίζω ότι αποτελεί μια ακραία αμπελοφιλοσοφία. Τουλάχιστον για τη σύγχρονη εποχή.
Μια ΠΙΟ άμεση δημοκρατία όμως από αυτή που έχουμε, είναι και εφικτή και υπάρχουν παραδείγματα εφαρμογής της με άριστα αποτελέσματα. π.χ. Ελβετία

spqx
Δημοσιεύσεις: 77
Εγγραφή: 08 Ιαν 2012, 20:48
Τοποθεσία: Ξάνθη
Επικοινωνία:

Re: Αμεσοδημοκρατία και απορίες

Δημοσίευσηαπό spqx » 31 Ιαν 2012, 11:01

Η δημοκρατία ή θα είναι άμεση ή δεν είναι δημοκρατία. Κατά καιρούς στην ανθρώπινη ιστορία εξουσιοδοτούνταν κάποιοι άνθρωποι για να αποφασίζουν για όλους, είτε από τους θεούς, είτε από τους προγόνους τους, είτε από τους αυλικούς, είτε από τους κτηματίες και πλούσιους, είτε από τους άντρες, είτε από τους ενήλικες. Κάθε σύστημα αντιπροσώπευσης (είτε ισόβιας είτε όχι) θεωρεί την ψήφο ως εξουσιοδότηση εξουσίας:

"Με την ψήφο μου τούτη, εξουσιοδοτώ τον/την #############
1. Να με εξουσιάζει και να παίρνει αποφάσεις που αφορούν εμένα, την οικογένειά μου, το μέλλον το δικό μου και της κοινωνίας
2. Να προβαίνει στις κατάλληλες κατά τη γνώμη του ενέργειες για την κοινωνική πρόοδο, ευημερία και ασφάλεια
3. Να αποφασίζει τι δικαιώματα θα έχω, αν θα πρέπει να τον εξουσιοδοτήσω ξανά και με ποιο τρόπο
Επιφυλάσσομαι του δικαιώματός μου (αν και εφόσον αυτό υπάρχει) να αξιολογήσω το έργο του πριν τις επόμενες εκλογές."


Μπορεί να προσθέσει κανείς πολλά περισσότερα που περιλαμβάνει η εξουσιοδότηση προς το αντιπροσωπευτικό σύστημα.

Η άμεση δημοκρατία ξεκινάει από τη λειτουργία του κόμματος. Αποφάσεις με άμεσες ψηφοφορίες. Όπως λέει το καταστατικό του κόμματος τα εκλεγμένα μέλη υλοποιούν την πολιτική του κόμματος κλπ όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει το καταστατικό. Αυτό που με προβληματίζει είναι η άμυνα που μπορούν να εμφανίζουν οι άνθρωποι σε λαοπλάνους, σε κερδοσκόπους και γενικά σε εκείνους τους μηχανισμούς που σκοπό έχουν την κατεύθυνση του (να μην πω "λαϊκού αισθήματος") "κοινού νου" και ίσως "άμεσης σκέψης". Χαρακτηριστικά παραδείγματα βλέπουμε καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια, στα ραδιόφωνα, στα έντυπα. Είναι σα να ξέρουν αυτοί πιο είναι το σωστό και να προσπαθούν να μας το εμβολιάσουν, με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Σκεφτείτε την τραγικά λάθος απόφαση που πήραν οι Αθηναίοι κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο να εκτελέσουν τους στρατηγούς που επέζησαν από μια ναυμαχία διότι δεν συνέλεξαν τους νεκρούς από τη θάλασσα λόγω τρικυμίας (αν θυμάται κάποιος τη ναυμαχία ας την αναφέρει, μου διαφεύγει).
Αν σκεφτόμαστε ελεύθερα τότε έχει αξία η άμεση δημοκρατία.
SPQX: Ο λαός και η σύγκλητος της Ξάνθης

ΑΝΤΩΝΗΣ
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 05 Ιαν 2012, 15:37

Re: Αμεσοδημοκρατία και απορίες

Δημοσίευσηαπό ΑΝΤΩΝΗΣ » 31 Ιαν 2012, 12:21

καταρχάς υπάρχει νομικό πλαίσιο για δημοψηφίσματα, οπότε υπάρχει η βάση της αμεσοδημοκρατίας.

Σε πρώτη φάση, ηλεκτρονικά θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα της αμεσοδημοκρατίας μέσο πολύ μεγάλης αύξησης των δημοψηφισμάτων.

Σε δεύτερη να έχουμε συχνότερα εκλογές.

Το εκτελεστικό νομοθετικό πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει αλλά θα ελέγχεται πολύ συχνότερα.

Ας μην σχεδειάσουμε από τώρα την αμεσοδημοκρατία του μέλλοντος που κάθε νόμος θα περνάει από δημοψήφισμα, έχουμε καιρό ως τότε.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη σχετική πλειοψηφία 50+% επί αυτών που ψήφισαν.

Αν φτάσουμε να έχουμε δημοψηφίσματα με περισσότερες της μίας επιλογής το ξανασυζητάμε.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες