Ενεργειακή πολιτική

AleksTria
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 01:57

Re: Ενεργειακή πολιτική

Δημοσίευσηαπό AleksTria » 08 Ιαν 2012, 05:16

Επειδή το βλέπω και το ακούω πολύ αυτό σαν λύση στα προβλήματα τις Ελλάδας πρέπει να σου πω πως είναι πολύ δύσκολο να αποτελέσει άμεση λύση στα προβλήματα τις Ελλάδας και θα σου εξηγήσω γιατί. Καταρχήν να πούμε ότι η οι πηγες ενέργειας που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα είναι : Ήλιος/ Άνεμος / Κύματα . Οποιοσδήποτε από αυτούς τους τομείς για τα μεγέθη που μιλάς εσύ θέλει πολλά τρισεκατομμύρια για να αναπτυχθεί, τα οποια δεν τα έχει η Ελλάδα και είτε πρέπει να δανειστεί είτε πρέπει να έρθει κάποιος από έχω για να επενδύσει. Το δεύτερο με τις τωρινές συνθήκες και τις συνθήκες που θα υπάρχουν το πρώτο καιρό σε περίπτωση που χρεοκοπήσουμε είναι αρκετά ως πολύ δύσκολο. Κανένας σοβαρός επενδυτης δεν θέλει να επενδύσει σε μια χωρα που είναι εντελώς ασταθής. Για να στο εξηγήσω και λίγο πιο απλοϊκά όσον αναφορά τα φωτοβολταϊκά που ανέφερες, ένας μεγάλος φωτοβολταϊκός σταθμός(χιλιάδες panel και στο κέντρο και καμινάδα που ζεσταίνει νερό με την ενέργεια τον panels και παράγει ατμό = ενέργεια) κοστίζει 2 δισεκατομμύρια euro +-) μπορεί να εξυπηρετήσει 25 χιλιάδες περίπου νοικοκυριά για ένα χρόνο. Όπως καταλαβαίνεις από τα απλά μαθηματικά τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται να επενδυθούν για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της μια χωρα και να πουλήσει και ενέργεια όπως λες είναι άπειρα και απαγορευτικά για την Ελλάδα την συγκεκριμένη περίοδο. Το μονο που μπορεί να γίνει σε αυτό το επίπεδο αν η Ελλάδα έπαιζε τα χαρτιά τις σωστά είναι να εκμεταλλευτεί το location της σαν κράτος, πράμα που κάνουν ιδιώτες βλέπε Αλαφούζος για δικό τους συμφέρον Και τι εννοώ; Θα στο εξηγήσω επιγραμματικά. Υπάρχει ένα σχέδιο να κάνουν όλη την Ζάχαρα φωτοβολταϊκά και να περνάνε καλώδια μέσο κριτής και ιταλίας στην ευρώπη ώστε να την πουλάνε. Άμα η Ελλάδα είχε κυβερνήσεις και όχι αυτούς που έχουμε θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από αυτά. Τέλος όσον αφορά αυτά που λες για πυρηνική Ενέργεια ισχύουν τα παραπάνω που αφορούν την έλλειψη κεφαλαίων και χρήματος, γιατί πυρηνικά εργοστάσια είναι πανάκριβα. Επίσης επειδή ταξίδεψα πρόσφατα στην Γερμανία, κατάλαβα ότι ακόμη και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα κλείνουν πυρηνκά εργοστάσια και στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγες ενέργειας. Αυτά που σου λέω μπορούν να αναλυθούν πολλές ώρες στα λέω όμως πολύ επιγραμματικά γιατί δεν έχει νόημα για μεγάλη ανάλυση εδώ. Πάντως μια ωραία λύση θα ήταν να αναπτυχθεί η παραγωγή των υλικών και τις τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χωρα μας με στόχο το εμπόριο αλλα και την ελαχιστοποίηση του κόστους για δικη μας χρήση. Αυτό και πάλι συμβαίνει μεμονωμένα σε ιδιωτικό επίπεδο(διάβαζα πρόσφατα για ένα εργοστάσιο παραγωγής Ελληνικών panel στην κεντρική Ελλάδα) που πάει πολύ καλά. Άμα αυτό μπορούσε να συμβεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και με τις ευλογίες του κράτους, αν όχι να το κάνει το ίδιο το κράτος, θα ήταν κάτι πολύ ωραίο.

ndmushroom
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 03 Ιαν 2012, 00:54

Re: Ενεργειακή πολιτική

Δημοσίευσηαπό ndmushroom » 08 Ιαν 2012, 15:01

Η Ελλάδα είναι μια μικρή σεισμογενής χώρα. Φανταστείτε μια πυρηνική εγκατάσταση στην Ελλάδα, που θα λειτουργεί με όρους Κοζλοντούι (πού λεφτά για συντήρηση;), και φανταστείτε έναν από τους εκατοντάδες σεισμούς που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα. Δε θα πάρω...
Όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα γενικότερα, η παραγωγή ενέργειας είναι η μία μόνο πτυχή του προβλήματος. Ακόμα σημαντικότερη πτυχή είναι η κατανάλωση και δη η σπατάλη (τόσο ενέργειας όσο και οποιουδήποτε άλλου φυσικού πόρου). Η αντιμετώπιση του δεύτερου θα συμβάλει στην επίλυση του πρώτου (άσε που το πρώτο έχει αύξηση δαπανών ενώ το δεύτερο έχει μείωση).
Τέλος, ΑΠΕ δεν είναι μόνο ο αέρας, ο ήλιος και το νερό. ΑΠΕ είναι επίσης η κινητική ενέργεια των θαμώνων γυμναστηρίων, ΑΠΕ είναι η κινητική ενέργεια όλων μας, ΑΠΕ είναι η ενέργεια από τo βιοαέριο των χωματερών και το βιοαέριο των... εμμμ... αφοδευμάτων ανθρώπων και ζώων και πάει λέγοντας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραχθεί ενέργεια σε αποκεντρωμένο επίπεδο, ας μην έχουμε το νου μας μόνο στην κεντρική (ή μήπως υδροκέφαλη;) διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής μας.

AleksTria
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 01:57

Re: Ενεργειακή πολιτική

Δημοσίευσηαπό AleksTria » 08 Ιαν 2012, 15:50

Φιλε ndmushroom την βιομάζα και τα σκουπίδια δεν τα ανέφερα καν γιατί εδώ δεν είμαστε σε θέση να φτιάξουμε απλή χωματερή. Που θέλει ο Μπόμπολας να πάει να φτιάξει εργοστάσιο σκουπιδιών σε κατοικήσιμη περιοχή. ΜΠΑΝΑΝΙΑ. Γράφοντας για όλα αυτά τα θέματα δεν ξέρω αν πρέπει να κλαίω η να γελάω στο τέλος για να μην με πάρει από κάτω.

ndmushroom
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 03 Ιαν 2012, 00:54

Re: Ενεργειακή πολιτική

Δημοσίευσηαπό ndmushroom » 09 Ιαν 2012, 14:15

AleksTria έγραψε:Φιλε ndmushroom την βιομάζα και τα σκουπίδια δεν τα ανέφερα καν γιατί εδώ δεν είμαστε σε θέση να φτιάξουμε απλή χωματερή. Που θέλει ο Μπόμπολας να πάει να φτιάξει εργοστάσιο σκουπιδιών σε κατοικήσιμη περιοχή. ΜΠΑΝΑΝΙΑ. Γράφοντας για όλα αυτά τα θέματα δεν ξέρω αν πρέπει να κλαίω η να γελάω στο τέλος για να μην με πάρει από κάτω.



Τα υπόλοιπα παραδείγματα τα έγραψα για να δείξω ότι μικρές τομές μπορούν να γίνουν σε πολλά επίπεδα και από πολλούς φορείς. Αν περιμένουμε μονίμως από το κεντρικό κράτος και τον κάθε Μπόμπολα να κάνει επενδύσεις-μαμούθ (με τους γνωστούς όρους) για να αλλάξει κάτι σωθήκαμε. Εξάλλου στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας εντάσσεται και η άμεση ενεργειακή πολιτική, με ενέργειες ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς ή χωριού (είχα δει ένα συμπαθητικό ρεπορτάζ του Κούλογλου για την Ανάβρα Μαγνησίας όπου αναφερόταν πως είναι στα σχέδια μονάδα αξιοποίησης του βιοαερίου από την κοπριά των κτηνοτροφικών μονάδων. Πράγματα γίνονται και μπορούν να γίνουν, λοιπόν). Και ναι, μπορεί σε κεντρικό επίπεδο τα πράγματα να είναι τραγικά, αλλά ας μην είμαστε τελείως απαισιόδοξοι (στην τελική νέο κόμμα φτιάχνεται, όχι σύλλογος Emo) :-)

Πάντως μιας που έθιξες και το ζήτημα των χωματερών, και εδώ πολλά μπορούν να γίνουν: ευαισθητοποίηση για το τι είναι πραγματικά "απόβλητο" και τι όχι, αξιοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων για κοινωνικούς σκοπούς (περισυλλογή των αδιάθετων μερίδων φαγητού από χώρους εστίασης και αναδιανομή τους μέσω συσσιτίων), η αξιοποίηση "ληγμένων" τροφών για την παρασκευή ζωοτροφών, η οικιακή παραγωγή λιπασμάτων (κομποστοποίηση), η ενίσχυση της ανακύκλωσης (περισσότεροι κάδοι, εκπαιδευτικές εκστρατείες, ενίσχυση της συλλογής και της διαλογής) κλπ. Παράγουμε υπερβολικά πολλά "σκουπίδια", είναι φυσικό να μην έχουμε πού να τα βάλουμε.
Τέλος όσον αφορά το ζήτημα των εργοστασίων σκουπιδιών σε κατοικήσιμες περιοχές, αν και ομολογώ πως δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεσαι (φαντάζομαι όχι στην Κερατέα, εκεί πρόκειται για χωματερή), "εργοστάσια σκουπιδιών" υπάρχουν μέσα σε κατοικήσιμες (ενίοτε δε και κατοικημένες) περιοχές σε όλη την Ευρώπη, χωρίς αυτό να δημιουργεί προβλήματα (στις Βρυξέλλες, π.χ., υπάρχουν 2, και ένα μεγάλο κέντρο διαλογής που άνοιξε πρόσφατα). Βέβαια το τι εννοείται με τον όρο "εργοστάσιο σκουπιδιών" στην Ελλάδα πολύ φοβάμαι πως δεν έχει καμία σχέση με το τι εννοείται εκτός Ελλάδας...


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 9 και 0 επισκέπτες