ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

manelakos
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 19:39

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό manelakos » 04 Ιαν 2012, 20:07

ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ:
Η εκπροσώπηση των πολιτών μέσω ενδιάμεσων (βουλευτών, κομματαρχών, περιφερειαρχών,...) είναι κατάλοιπο εποχών όταν η επικοινωνία ήταν αργή και δύσκολη (μεγάλες αποστάσεις, φυσικά εμπόδια,...) και οι αποφάσεις για το κοινό καλό απαιτούσαν αναγκαστικά τη φυσική παρουσία αντιπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων. Με τη σημερινή τεχνολογία είναι πια εφικτό να αποφασίζουμε ΟΛΟΙ μαςκαθημερινά από το σπίτι μας για τα νομοθετήματα που μας αφορούν. Το διαδίκτυο μπορεί με απλό τρόπο να παρέχει τη νομοθετική και μεγάλο μέρος της εκτελεστικής εξουσίας άμεσα στο λαό. Συνεχή, πολύ συχνά δημοψηφίσματα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του ελληνικού κράτους, από το δήμο ως τη χώρα και κατάργηση όλων των θεσμών αντιπροσώπευσης ξεκινώντας από το κοινοβούλιο. Τα κόμματα, ας μείνουν απλοί φορείς ιδεών και προτάσεων. Όσοι δημαγωγούν περί άμεσης δημοκρατίας και λαικής κυριαρχίας εμφανιζόμενοι ως γνήσιοι εκφραστές του λαικού αισθήματος (βλ. ΚΚΕ) αντέχουν μια τέτοια πρόταση;

plessas
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 679
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 08:50
Επικοινωνία:

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό plessas » 05 Ιαν 2012, 10:53

Αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει η άμεση δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προασπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ακόμα πιστεύω, για να γίνει αυτό μέσω του διαδικτύου. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ψηφιακά αναλφάβητο, ενώ πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία για διάφορους λόγους (π.χ. οικονομικούς). Η κατεύθυνση μας θα πρέπει να είναι προς τα εκεί, αλλά μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες η μετάβαση θα χρειαστεί να είναι σταδιακή. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν μια διαφορετική οργάνωση των πολιτικών δομών διακυβέρνησης ώστε να προωθούνται αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Για παράδειγμα σε επίπεδο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό κατά τη γνώμη μου, ακόμα και αν απαιτούσε τη φυσική παρουσία του πολίτη σε κάποιον χώρο. Επίσης, να σημειώσω ότι θα χρειαστεί χρόνος για τον κόσμο για να εξοικοιωθεί με τέτοιες διαδικασίες, καθώς δυστυχώς μέχρι στιγμής κανένας δεν μας έχει εκπαιδεύσει στο διάλογο και τη συμμετοχή. Η νοοτροπία που επικρατεί είναι να κοιτάμε την πάρτη μας.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

jammamon
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 03 Ιαν 2012, 16:51

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό jammamon » 05 Ιαν 2012, 13:57

Το πρόβλημα με την ιδέα αυτή είναι το εξής:
Ένας μέσος πολίτης προφανώς δεν έχει τον χρόνο και την γνώση για να κρίνει ο ίδιος για κάποιο εξειδικευμένο θέμα (π.χ. στον χώρο της υγείας ή της διεθνούς πολιτικής ή της επιστήμης). Για αυτό το λόγο άλλωστε επιλέγει κάποιον ειδήμονα (υποτίθεται) ώστε να τον εκπροσωπεί.
Ακόμα και αν μπορούσαμε να συναποφασίζαμε όλοι μαζί και τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων για όλα τα θέματα που μας αφορούν, αυτό δεν εγγυάται ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αφού κανείς μας δεν έχει εμπεριστατωμένη άποψη για εξειδικευμένα θέματα, ούτε το χρόνο να τα μελετήσει ένα-ένα. Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει όσον αφορά τα πραγματικά μεγάλα και γενικά ζητήματα όπως π.χ. αν θα πάρουμε δάνειο ή όχι.

agelos
Δημοσιεύσεις: 1389
Εγγραφή: 05 Ιαν 2012, 14:23

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό agelos » 05 Ιαν 2012, 15:52

φιλε jammamon θα διαφωνήσω μαζί σου στο προβληματισμο σου προς το κατα ποσο μπορει ενας μέσος άνθρωπος να κρίνει για κάποιο θέμα. όλα τα θεματα που αφορούν τον μέσο πολίτη σίγουρο τον καθιστούν και άμμεσα ενδιαφερόμενο ώστε να κρίνει γι αυτα. τι θέλω να πω? πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις λογικες. και συνηθως στην λογικη κρύβεται και η σωστη λύση. δεν χρειαζεταινα είσαι οικονομολόγος για να λύσεις πχ το πρόβλημα που έχει τώρα η ελλάδα. απλα πρέπει να κάτσεις να αφιερώσεις χρόνο για να διαβάσεις σχετικα με αυτο. και ψάχνοντας πάντα θα βρεθει και η καλύτερη και πιο ΑΠΛΗ λύση. δεν χρειάζεται πχ μυαλό η σπουδές οικονομολόγου για να καταλάβεις ότι κόβωντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών θα κόψειςκαι την ανάπτυξη μιας και το παρόν οικονομικό σύστημα εκεί στηρίζεται. το δύσκολο μόνο θα είναι στο κατα πόσο ο έλληνας θα σταματήσει να κοιτάει την πάρτη του όπως αναφέρθηκε και θα ξεκινήσει να ψηφιζει για το κοινωνικο καλό που συνεπάγει και το ατομικό του καλο. βέβαια αν και όταν φτάσουμε σε σημείο να ψηφίζουμε όλοι για τον κάθε νόμο ακόμη και γνωμονα το ατομικό καλο να έχουμε κατα νού τότε σίγουρα μεγαλλύτερο καλό θα κάνουμε απο το καλο που (δεν) κανουν πλεόν οι βουλευτες. βέβαια στην άμμεση δημοκρατία θα μπορούσαμε για αρχη να περάσουμε σε ένα σύστημα 150βουλετων κληρωτων απο τον λαό κάθε χρόνο. χωρις δικαίωμα επανεκλογης για να μην υπάρξουν μονιμότητες και φυσικα με εξασφάλιση της δουλειας του και μετα την θητεία του. κι ετσι θα έρθει η αλλαγή πιστεύω μιας και οταν κάποια αο τα στοιχεια που θα εισέρθουνστην βουλη δεν "πουληθουν" θα καταφέρουμε να ακούσουμε κι άλλες γνωμες κι άλλες απόψεις. αυτο σε βάθο χρόνου θα έχει και το πλεονεκτημα ότι θα αφήσει στον λαο το χρόνο να ενεργοποιηθει πολιτικα και να ενδιαφερθει για τα κοινα. υστερα μπορεουμε να περάσουμε στην άμμση δημοκρατια. τι λέτε?
Όντας πιστοί στις Πειρατικές Αρχές μας παγκοσμίως αλλά πολύ μακρυά από την Ελληνική πραγματικότητα, θυμίζουμε πολύ την Αντουανέτα, μιλάμε για παντεσπάνι χωρίς να έχουμε το ψωμί.

Akis_B_dem
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 05 Ιαν 2012, 19:52

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό Akis_B_dem » 05 Ιαν 2012, 20:40

Συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση της λαικής αντιπροσώπευσης καθώς η δημοκρατία αυτή είναι καθαρά εικονική. Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις καταστάσεις που μας αφορούν. Ακόμη, οι εκπρόσωποι μας είναι κατά κύριο λόγο απρόσιτοι και έχουμε φτάσει στο σημείο να επικοινωνούμε με εκπροσώπους των εκπροσώπων μας για να θέσουμε κάποιον προβληματισμό ή να δηλώσουμε την αντίθεση μας σε κάτι με εξαίρεση την προεκλογική περίοδο όπου βουλευτές και υπουργοί αυτοαποκαλούνται ως <<ο δικός σου άνθρωπος>>. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι η μοναδική δύναμη που πηγάζει από το λαό είναι η ψήφος (το υπάρχον σύστημα υποστηρίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού) και ίσως η οργανωμένη και ισχυρή απεργία. Την πρώτη τη χρησιμοποιείς κάθε 4 χρόνια ενώ η δεύτερη σπανίως πετυχαίνει το στόχο της.
Το μόνο πρόβλημα (υπαρκτό και μεγάλο) είναι η νοοτροπία πολλών πολιτών (αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο, το χρήμα και το προσωπικό συμφέρον στο επίκεντρο). Η νοοτροπία αυτή νοσεί και η για να γαλουχηθεί η ωριμότητα για την άμεση δημοκρατία πρέπει η κοινωνική συνοχή να γίνει ισχυρή και αδιάσπαστη. Άποψη μου είναι πως ο περίγυρος και η Παιδεία του καθενός αποτελούν οι δυο βασικοί άξονες για την καλλιέργεια της νοοτροπίας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόσβαση στην ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη Παιδεία που προσφέρεται στους νέους. Στον περίγυρο πρέπει να φτάσουμε εμείς, είτε αφού το επιδιώξουμε είτε μέσω της αυτομόρφωσης να πέσει πάνω στις απόψεις μας τυχαία.

gapa57
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 05 Ιαν 2012, 21:13

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό gapa57 » 05 Ιαν 2012, 21:16

Σίγουρα πάντως πρέπει να είναι σχετικά εύκολα τεχνικά δυνατόν να γίνονται και καθημερινά ακόμη δημοψηφίσματα , δεδομένου του προηγουμένου της EUROVISION

akolasti
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 06 Ιαν 2012, 01:26

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό akolasti » 06 Ιαν 2012, 02:11

Το θέμα λοιπόν είναι η κατάργηση του πολιτικού συστήματος . Ναι, αυτό προτείνεται και αυτό προτείνω. Ναι, το σύνταγμα είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλάξει. Ναι, αλλά σε ποιά βάση και ποιό πολίτευμα; Είμαστε στην τρίτη χιλιετία χρήσης της και η αλήθεια είναι ότι η δημοκρατία, έστω έτσι όπως είναι σήμερα, δεν δίνει λύσεις . Ωραία θα πείτε, να την αλλάξουμε ΄ λάθος μεγάλο, γιατί όταν δημιουργήθηκε η δημοκρατία .δεν υπήρχε η ταχύτητα της πληροφορίας που υπάρχει τώρα, ούτε τα μέσα παραπληροφόρησης που μπόρουν να προπαγανδίζουν σε τόσο μεγαλο εύρος.Αν αλλάξει, πάλι ο κόσμος θα επηρεάζεται από αυτούς που μπορούν να τον ελέγχουν και να διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις του.
Άρα η δημοκρατία έφτασε στο τέλος της . Ήρθε ο καιρός για ένα καινούργιο πολίτευμα. Ήρθε η ώρα της δικαιοκρατίας . Οι πολλοί δεν μπορουν να αποφασίζουν για όλους βέβαια ούτε και οι λίγοι . Η μάζα δεν εχει πάντα τη καλύτερη απόφαση όμως όλοι θέλουμε το δίκαιο .
Ναι, θελω οι αποφάσεις να ειναι με βάση το δίκαιο, όχι τους πολλούς ..αυτό είναι το μέλλον σκεφτειτε το......δικαιοκρατια

aljawn
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 04 Ιαν 2012, 00:47

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό aljawn » 06 Ιαν 2012, 10:52

To Σ, όπως ειπώθηκε χρειάζεται ριζική αναδιαμόρφωση γιατί πλέον έχει χάσει την εσωτερική συνοχή του και είναι παρωχημένο.

Η αντιπροσώπευση πάντως είναι αναγκαίο κακό κάθε πολιτεύματος όσο αυξάνει ο αριθμός των υποκειμένων.
Άμεση δημοκρατία θα μπορούσαμε να έχουμε σε επίπεδο πόλης (όπως πχ. οι πόλεις κράτη της αρχαιότητας) μετά βίας σε επαρχία.
Μια χώρα 10000K δεν μπορεί να κουμαντάρεται με άμεση δημοκρατία.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, κυρίως με την μορφή τσεκς εντ μπάλανσις:

- σύντμηση της βουλευτικής θητείας ή εκ περιτροπής ανανέωση της βουλής (πχ. κάθε χρόνο το 1/4)
- κατοχύρωση δημοψηφισμάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο
- πλήρη ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης, εκλογή δικαστών από τους πολίτες
- ενίσχυση του διακοσμητικού ΠτΔ, εκλογή από τους πολίτες
- δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής / κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων από τους πολίτες
- άρση των περιορισμών αναθεώρησης του Συντάγματος

κα

bender
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 05 Ιαν 2012, 21:17

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό bender » 06 Ιαν 2012, 11:30

Μια χώρα είναι σαν μια μεγάλη εταιρεία. Θα πρέπει να έχει κάποια άτομα για να πάρουν τις σημαντικές αποφάσεις. Είναι αδύνατον να υπάρξει χώρα που στηρίζεται μόνο στη λαϊκή της βάση. Ακόμα και σε επίπεδο δήμου θα πρέπει να υπάρχουν κάποια άτομα υπεύθυνα για τον δήμο και τις λειτουργείες του. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι εκεί είναι που μπορούμε εμείς να παρέμβουμε ως κοινωνία.

Ένα είδος άμεσης δημοκρατίας έχει η Ελβετία. Στην Ελβετία υπάρχουν αντιπρόσωποι της κοινωνίας, αλλά έχουν ένα αρκετά πιο δημοκρατικό σύστημα από την άποψη ότι ο λαός έχει άμεσο λόγο στην χάραξη των πολιτικών. Τέσσερις φορές το χρόνο κάνουν δημοψηφίσματα και αποφασίζουν για τα σημαντικά προβλήματα της χώρας. Ένασ δημοψήφισμας μπορεί να γίνει όμως και σε επίπεδο δήμου, ανάλογα με το πρόβλημα και το ποιός μπορεί να επηρεαστεί. Επίσης ο λαός έχει το δικαίωμα να μαζέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να προκαλέσει ένα δημοψήφισμα. Αυτό όμως προϋποθέτει έναν σοβαρό λαό που καταλαβαίνει το μακροπρόθεσμο συμφέρον του και όχι έναν λαό που ψάχνει να βολευτεί. Παραδείγματα: έγινε δημοψήφισμα για την μείωση του χρονου εργασίας απο τις 42,5 ωρες/εβδομαδα στις 40 -> είπαν όχι, απο 3 εβδομάδες διακοπών/χρόνο σε 4 -> είπαν όχι και η επιχειρηματολογία ήταν ότι θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί ως χώρα και θέλουν να κρατήσουν τους υψηλούς μοισθούς τους.

Επανέρχομαι όμως στο θέμα, και αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινωνία χωρίς εναν εκπρόσωπο-αντιπρόσωπο να μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό, να μπορεί να γνωρίζει μόνο αυτό κάποια απόρρητα ζητήματα και να μπορεί να εργάζεται full-time για το όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Μετά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο λαός για τις επιλογές τους όταν αποφασίζει ποιόν θα εκλέξει.

Μετά τιμής,
Bender

anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 2409
Εγγραφή: 15 Οκτ 2011, 10:47
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Re: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Δημοσίευσηαπό anestis » 06 Ιαν 2012, 18:25

Συγχωρέστε μου την παρέμβαση αλλά επειδή το τελευταίο post
ανοίγει πολύ ωραία το θέμα ψηφιακή άμεση δημοκρατία,
σε γόνιμο διάλογο και είναι καλογραμμένο το έστειλα σε νέο topic μόνο του

http://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=3&t=164
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 10 και 0 επισκέπτες