ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΕΟΥΣ,ΕΞΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ EURO

AleksTria

Re: ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΕΟΥΣ,ΕΞΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ EURO

Δημοσίευσηαπό AleksTria » 15 Ιαν 2012, 02:54

Οδυσσέα φιλε, αν μου επιτρέπεις, ωραία αυτά που γραφεις και πολλά από αυτά ισχύουν όπως και τα ποσα που αναφέρεις τα οποια προκαλούν ζαλάδα. Το μονο που θα θελα να αναφέρω σαν συμπλήρωμα σε αυτά και είναι γεγονός και κοινό "μυστικό" είναι ότι τον πλανήτη που ζούμε τον κουμαντάρουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και οικογένειες, που στην πλειοψηφία τους είναι τραπεζίτες. Τύπου Rothchilds κλπ κλπ, που εκεί και αν χάνεις την μπάλα όταν ακούς για τις περιουσιες που διαθέτουν (500 Trilion [!] dollars), οι προαναφερθέντες. Τους οποιους κανένας δεν τους βλέπει γιατί κινούνται υπογείως για ευνόητους λόγους. Αλλα εγώ θα θελα να παραμείνω στο topic και να αναφερθώ στην πανάκεια την οποια αναφέρεις η οποια είναι η έξοδος από το euro την οποια υποστηρίζω καθέτως και οριζόντιος.

Και εξηγούμε. Πάμε σε μερικά βασικά τις οικονομίας. Ποίες είναι οι λειτουργίες που πρέπει να έχει ένα κράτος στην οικονομία;

Πρέπει να παρέχει κάποια πράματα - γνωστά ως κοινωνικά αγαθά - τα οποια δεν μπορούν να παρέχουν οι αγορές από μονες τους.

Πρέπει να μπορεί να περιορίζει και να διορθώνει πιθανές αποτυχίες των αγορών.

Πρέπει να μπορεί να προστατεύσει συγκεκριμένους ανθρώπους, που για διαφορους λόγους, χτυπιούνται από τις αγορές η δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν.

Σε γενικές γραμμές ο ρόλος του κράτους στην οικονομία πρέπει να είναι διεισδυτικός και βοηθητικός. Η διαφορα των φτωχών χωρων από τις πιο πλούσιες είναι ότι οι δευτερες δεν είναι συνήθως ότι κάνουν λιγότερα (χωράει βεβαια πολύ συζήτηση στην περίπτωση τις χώρας μας γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση) αλλα ότι είναι καλύτερα κατευθυνόμενο στο σύνολο του αλλα και καλύτερα εφαρμοσμένο στο σύνολο του.

Έτσι λοιπόν από τα παραπάνω πολύ βασικά της οικονομίας ενός κράτους βλέπεις ότι τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει ούτε πρόκειται να συμβεί όντας στο euro. Είμαστε είδη 2 χρονια στο μνημόνιο έχουν περάσει άπειρες διαρθρωτικές αλλαγές από τις οποιες καμια δεν δείχνει να έχει θετικό αποτέλεσμα, τουναντίον θα έλεγα. Και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει.

Ας κοιτάξουμε τώρα λίγο την περίπτωση τις Ελλάδας μακροοικονομικά πάλι με τα βασικά. 6 είναι η παράγοντες οι οποιοι επηρεάζουν την οικονομία μια χώρας. A) το GDP της B) Ο δείκτης τις ανεργίας της C) Ο δείκτης του πληθωρισμού D) ο δείκτης των επιτοκιων E) Το επίπεδο του χρηματιστηρίου της F) Ο δείκτης του συναλλάγματος. Όλα αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και είτε το ένα βοηθάει το άλλο είτε το ένα παρασέρνει το άλλο προς τα κάτω. Επίσης πριν εξετάσουμε το καθένα μεμονωμένα καλο θα ήταν να αναφέρω έναν από τους βασικούς κύκλους τις μακροοικονομίας που είναι ότι το χρήμα και η παραγωγή κάνει κύκλο μεταξύ των households και τον firms. Αν αυτός ο κύκλος δεν λειτουργεί σωστά κάτι πάει λάθος στην οικονομία τις χώρας. Και αυτός ο κύκλος έχει πάψει να λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα πολλά χρονια τώρα πολύ πριν το ΔΝΤ και την κρίση. Παρόλο που τα μετρα που έχουμε πάρει σαν κράτος υποτίθεται ότι θέλουν να τον επαναφέρουν το μονο που κάνουν είναι να τον καταστρέφουν ακόμηπιο πολύ.

Πάμε τώρα στα 6 βασικά που ανέφερα πιο πάνω. Για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αποφύγω να κάνω κάποια ιδιαίτερη αναφορά γιατί είναι πλασματικό και θα πρέπει να μιλήσουμε για το net domestic product και να μπούμε σε πιο περίπλοκα θέματα.

Πάμε λοιπόν στο δείκτη τις ανεργίας ο οποιος αυξάνεται συνεχώς και έχει φτάσει το 20% οπωσδήποτε τα μετρα που παίρνονται δεν βοηθάνε καθόλου. Ο δείκτης αυτός είναι τρομερά σημαντικός για την οικονομία μιας χώρας. Θα μου πεις άμα βγούμε από το euro πως θα πέσει. Η απάντηση μου είναι ότι πολύ από τους ανεργους και τους δημοσιους υπαλληλους που τα ξύνουν σε θέσεις που δεν είναι qualified, να δουλέψουν στον πρωτογενή τομέα. Ακόμα και στην γεωργία η οποια λόγου χάρι για πολλά χρονια ήταν ντροπή να είσαι αγρότης. Να υπάρχει ανακατανομή τις γης και να δοθεί γη από το κράτος σε ιδιώτες ώστε να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ένα συν αυτού είναι ότι έχεις και αποκέντρωση. Υπάρχουν και άλλες λύσεις οι οποιες δεν είναι για ανάλυση τώρα. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ακόμα και κευνιστες οικονομολόγοι (που υποστηρίζουν με απλά λόγια ότι μπορεί να έρθει ανάπτυξη άσχετος με την ανεργία και την μείωση των μισθών) υποστηρίζουν ότι ίσως η Ελλάδα θα πρέπε να βγει από το euro για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όσον αναφορά των πληθωρισμό είναι μεγάλη πληγή διότι με το κοινό νόμισμα οι πιο αδύναμες χώρες έχουν τεράστιο πρόβλημα και δεν υπάρχει καμια βοήθεια από τις πιο δυνατές οποτε χάνεται και η έννοια τις Ένωσης. Εάν η γερμανία αποφάσιζε να κόψει νόμισμα θα έλυνε σοβαρά προβλήματα αλλα θα ανέβαζε και τον δικό τις πληθωρισμό. Εάν βγούμε από το euro ναι θα υπάρχει τεραστια υποτίμηση τις δραχμής αλλα πάλι με σωστές κινήσεις μέσα σε μια 5 αιτια σκληρής δουλειάς θα μπορούσαμε να το ισορροπήσουμε και να έχουμε κάποιες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι δείκτες των επιτοκιων. Μεγάλη πληγή που οφείλεται και αυτή στο κοινό νόμισμα και φαίνεται ότι η χωρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την σημερινή κατάσταση. Εδώ να κάνω και μια αναφορά στο τραπεζικό σύστημα τις χώρας το οποιο έχει ξεφτιλιστεί πλήρως. Είναι δυνατόν ΟΛΟ το τραπεζικό σύστημα τις χώρας να κοστίζει 4 DIS σκάρτα? Δεν φαίνεται που πηγαίνει το πράμα?

Το χρηματιστήριο δεν θέλει καμια ιδιαίτερη αναφορά, είναι ο καθρέφτης τις οικονομίας μιας χώρας, έχουν γίνει διαφορα στο παρελθόν τα οποια δείχνουν την κατάσταση και τις χώρας και της οικονομίας. Σήμερα είναι στα κακά του χαλια.

Όσον αναφορά τον δείκτη του συναλλάγματος δεν μπορεί να γίνει ιδιαίτερη αναφορά αφού μιλάμε για κοινό νόμισμα, βεβαια είναι ίσως ο μονος από τους 6 παράγοντες ο οποιος έχει κάποιο θετικό αντίκρισμα για την χωρα αλλα δεν σώνει ουσιαστικά την κατάσταση.

Εν ολίγης κανένας από τους 6 παράγοντες που εξετάζουν την ποιότητα τις οικονομίας μια χώρας και το μέλλον της δεν δείχνει να μπορεί να υπάρξει μέσα από το σημερινό σύστημα το οποιο μας βάζουν να ζούμε. Επίσης θα ήθελα να πω ότι χωρίς την γνώση μας γινόμαστε πειραματόζωα οικονομικών μοντέλων ( αυτές είναι οι οικονομικές λύσεις που δίνουν μέσα από τα μνημόνια κλπ κλπ ) τα οποια πολλά από αυτά είναι θεωρητικά και καθόλου εμπειρικά και για αυτό αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο. Και περιμένουμε εμείς τους μεσσίες οι οποιοι θα βρούν το μοντέλο το οποιο θα μας σώσει. Εντωμεταξύ η κατάσταση γίνετε όλο και πιο άσχημη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γυρισμός.

odyssey

Δημοσίευσηαπό odyssey » 15 Ιαν 2012, 23:34

Αγαπητέ Aleks Tria,
Άνοιξες μια ωραία βεντάλια θεμάτων.
Θα συμφωνήσω μαζί σου, πως δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, (σαν τις δικές μου).
Χρειάζονται προτάσεις, είτε μακρο- μέσο- πρόθεσμες είτα άμεσες.

Η δική μου αναφορά ήταν μια απόπειρα προσέγγισης των αιτιών της "κρίσης" στο βάθος τους. Και βάζω την κρίση σε εισαγωγικά, γιατί με απάτη μοιάζει.

Το "τι κάνουμε τώρα" είναι το πιο σημαντικό απ' όλα κι έβαλες ζητήματα, που πρέπει να απασχολούν όλους.
Όντας σημαντικά , μη έχοντας τώρα επαρκή χρόνο και έχοντας ένα δικό μου παράξενο τρόπο γραψίματος , θα προσέλθω στο διάλογο , σε εύλογο χρόνο.
Συγνώμη, που δεν μπορώ άμεσα.
(Μην περιμένεις πως θα διαφωνήσω. να συμφωνήσουμε είναι το θέμα, κοιτώντας την πραγμαιτκότητα και την αλήθεια στα μάτια).
«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας, με τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε, όταν τα δημιουργήσαμε».
Albert Einstein

AleksTria

Δημοσίευσηαπό AleksTria » 16 Ιαν 2012, 13:23

Φιλε οδυσσέα περιμένω όταν έχεις χρόνο να μου πεις την γνώμη σου και όχι μονο εσύ αλλα και οποιος άλλος διαβάζει το συγκεκριμένο topic και θέλει να πει το οτιδήποτε. Δεν έχω πρόβλημα να διαφωνήσω σε κάτι με κάποιον γιατί άμα ο άλλος έχει επιχειρήματα είμαι από αυτούς που πείθομαι και τα λαμβάνω υπόψη μου σοβαρά. Εγώ προσπάθησα όσο πιο απλοϊκά γίνετε να παρουσιάσω την κατάσταση ως έχει μέσα από το πρίσμα της οικονομίας γιατί ότι ζούμε τα τελευταία 2 χρονια έχουν να κάνουν με αυτή. Πιστεύω δε ακράδαντα πως είναι το πρώτο πράμα που πρέπει να συζητηθεί σε ένα κόμμα αυτή την εποχή γιατί όλα ξεκινάνε και εξαρτώνται από αυτό.

Καλο είναι να υπάρχουν και άλλες συζητήσεις γύρο από όλα τα θέματα ώστε να υπάρχουν έτοιμες λύσεις η να έχουν ακουστεί απόψεις, αλλα τίποτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η να ξεκινήσει εάν δεν έχουμε ξεκάθαρο το οικονομικό μοντέλο κάτω από το οποιο θα λειτουργήσουν όλα. Και στην φάση που είμαστε το έχω πει και το θα συνεχίσω να το λέω πρέπει να ξεκινήσει μια ανοιχτή ψηφοφορία που θα διαρκέσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου και μέλη αλλα και απλοί άνθρωποι θα μπορούν να ψηφίσουν αν πιστεύουν και αν θέλουν να παραμείνουμε στο euro η όχι. Έχοντας αυτό το στοιχειο στα χερια μας, μπορούμε μετά να μιλήσουμε για πολλά αλλα πράματα και νά έχει όντως νόημα. Και εξηγούμε, τα μετρα που θα πρέπει να παρθούνε και ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε άμα μείνουμε λέω εγώ τώρα στο euro (που το θεωρώ απίθανο είτε έτσι είτε αλλιώς) είναι εντελώς διαφορετικά από το αν βγούμε και πορευτούμε με την δραχμή. Οποτε θεωρώ μεγιστης σημασίας το θέμα αυτό σε σχέση με το αν θα έχουμε 300 η 200 βουλευτές αν θα έχουμε στρατιωτική θητεία η όχι, γιατί σύντομα το βασικό θέμα και πρόβλημα θα είναι τι θα φάμε.

nellos siakavaras
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό nellos siakavaras » 16 Ιαν 2012, 14:28

Ειται με την δραχμή ειται με το euro δεν θα έχουμε να φάμε. Η διάφορα είναι οτι φεύγοντας απο το euro θα έχουμε πιάσει πάτο και σε μια πενταετία το πολύ μετά το πρώτο σοκ θα αρχίσουμε να ανακαμτουμε.Ενώ τώρα ξυπνάμε το πρωί και δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι το βράδυ

Giorgos

Δημοσίευσηαπό Giorgos » 16 Ιαν 2012, 20:23

nellos siakavaras έγραψε:Ειται με την δραχμή ειται με το euro δεν θα έχουμε να φάμε. Η διάφορα είναι οτι φεύγοντας απο το euro θα έχουμε πιάσει πάτο και σε μια πενταετία το πολύ μετά το πρώτο σοκ θα αρχίσουμε να ανακαμτουμε.Ενώ τώρα ξυπνάμε το πρωί και δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι το βράδυ

Φίλε Κανέλλο και να βγούμε από το Ευρώ οι Αμερικάνοι είναι έτοιμη να μας φορέσουν το Δολλάριο, υπάρχουν σχετικά άρθρα. Εθνικό νόμισμα σημαίνει εθνική κυριαρχία εάν χρησιμοποιείται σωστά από την ηγεσία και δεν οδηγεί σε υπερπληθωρισμό. Άπαξ και συμφωνήσαμε να αφήσουμε τη Δραχμή 10 χρόνια πριν δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να μας αφήσουν να γυρίσουμε.
Προσωπικά πιστεύω πως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι και δεν είναι προς όφελός μας να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα.
Φυσικά και θα έχουμε να φάμε, δεν θα έχουμε όμως άλλα πράγματα.
Μπορείτε όλοι να θυμηθείτε το επίπεδο διαβίωσης το 1980 και το 1990 πριν μπούμε στο Ευρώ. Μερσεντές και VW δεν είχαμε αλλά δεν περνάγαμε άσχημα. Αυτή τη στιγμή θα υποστούμε ζημιά μεγαλύτερη από αυτή που μας αναλογεί σε περίπτωση αποχώρησης. Επίσης το "μια πενταετία πάτο" σημαίνει ανθρώπινα θύματα. Όχι πως η σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί θύματα, απλά θεωρώ πως είναι λιγότερα. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να αναλάβω την ευθύνη των λόγων μου λέγοντας να τον πιούμε μια πενταετία και όποιος επιζήσει μετά θα είναι καλύτερα. Όχι επειδή έχω δύο παιδιά. Επειδή υπάρχει και άλλος κόσμος γύρω μου που έχει 1 και 2 και 3 και 4 παιδιά.

AleksTria

Δημοσίευσηαπό AleksTria » 17 Ιαν 2012, 02:19

Γιώργο συγχωράμε έχεις άδικο, ουδεμία σχέση η 10 tia του 80-90 με αυτό που θα επακολουθήσει από δω και πέρα. Ο νέλλος έχει απόλυτο δίκιο η διαφορα των 2 λύσεων όσον αναφορά τις άσχημες συνέπειες δεν είναι τρομακτική. Η διαφορα έγκειται στις προοπτικές που έχει η χωρα μετά. Λες δεν είμαστε σε θέση να βγούμε από το euro. Αν δεν είμαστε στην θέση που πρέπει να βγούμε από το euro τώρα δεν ξέρω ποτε θα είμαστε. Όλες οι καταστάσεις και ότι συμβαίνει δείχνουν ότι η χωρα αγκομαχάει και δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στην ευρωζώνη. Επίσης δεν ξερα πως καταλήγεις με τόση σιγουριά στο συμπέρασμα ότι δεν θα πεινάσουμε.

Πεινάμε είδη έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανεργους που στο τέλος τις χρονιας θα είναι 2 όπως πάει και 3 εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια τις φτώχειας και όλα αυτά στα 11 εκατομμύρια που είμαστε σκάρτα. Και για να στο θέσω και αλλιώς δεν είναι πλέον στα χερια μας αν θα μείνουμε η αν θα φύγουμε, την απόφαση του αν θα βγούμε θα πρέπε να την είχε πάρει ένας αρχιδατος πρωθυπουργός στην αρχή τις κρίσης και τώρα τα πράματα θα ήταν πολύ αλλιώς, πλέον περιμένουμε πολύ απλά το ποτε θα μας βγάλουν οι άλλοι.

Giorgos

Δημοσίευσηαπό Giorgos » 17 Ιαν 2012, 03:13

AleksTria δεν διάβασες προσεκτικά τι γράφω.
-Είπα ότι θα δεχτούμε μεγαλύτερη ζημιά από ότι μας αναλογεί.
-Είπα ότι θα έχουμε περισσότερες απώλειες από ότι άν μείνουμε.

Αφ'ενός υποστηρίζεις ότι αν βγούμε θα επακολουθήσουν χειρότερα πράγματα από τα 80s και 90s, αφ'ετέρου υποστηρίζεις ότι η χώρα αγκομαχάει και θα πρέπει να βγούμε μήπως και μας βγάλουν οι άλλοι.

Να είσαι σίγουρος ότι οι άλλοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να μας βγάλουν. Μπορούμε να φύγουμε μόνοι μας ή μπορούν να αποχωρήσουν μόνοι τους. Και αυτό είναι επίσης απίθανο, αλλά πιο πιθανό από το να φύγουμε εμείς.
Θεωρώ πως οι άνεργοι δεν είναι 1,5 εκ. Είναι περίπου 900.000 επισήμως χωρίς να υπολογίζεται η μαύρη εργασία. Όχι ότι είναι λίγοι αλλά προς αποφυγή της δραματοποίησης.
Δεν πεινάμε, απλά χάσαμε τη βόλεψή μας οι περισσότεροι. Στην Αφρική πεινάνε και στην Ασία της ανάπτυξης.
Στηρίζω το ότι δε θα πεινάσουμε στις εμπειρίες που έχω από Πολωνία, Τσεχία, Αλβανία, Σερβία, Πορτογαλία, Τουρκία που έχω ταξιδέψει και από άλλες Ανατολικού τύπου χώρες που μου έχουν μεταφέρει εμπειρίες. Σε όλες αυτές τις χώρες η ζωή συνεχίζεται. Πίστεψέ με, απέχουμε πάρα πολύ. Αν δε συγκρίνεις Ελλάδα με Πορτογαλία η Ελλάδα είναι Ελβετία σε οργάνωση μπροστά τους. Για να μή σου πώ για φοροδιαφυγή και παραοικονομία στο οικονομικό θαύμα της Τουρκίας. Πιστεύω πως σύντομα θα έρθει η ώρα που θα ακούσουμε και τα δικά τους μαντάτα.

Πιστεύω στη δυναμική του Έλληνα όπως επίσης πιστεύω ότι μαζί με τα λαμόγια έχουμε και ένα μεγάλο ποσοστό καλής πάστας ανθρώπων. Υψηλό μορφωτικό επίπεδο, προσαρμοστικότητα και ένα φοβερό οικόπεδο.

Τώρα για το αν θα βγούμε μόνοι μας ή θα μας βγάλουν οι άλλοι από το Ευρώ το θεωρώ κομπλεξισμό να έχουμε ενοχές φόβους ντροπές και ηθικοποίηση του χρέους και χέστηκε η φοράδα μας και έτσι και αλλοιώς. Η ζωή συνεχίζεται.

nellos siakavaras
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό nellos siakavaras » 17 Ιαν 2012, 09:57

Γιώργο καλήμερα. σε πρώτη φάση θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας απο το euro άλλα στη παρούσα φάση δεν βλέπω κάτι άλλο που θα μπορούσε να μας κάνει να τελειώνουμε απο αυτή τη κατρακύλα.Η χρεωκοπία μιας χωράς δεν είναι δα και η συντέλεια του κόσμου. Και το 1932 πτωχευσαμε αλλά επιβιώσαμε.Οι άνεργοι που μου λες είναι πολύ παραπάνω αν βάλεις και αυτούς που βγαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αυτοι δεν πιάνονται? Όσο γι'αυτα που ΘΑ μας λείψουν αασ αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε για κάποιο διάστημα.Δε νομίζω οτι θα μας κάνουν εμπάργκο στα πάντα.Δε μου αρέσει η κατάσταση που ζω εγώ και η χώρα μου και έχω την αίσθηση οτι αυτοί οι άνθρωποι που συζητάνε για το μέλλον μου το μέλλον της χώρας μου και των παιδιών μας θα μας κάνουν μεγαλύτερο κακό απ'οτι μια έξοδο από το euro.χρεοκοπία ,στάση πληρωμών όπως και να ονομαστί το ιδιο αποτέλεσμα θα έχει. Αν δώσουμε βάρος σε αυτά που παράγουμε με έμφαση στο τουρισμό που κατ εμέ είναι ενα μεγάλο όπλο θα γίνει μια αρχή.Αν έχουμε και φθηνές υπηρεσίες φανταστείτε τι έχει να γίνει εδώ η μήπως νομίζεται οτι οι Τούρκοι είναι βλάκες.Για να είμαστε φθηνοί σε οτι παράγουμε αν θέλετε σε οτι μπορούμε να παράγουμε δεν γίνεται να έχουμε σκληρό νόμισμα.άλλα όπως είπες αυτό θέλει καλή διαχείριση.

Giorgos

Δημοσίευσηαπό Giorgos » 18 Ιαν 2012, 14:50

nellos siakavaras έγραψε:Γιώργο καλήμερα. σε πρώτη φάση θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας απο το euro άλλα στη παρούσα φάση δεν βλέπω κάτι άλλο που θα μπορούσε να μας κάνει να τελειώνουμε απο αυτή τη κατρακύλα.Η χρεωκοπία μιας χωράς δεν είναι δα και η συντέλεια του κόσμου. Και το 1932 πτωχευσαμε αλλά επιβιώσαμε.Οι άνεργοι που μου λες είναι πολύ παραπάνω αν βάλεις και αυτούς που βγαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αυτοι δεν πιάνονται? Όσο γι'αυτα που ΘΑ μας λείψουν αασ αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε για κάποιο διάστημα.Δε νομίζω οτι θα μας κάνουν εμπάργκο στα πάντα.Δε μου αρέσει η κατάσταση που ζω εγώ και η χώρα μου και έχω την αίσθηση οτι αυτοί οι άνθρωποι που συζητάνε για το μέλλον μου το μέλλον της χώρας μου και των παιδιών μας θα μας κάνουν μεγαλύτερο κακό απ'οτι μια έξοδο από το euro.χρεοκοπία ,στάση πληρωμών όπως και να ονομαστί το ιδιο αποτέλεσμα θα έχει. Αν δώσουμε βάρος σε αυτά που παράγουμε με έμφαση στο τουρισμό που κατ εμέ είναι ενα μεγάλο όπλο θα γίνει μια αρχή.Αν έχουμε και φθηνές υπηρεσίες φανταστείτε τι έχει να γίνει εδώ η μήπως νομίζεται οτι οι Τούρκοι είναι βλάκες.Για να είμαστε φθηνοί σε οτι παράγουμε αν θέλετε σε οτι μπορούμε να παράγουμε δεν γίνεται να έχουμε σκληρό νόμισμα.άλλα όπως είπες αυτό θέλει καλή διαχείριση.

Κανέλλο νομίζω πως αν χρεοκοπήσουμε δε θα σταματήσουμε να χρωστάμε. Οι καρχαρίες έχουν γυρίσει μετά από μια δεκαετία στην Αργεντινή και διεκδικούν νομικά αυτά που έχασαν.
Μπορούμε να κάνουμε στάση πληρωμών, μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται. Αυτό δεν θα έπρεπε να είχε σε καμμία περίπτωση συζητησεί κατά τη γνώμη μου είναι η έξοδος από το ευρώ. Εντός ή εκτός ευρώ στη χώρα πρέπει να αυξηθεί ο πλούτος που παράγεται. Η έξοδος από το Ευρώ το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει την ευκαιρία στα λαμόγια που υπεξαίρεσαν το συνάλλαγμα να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας ως νέοι τσιφλικάδες αγοράζοντας τα πάντα από τους υπόλοιπους εμάς έναντι πινακίου φακής με αντάλλαγμα την επιβιωσή μας για ένα χρονικό διάστημα και μετά θα μας μετατρέψουν στη γενιά των 300 ευρώ.
Θα ήθελα όμως να ακούσω τη γνώμη σου σχετικά με τον τρόπο τον οποίο η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα μας ελάφρωνε από τα δεινά που περνάμε.

AleksTria

Δημοσίευσηαπό AleksTria » 19 Ιαν 2012, 00:06

Η χωρα έχει νόημα να βγει από το euro αν το υπάρχων καθεστώς που την έχει φέρει σε αυτή την θέση σταματήσει να υπάρχει και ξεκινήσει μια αναδόμηση σε νέα βάση. Αν δεν συμβεί αυτό όντως δεν έχει κανένα νόημα να βγούμε από το euro, και νομίζω ότι όσοι είμαστε σε αυτό το forum αυτό θέλουμε, την αλλαγή στο πως λειτουργούν τα πράγματα. Επίσης καλο θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι τα πειρατικά κόμματα σε χώρες όπως πχ η σουηδία δεν έχουν καμια σχέση με το Ελληνικό κόμμα όσον αναφορά τα ζητήματα για τα οποια παλεύουν. Εκεί διεκδικούν βελτιώσεις στο είδη υπάρχων σύστημα που είναι πολύ καλά δομημένο. Εδώ διεκδικούμε ριζική αναδόμηση και το κοινό που έχουμε είναι ο τρόπος και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό.

Κάποιοι πιστεύουν ότι όντας στο euro η χωρα θα μπορέσει να βγει από την κρίση στην οποια βρίσκετε. Αυτό δεν θα συμβεί πρώτον γιατί όντας στο euro καμια κυβέρνηση όσο και πρωτοποριακή να είναι δεν θα παίρνει αποφάσεις από μονη της για την χωρα και το καλο της αλλα και επειδή μακροοικονομικά όπως έχουν τα πράματα δεν είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε μέσα στην νομισματική ένωση και να δούμε ανάπτυξη καταλήγοντας πάντα σε ημίμετρα που δεν θα έχουν αποτελέσματα γιατί τα οικονομικά μοντέλα που μας επιβάλουν είναι άκρως θεωρητικά και καθόλου εμπειρικά. Και αυτά είναι facts, ακόμη και αν κάποιοι δεν θέλουν να τα δεχτούν για τους δικού τους λόγους που είναι απόλυτα σεβαστό.

Η Ελλάδα αν γυρίσει στο δικό τις νόμισμα, με μια κυβέρνηση που θα είναι ανεξάρτητη από εξωτερικές γραμμές και εντολοδόχους θα πρέπει να αναπτύξει τομείς στους οποιους έχει είδη κάποια ιστορία στο παρελθόν της, βλέπε τουρισμό, ναυτιλία και γεωργία και να επενδύσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις οποιες διαθέτει άπλετες λόγο τις γεωγραφικής τις θέσης. Επίσης θα μπορούσε να ανάπτυξη προς όφελος τις την παραγωγή ορυκτού πλούτου που έχουμε είδη αλλα και αυτών που εικάζονται ότι υπάρχουν, βλέπε πετρέλαια και φυσικό αέριο. Το να βγούμε από το euro από μονη μας σημαίνει ότι αρνιόμαστε το χρέος μας και έχει ως κόστος ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές που μας δάνειζαν μέχρι τώρα με ορους τοκογλύφου και να δανειστούμε ξανά τουλάχιστον για 10-15 χρονια. Δεν βλέπω κάτι άσχημο σε αυτό. Υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα πχ που είναι περισσότερο από πρόθυμες να μας δανείσουν και ψάχνουν εδώ και χρονια πάτημα στην Ευρώπη.(βλέπε εκμετάλλευση του Πειραιά από την Cosco και μελλοντικά σχέδια για περισσότερες επενδύσεις). Οποιοσδήποτε δανεισμός πρέπει να αποβλέπει ΜΟΝΟ στην ανάπτυξη και πουθενά αλλου.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι σε καμια περίπτωση απλά να γίνουν και θέλουν ΠΟΛΥ κόπο δουλειά και υπομονή και θα βρούμε πολλές αντιστάσεις και δυσκολίες αλλα είναι η μονη διέξοδος να γίνει η Ελλάδα μια χωρα κανονική και ανεξάρτητη και όχι αυτός ο οίκος ανοχής που είμαστε τώρα και μάλιστα φτηνός. Κάποια από τα παραπάνω μπορεί και να γίνουν όντας στο euro αλλα τα οφέλη τους δεν θα πάνε στους Έλληνες αλλα σε αυτούς που θα τα εκμεταλλευτούν για μισό κομμάτι ψωμί. Καλο θα ήταν να γίνει αντιληπτό επίσης ότι ότι συμβαίνει σήμερα στην ευρώπη και δη στην Ελλάδα γίνετε ώστε να κανταποτιστειτο euro σε σχέση με το δολάριο, και απλά χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως κεκρόπορτα για αυτό. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη χωρα απλά εμείς πληρούσαμε τις προϋποθέσεις του καλύτερου Μ****δέλου ώστε να καταφέρουν το πλήγμα που ήθελαν. Καλο λοιπόν θα είναι να αποστασιοποιηθούμε ΑΠΌ όλο αυτό το θέμα του euro και να κοιτάξουμε τι πραγματικά θα μας σώσει σε βάθος χρόνου και θα μπορέσουμε να ζήσουμε. Το euro είναι καταδικασμένη κατάσταση από την γέννηση του,παρότι φιλόδοξο σχέδιο, αλλα και από τον τρόπο που φέρονται οι χώρες που είναι στην Ένωση. ’μα το καταλάβετε αυτό μπορεί να καταλάβετε και γιατί πρέπει να γυρίσουμε στην δραχμή ΧΘΕΣ και να και να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο.

Τέλος εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με το euro, σαν concept είναι πολύ καλο για παρα πολλούς λόγους, βλέπω όμως ότι δεν είναι ούτε καλά σχεδιασμένο ούτε η εφαρμογή του μπορεί να λειτουργήσει με τον τρόπο τον οποιο θέλουν χώρες όπως η Γερμανία πχ. Φαίνεται άλλωστε από το ποσο ευάλωτο είναι στην πρώτη φτιαχτή κρίση του και στο πως την χειρίζονται. Τώρα άμα πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχουμε σαν χωρα σε ένα σύστημα το οποιο δεν λειτουργεί σωστά και μας δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα από τα όσα έχουμε και στέκεται εμπόδιο στον να γίνουμε κανονική χωρα και όχι αυτό που είμαστε, λυπάμαι, αλλα πάω και πάσο. ;)

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες