eliasant έγραψε:Ας μπω κι εγώ στη συζήτηση. Μία μικρότερη σε αριθμό βουλευτών βουλή θα σημάνει άμεσα αρκετά μικρότερο προϋπολογισμό της βουλής μιάς και δεν είναι μόνο οι μηνιαίες αποζημιώσεις αλλά και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δίπλα τους, στα γραφεία τους, στις ενοικιάσεις των γραφείων τους, των ξενοδοχείων και σπιτιών για τους εκτός έδρας κλπ που πιθανών να πενταπλασιάζει το οικονομικό όφελος που έχετε στο μυαλό σας. Επίσης η κατάργηση της απαράδεκτης βουλευτικής σύνταξης, μετά από δύο τετραετίες στη βουλή, για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι επιβεβλημένη. Ας ξαναβγούν να δουλέψουν και ας μετρήσουν τα όποια χρόνια έκαναν στη βουλή ως απλός χρόνος εργασίας για την σύνταξή τους. Το θέμα της μείωσης της θητείας είναι επίσης καλό προς συζήτηση ή το θέμα των ΜΗ συνεχόμενων τετραετιών στη βουλή. Τώρα όσον αφορά την βουλευτική τους αποζημίωση είναι σίγουρα υψηλή και χρειάζεται σίγουρα κόψιμο αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από κάποιον που δεν κάνει άλλη δουλειά να κάνει την δουλειά του στη βουλή με ζήλο και αυταπάρνηση εάν πληρώνεται με 500-600€. Εκτός εάν δεχτούμε ότι θα κάνει και την δουλειά του και θα πηγαίνει στη βουλή όποτε μπορεί αλλά πόσο σοβαρή είναι αυτή η ενασχόληση? Η γνώμη μου είναι ότι η βουλευτική τους αποζημίωση πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα επίπεδα ενός γενικού διευθυντή σε μία δημόσια υπηρεσία δηλαδή της τάξης των 2500-3000€ που είναι ένας πολύ καλός μισθός δεδομένων και των προνομίων που έτσι και αλλιώς διαθέτουν.
Έχεις δίκιο για το κόστος λειτουργίας της βουλής. Σίγουρα μπορεί να μειωθεί αισθητά. Από κει και πέρα ο συμβολισμός μιας βουλευτικής αποζημίωσης όσο ο κατώτερος μισθός (θα μποροούσε να είναι ο κατώτερος μισθός στο δημόσιο ή έστω να ακολουθήσουν το ίδιο μισθολόγιο με τους δημοσίους υπαλλήλους) είναι ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από ανθρώπους να ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους με 600 Ευρώ όταν ο βουλευτής παίρνει τα 5χίλιαρα. Ο εργάτης των 600 Ευρώ με τι όρεξη κάνει τη δουλειά του. Το να είσαι βουλευτής κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα.