Aλλαγή των αδειών χρήσης σε Public Domain

Εδώ μεταφέρονται οι προτάσεις μετά την λήξη και των ψηφοφοριών

Συντονιστές: mankasp, zio_donnie, Z53

chiossif
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Επικοινωνία:

Re: Aλλαγή των αδειών χρήσης σε Public Domain

Δημοσίευσηαπό chiossif » 13 Ιαν 2013, 17:52

James έγραψε:Καταρχάς ποιοί δημιουργοί? ο Kailor εγώ ο αδριανός και κάνα δυό άλλοι φτιάχνουμε κάνα λόγκο καμμιά αφίσα .
Οσο γιά κείμενα εννοείται οτι ειναι ελεύθερα.

Πικρή αλήθεια που δεν τιμά τους όποιους απόντες πειρατές (ένας κι εγώ).

James έγραψε:Το παράδειγμα σου δε το πιάνω, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θέλει κανείς να απαγορεύσει σε κάποιον να δουλέψει κάνοντας ντοκυμαντέρ !

Αυτό είναι η ουσία της ψηφοφορίας: φανταστείτε ένα ντοκυματέρ για τους πειρατές να είναι η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Μετά από πόσα χρόνια θα μπορείτε να την αναπαράγετε χωρίς άδεια σε κοινόχρηστο χώρο; Πότε θα μπορείτε σύμφωνα με τις εμπορικές άδειες διάθεσης των κινηματογραφικών έργων να την αντιγράψετε και να την διανείμετε στους φίλους σας; Μπορείτε άραγε χωρίς να ζητήσετε άδεια από κανέναν να χρησιμοποιήσετε εσείς ως τρίτος στην σειρά (1ος ο ιστοχώρος μας «με εμπορική διάθεση» 2η η εμπορική ταινία/ντοκυμαντέρ και 3οι εσείς) κομμάτια αποσπάσματα ή περιεχόμενό της για κάποιο δικό σας έργο έστω και χωρίς εμπορική διάθεση;

Αντιστρέφω λοιπόν τον προβληματισμό: πόσο πειρατές θα είμαστε αν επιτρέψουμε την εμπορική διάθεση;
Χάκερ είναι αυτός που εύστροφα επιλέγει ως ψυχαγωγία την εξερεύνηση των ορίων του δυνατού.
Πειρατής είναι αυτός που επιδιώκει την κατάκτηση της ελευθερίας ως ανεκτίμητου θησαυρού. Είναι πάντα έτοιμος για κάθε μάχη με μόνο στόχο την νίκη._

hrsfpgyjrnptrd

Re: Aλλαγή των αδειών χρήσης σε Public Domain

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 13 Ιαν 2013, 18:40

Φίλε chiossif, το παράδειγμα σου δεν εχει να κάνει με την εμπορική χρήση (NC) αλλά με την παρόμοια διανομή (SA) (*) Δηλαδή δεν εμποδίζεις την εμπορική χρήση αλλά απαιτείς παρόμοια διανομή.
Για να καταθέσω και εγώ την γνώμη μου:
  • Το "εμπορική χρήση" πρέπει να φύγει γιατί μόνο εμπόδιο είναι στην διάδοση των κειμένων και του έργου μας.
  • Το "Παρόμοια διανομή" μπορεί να φύγει (το συζητάμε) γιατί είναι κάλο να αναδιανέμονται ιδέες και σύμβολα ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι κάτω απο διαφορετική (πιο ανοιχτή ή πιο κλειστή) άδεια. Φυσικά υπάρχει ο αντίλογος του copyleft αλλά προσωπικά δεν με πείθει.
  • Το "αναφορά" μπορεί να φύγει αλλα δεν ξερω αν ειναι καλή ιδέα. Απο την μια ιδέες χωρίς σφραγίδα ειναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν και να ζυμωθούν απο άλλους φορείς. Απο την αλλη η αναφορά μας κάνει ισως πιο γνωστούς.
Όπως καταλαβαίνετε είμαι κάπου ανάμεσα στο CC-BY και το CC0.

(*) Για αποφυγή παρεξήγησης απο μελη που δεν ειναι ενήμερα το "παρόμοια" ειναι σχεδόν λάθος μετάφραση, η άδεια του παραγόμενου οφείλει να είναι ακριβώς ίδια με την αρχική.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες