Η Ελληνική γλώσσα

Εδώ συζητιέται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποια άλλη κατηγορία, σε χαλαρούς τόνους.
laskaris_vasilis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Η Ελληνική γλώσσα

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 18 Νοέμ 2012, 21:23

Τι να πω βρε Μιχάλη!!!
Μένω άλαλος (για πολλούς λόγους) :shock: :shock: :shock: (Μπάρμπας γαρ και εγώ)

Συν το ότι φοβάμαι πως θα στείλεις και εμένα για "κούρεμα"!!! :D :D :D
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 18 Νοέμ 2012, 21:24

zio_donnie έγραψε:Ότι προτιμάς. Εγω δεν σε αποκάλεσα μπάρμπα, απλά εξηγούσα τον κίνδυνο του να χάσουμε τον χαρακτήρα μας για να εξυπηρετήσουμε όσους αρνούνται να μάθουν.

Και για να πιαστώ από αυτό. 7-8 άτομα που πήγαν στην προσπάθεια του Βασίλη είναι πολύ λιγότερα από αυτούς που γκρινιάζουν ότι τα "συστήματα" είναι δύσκολα...
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

Z53

Δημοσίευσηαπό Z53 » 18 Νοέμ 2012, 21:30

zio, το να αρνείσαι να μάθεις ορθογραφία και συντακτικό για να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα είναι το ίδιο με το να αρνείσαι να μάθεις "κομπιουτερίστικους" όρους για να χρησιμοποιείς σωστά τα εργαλεία. Και τα δύο χρειάζονται και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά.
Η ελληνική γλώσσα δεν έχασε την ικανότητα να αφομοιώνει ξένες λέξεις. Αλλά προσοχή "αφομοιώνει" όχι "ενσωματώνει". Ρήματα όπως κλικάρω, γκουγκλάρω κλπ δείχνουν αυτή την ικανότητα. Αλλά να λες "κάνε restart" αντί κάνε επανεκκίνηση δε λέει.
Δεν ξέρω γιατί σε χαλάνε λέξεις όπως διαδραστικό, ιδιωτικότητα κλπ, όροι απολύτως δόκιμοι, που προϋπήρχαν άλλωστε του internet
Ζαννής Φραγκάκης (Αρχιτέκτονας)

pav

Re: Η ελληνική γλώσσα

Δημοσίευσηαπό pav » 18 Νοέμ 2012, 21:31

Καλησπέρα, grammar police εδώ (ή grammer στα αμερικάνικα)! Να κάνω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω σε όλους ότι το ελληνικό ερωτηματικό είναι το ; και όχι το ?. :D

Επίσης, η υπογράμμιση των ορθογραφικών λαθών κατά την σύνταξη αναρτήσεων γίνεται από τον browser που χρησιμοποιείτε και όχι από το φόρουμ. Εάν δεν λειτουργεί για εσάς θα πρέπει να ρυθμίσετε τον browser.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 21:34

zio_donnie έγραψε:Ότι προτιμάς. Εγω δεν σε αποκάλεσα μπάρμπα, απλά εξηγούσα τον κίνδυνο του να χάσουμε τον χαρακτήρα μας για να εξυπηρετήσουμε όσους αρνούνται να μάθουν.

Νάσε καλά που μου το διευκρίνησες. Τώρα που έμαθα ότι είσαι και γιατρός θα είμαι υπάκουος σαν σκυλί. Τι να κάνω; Αφού στην ηλικία που είμαι όλο και κάπου θα σε χρειαστώ. Όσο για τον δικό μου χαρακτήρα, εγώ μάλλον αισθάνομαι ότι δεν έχω τίποτα για να χάσω!
Τελευταία επεξεργασία από 1 και Μιχάλης Μαντάς, έχει επεξεργασθεί 18 φορά/ες συνολικά

Μιχάλης Μαντάς

Re: Η ελληνική γλώσσα

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 21:36

pav έγραψε:Καλησπέρα, grammar police εδώ (ή grammer στα αμερικάνικα)! Να κάνω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω σε όλους ότι το ελληνικό ερωτηματικό είναι το ; και όχι το ?. :D
Επίσης, η υπογράμμιση των ορθογραφικών λαθών κατά την σύνταξη αναρτήσεων γίνεται από τον browser που χρησιμοποιείτε και όχι από το φόρουμ. Εάν δεν λειτουργεί για εσάς θα πρέπει να ρυθμίσετε τον browser.

Γεια σου και σένα grammar (ή grammer) police.
Η πληροφορία για τον browser πολύ χρήσιμη. Ευχαριστώ.

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 21:39

baskin έγραψε:

Και για να πιαστώ από αυτό. 7-8 άτομα που πήγαν στην προσπάθεια του Βασίλη είναι πολύ λιγότερα από αυτούς που γκρινιάζουν ότι τα "συστήματα" είναι δύσκολα...

Εντάξει ρε Στράτο, είπαμε έχεις δίκιο. Ότι μπορώ κάνω γι' αυτό. Μη με σταυρώνεις άλλο γιατί θα βάλω τα κλάματα.

baskin

Δημοσίευσηαπό baskin » 18 Νοέμ 2012, 21:42

Μιχάλης Μαντάς έγραψε:Εντάξει ρε Στράτο, είπαμε έχεις δίκιο. Ότι μπορώ κάνω γι' αυτό. Μη με σταυρώνεις άλλο γιατί θα βάλω τα κλάματα.

Δεν μιλάω προσωπικά για κάποιον, απλά όταν εκτοξεύονται χείμαρροι περί της δυσκολίας των συστημάτων και μετά βλέπεις την διάθεση συμμετοχής σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, το φτωχό (και σατανικό) μου μυαλό, βγάζει συμπεράσματα...
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...

Μιχάλης Μαντάς

Δημοσίευσηαπό Μιχάλης Μαντάς » 18 Νοέμ 2012, 21:43

Z53 έγραψε:zio, το να αρνείσαι να μάθεις ορθογραφία και συντακτικό για να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα είναι το ίδιο με το να αρνείσαι να μάθεις "κομπιουτερίστικους" όρους για να χρησιμοποιείς σωστά τα εργαλεία. Και τα δύο χρειάζονται και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά.
Η ελληνική γλώσσα δεν έχασε την ικανότητα να αφομοιώνει ξένες λέξεις. Αλλά προσοχή "αφομοιώνει" όχι "ενσωματώνει". Ρήματα όπως κλικάρω, γκουγκλάρω κλπ δείχνουν αυτή την ικανότητα. Αλλά να λες "κάνε restart" αντί κάνε επανεκκίνηση δε λέει.
Δεν ξέρω γιατί σε χαλάνε λέξεις όπως διαδραστικό, ιδιωτικότητα κλπ, όροι απολύτως δόκιμοι, που προϋπήρχαν άλλωστε του internet

Γεια σου Ζαννή. Καλωσήρθες. Πάνω που είχα αρχίσει να αισθάνομαι απελπιστικά μόνος.

zio_donnie
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό zio_donnie » 18 Νοέμ 2012, 21:47

zio, το να αρνείσαι να μάθεις ορθογραφία και συντακτικό για να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα είναι το ίδιο με το να αρνείσαι να μάθεις "κομπιουτερίστικους" όρους για να χρησιμοποιείς σωστά τα εργαλεία. Και τα δύο χρειάζονται και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Δεν υποστήριξα ποτέ την ανορθογραφία, το ξεκαθάρισα εξ'αρχής άλλωστε πως με ενοχλεί και μένα. Το να το κοπανάς κάθε λίγο και λιγάκι όμως χαλάει το φόρουμ του οποίου ο ρόλος είναι να προωθεί την συζήτηση και όχι να αναπληρώσει όσα δεν έμαθε ο κόσμος στο σχολείο. Δεν είναι φαινόμενο δικό μας πηγαίνει πακέτο με το μέσο και είναι από τα πάγια προβλήματα των φόρουμ παντου (ή φόρα αν θες να αρχίσουμε 3 σελίδες διαμάχη για τον πλυθηντικό στα λατινικά). Ο grammar nazi είναι κλασσική φιγούρα μαζί με τα τρολλ, συχνά είναι τα ίδια πρόσωπα.

Όσο για την μετάφραση τεχνολογικών όρων και νεωτερισμών δεν έχεις δίκιο. Η ιδιωτικότητα, η μεταφόρτωση και άλλες τέτοιες ασυναρτησίες προέρχονται από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία τις δημιουργεί και τις προτείνει. Προσοχη: τις προτείνει μόνο δεν είναι αυταπόδεικτα σωστές. Η ορθότητα τους έγγειται στην υιοθέτησή τους από το κοινό. Γι'αυτό και αρνούμαι να τις χρησιμοποιήσω γιατί είναι κοτσάνες και ασχημαίνουν τόσο τα ελληνικά όσο και τα αγγλικά. Τι στο διάλο σημαίνει μεταφόρτωση? Τι ετοιμολογία έχει? Το αυτό με το "διαδραστικό". Είναι λέξεις φτιαγμένες σε δοκιμαστικό σωλήνα και απλά ακούγονται σαν να σημαίνουν κάτι. Σαν τις ντομάτες GMO που κάνουν την δουλειά τους αλλά είναι άχρωμες και άοσμες. Και αυτή η μανία προέρχεται από το κόμπλεξ μας να μην χρησιμοποιούμε ξένους όρους με το ζόρι, παρόλο που καμαρώνουμε σαν γυφτικα σκεπάρνια όταν οι ξένοι χρησιμοποιούν ελληνικές ρίζες.
Ε.Δ.Α.Π.Ε. The truth is out there.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες