hephaestus έγραψε:Πρώτα πρέπει να ορίσουμε τί είναι Θεός ...
Πρώτα ορίζουμε και μετά αρχίζουμε το ψάξιμο
Ακριβώς, είναι θέμα γλωσσολογίας και φιλοσοφίας. Δηλαδή πρέπει να ορίζουμε τους όρους μας.
Μια κοινή άτυπη πλάνη (Stanford, Αγγλικό άρθρο) πηγάζει απο γλωσσολογικές διαφορές. Απο ότι βλέπω επικαλείσαι γενικές αναφορές σε θεία απο αρχαίους συγγραφείς κτλπ. Η κάθε αναφορά τους όμως δεν εννοεί το 'θεός' ή 'θεοί' όπως το εννοείς εσύ. Δηλαδή - συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και βγάζεις συμπέρασμα εκ παραδρομής - κάνοντας ακόμη μια λογική πλάνη - αυτή της Προσφυγή στην αυθεντία (Wikipedia, Ελληνικό άρθρο). Πχ, αρκετοί αρχαίοι ήταν όντως θειστές (δηλαδή νομίζαν οτι υπάρχουν θεοί), άλλοι κοιτούσαν την θέση ως φιλοσοφική άποψη (δηλαδή την υποθετική θέση του παντογνώστη, ή άλλες φιλοσοφικές προσεγγίσεις). Πολλοί αντιλαμβάνονταν την μυθολογία ως ένα δημιουργικό πλάσμα της ανθρώπινης φαντασίας - η διαφορά μεταξύ της μυθολογίας (που και ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι για τον νού) και του δόγματος, είναι οτι δεν ζητά από κανένα να δεχτεί μέρος της ως αληθές η ψευδές - εξού και η χρήση αυτής της λέξης και ένοιας για την αυτοπεριγραφή της (μάλλον, αλλα ουτε αυτό ειναι σωστό επιχείρημα).
Οπότε, αν και φαίνεται ασήμαντο, αν δεν ορίσεις τους όρους σου όσο ποιό καλά γίνεται, και μετα να τους επανεξετάσεις - δεν θα συνεχίσεις την έρευνά σου ομαλά. Και έχεις πολύ, και ενδιαφέρον διάβασμα αν όντως σε ενδιαφέρει και δεν είναι επιφανειακό η περιστασιακό.
Η δική μου άποψη εν ολίγης. Μιάς και είσαι θεϊστής έχεις δεχτεί η δέχεσαι ότι κάτι μπορεί να έχει την ιδιότητα της αιώνιας - χωρίς αρχή και τέλους ύπαρξης. Μιας και χρησιμοποιήσες τον 'Τριαδικό θεό' (αν και αυτός ο ορισμός έχει ενα βουνό λογικών πλανών μόνο απο θέμα ορισμού, οχι προσκειμένου - ουσιαστικά είναι δόγμα - στο δίνει έτσι κάποιος χωρίς να μπεί στον κόπω να το ορίσει). Όπως και να έχει, αυτή η 3-πτυχη ύπαρξη κατά εσένα υπάρχει πρίν 'όλης της πλάσης' και θα υπάρχει μετά αυτής και κάθε άλλης πλάσης. Ωραία ως εδώ;
Αν μπορούμε να δεχτούμε κανόνες και όρους με τέτοια πολυπλοκότητα, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε οτι το Σύνμπαν το ίδιο χαίρει αυτής της ιδιότητας - άρα είναι χωρίς αρχή και τέλος και αιώνιο και έτσι χωρίς ανάγκη για δημιουργούς; Το οτι είναι αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν αλλαγές σε αυτό, πχ αλλαγές κατάστασης (big bang, vs big crunch). Η κοσμολογία αρχίζει να καταλήγει εκεί η ίδια.
Επικαλώντας Το Ξυράφι του Όκκαμ, η απλούστερη θεωρία συχνά είναι ποιο ικανή να υποστήριξει τις προβλέψεις τις. Από θέμα πολυπλοκότητας, δηλαδή, η πολυπλοκότερη, λόγω των πολύ περισσότερον όρων (και ο κάθε όρος έχει και ορισμό, άρα και ο ίδιος φιλοσοφική υπόσταση - και πιθανότητα λάθους).
Κατά εμένα δεν γίνεται να εφαρμόσουμε και να δεχτούμε τον κανόνα ότι όλα πρέπει να έχουν δημιουργό εκτός του συνόλου του σύμπαντος. Γιατί απλούστατα, και ο δημιουργός θα πρέπει κατά κανόνα να έχει δημιουργό - και ο δημιουργός του θα πρέπει κατά κανόνα να έχει δημιουργό - που και αυτός με την σειρά του.... είς αιωνιότητα. Καταλήξαμε πάλι εκεί (στο αιώνιο σύμπαν), οπότε μήπως αχρείαστος αυτός ο κανόνας και πάλι; Μήπως ο δημιουργός αυτής της ιδέα είναι απλά ο ανθρώπινος νούς; Και αν ναί τότε πως τον εννοεί (νευροψυχολογικά);
Δημιουργός ίσως να έχει την ένοια της αιτίας - και ενλόγω του συχνά περιορισμένου οπτικού του ανθρώπινου πεδίου αντίληψης - να είναι απλά μια παρεξήγηση αιτιολογίας. Δηλαδή, γενήθηκες, άρα, χωρίς περαιτέρω ανάλυση, τα πράγματα γενιούνται- άρα εχουν αρχή, άρα και το σύμπαν γενήθηκε και οπότε κάποιος το γένησε. Αυτή η οπτική για εμένα είναι σφάλμα, το οποίο γίνεται εύκολα κατω απο τη μύτη μας λόγω ανθρωπιστικής οπτικής.
Η δική μου γνώμη για την νευροψυχολογία των "θείων" είναι οτι είναι απλά μια παρεξήγηση των λειτουργιών της συνείδησης - εργασίες που μπορώ να παρομοιάσω με ομόκεντρους κύκλους. Ο κάθε εξωτερικός κύκλος είναι ενήμερος των εσωτερικών διαδικασιών, αλλά λόγω απομάκρυνσης του από κεντρικότερα σημεία (νευροεπιστιμονικά πάντα) δεν αναγνωρίζεται ως προερχόμενο απο τον εαυτό κάποιου. Έτσι μπορεί κανείς και να έχει την αισθιση οτι ελέγχεται απο κάτι ξενικό (που είναι στην ουσία ο ίδιος του ο φλοιός/μυαλό), οτι τον προστατεύει, του μιλάει κτλπ κτλπ. Για εμένα είναι ολα "απλά" νευρωνικά δύκτια που επικοινωνούν μεταξύ τους...
Αυτά για τώρα. Καλή τύχη με την ερευνά σου, αλλά χρησιμοποίησε καλά εργαλεία όσο μπορείς - και ορισμούς. Πίστευε, και μη - ερεύνα (μια δική μου έκδοση του δημοφιλής ρητού θειστών).
(Δική μου θέση: Ανθρωπιστής-αθειστής).