baskin έγραψε:chprokop έγραψε:Διαβούλευση σε ανακοινώσεις Τύπου και αλλα παρεμφερη δεν ειναι αμεσοδημοκρατικα, ειναι καθαρη βλακεια.
Την ευθυνη για την εκπροσωπηση του κομματος εχει η ΔΕ και η υπο αυτην ΟΜΕΠ. Και λογοδοτουν κατ ετος γι αυτην.
Αμεσοδημοκρατικο ειναι το Σωμα των Μελων να λαμβανει αποφασεις επ αυτων ή και αλλων πρωτοβουλιων.
Εκτος και αν νομιζουμε οτι πρεπει να διαβουλευθουμε και για το σε ποια Τραπεζα θα εχουμε λογαριασμό...

Κάνεις ένα λάθος. Η διαβούλευση μπορεί να είναι άμεση και αποδοτική αρκεί να είναι καθαρά ασύγχρονη και ψηφιακή. Ή ψάχνουμε τους τρόπους να μην υπάρχουν "ηγέτες, αντιπρόσωποι και γκουρού" ή κοροϊδευόμαστε.
Παιδιά, νομίζω ότι και οι δυο έχετε δίκιο και άδικο ταυτόχρονα.
Εγώ υποστηρίζω τη θέση του chprokop γιατί απεχθάνομαι τη γραφειοκρατία και πιστεύω ότι έχει θάψει πολλές συλλογικές προσπάθειες στο παρελθόν.
Δικαιολογώ όμως και τον baskin γιατί είναι φανερό ότι έτσι έχει αντιληφθεί την αμεσοδημοκρατική λειτουργία του κόμματος και αυτήν προσπαθεί και μάλιστα με ζήλο παρατηρώ.
Θα πρότεινα σαν λύση να θεσπίσουμε έναν κανόνα περίπου σαν αυτόν των "τριών πειρατών" που έχει ήδη προταθεί και συζητιέται, που να τον ονομάσουμε "κανόνας της ελάχιστης εμπιστοσύνης ή ανεξαρτησίας" ή όπως αλλιώς θέλετε. Αυτός θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια το όριο ανάμεσα αφ' ενός σε αυτά που μπορεί να χειριστεί με δική της πρωτοβουλία μια ομάδα, ή όργανο, ή πρόσωπο κατά περίπτωση και αφ' ετέρου αυτά για τα οποία πρέπει να στρέφεται "πίσω" και να παίρνει κάθε φορά το ΟΚ.
Προφανώς αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί, αλλά όπως φαίνεται είναι εντελώς απαραίτητο, γιατί αλλιώς θα έχουμε διαρκώς τον ίδιο χαβά με σήμερα.
Ίσως εποικοδομητικό για την περίπτωση θα ήταν να προσπαθήσουμε για μια στιγμή να φαντασθούμε πώς θα μπορούσε να λειτουργεί το κόμμα όταν τα μέλη θα είναι (ας πούμε) 20.000 άτομα. Εγώ δεν μπορώ καθόλου να φαντασθώ πώς θα μπορούσε να προκύψει ολοκληρωτική διαβούλευση και αμεσοδημοκρατική απόφαση σε ένα τέτοιο υποθετικό σώμα.
Αξία θα είχε πάντως για την περίπτωση να σημειώσω ότι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπιστώσει (και υπάρχει καταγραμμένο) ότι η συμμετοχική δημοκρατία την οποία είχαν εφεύρει, δυσκολευόταν πολύ να λειτουργήσει σε μεγάλα σύνολα και μάλιστα αναφέρεται εκεί ο αριθμός 5.000.
Θα μου πεις βέβαια ότι αυτοί δεν είχαν πληροφορική, είχαν όμως πολύ μυαλό θα σου απαντήσω εγώ.