"Δωρεάν" Συγκοινωνίες!

Σχολιάζουμε ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις και απόψεις από ιστολόγια και ιστοχώρους. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε την πηγή!
kanellia
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

"Δωρεάν" Συγκοινωνίες!

Δημοσίευσηαπό kanellia » 29 Ιούλ 2015, 19:54

Καλησπέρα παιδιά.

Έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο το οποίο αναφέρει τα έξοδα που έχει ο Όμιλος ΟΑΣΑ για την συντήρηση των συγκοινωνιών. Ασχέτως του πνεύματος του άρθρου -με το οποίο προσωπικά διαφωνώ- αναφέρεται πως θα μπορούσαμε όλοι να δίνουμε 25€ ετησίως και να καλύπτονται τα έξοδα των συγκοινωνιών. Κατά την γνώμη μου είναι αρκετά μικρό το ποσό αν αναλογιστούμε πως το ετήσιο έξοδο για τις συγκοινωνίες αυτή την στιγμή βγαίνει το λιγότερο στα 300€ (αναλόγως φυσικά και την χρήση που κάνει ο καθένας). Ακόμα κι αν υπάρχει μέσο μετακίνησης (πχ αυτοκίνητο, μηχανή, πατίνι :P) πιστεύω πως όλοι μας θα χρειαστεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τα ΜΜΜ (αν για παράδειγμα είναι στο συνεργείο το μέσο μεταφοράς μας), επομένως αξίζει να έχουμε ένα έξοδο το οποίο θα μας διευκολύνει στην χρήση των συγκοινωνιών.

Υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν τα ποσά; Πώς σας φαίνεται σαν ιδέα το να πληρώνουμε ετησίως όλοι 25€ και να χρησιμοποιούμε τα μέσα όποτε θέλουμε;

Σας παραθέτω και το σχόλιό μου πάνω στο άρθρο ώστε να γνωρίζετε και την προσωπική μου άποψη:

25€ το έτος; Δεν ξέρω σε ποια blogs αναφερόσουν αλλά ας το ονομάσουμε τότε "σχεδόν δωρεάν συγκοινωνία"! Διότι 25€ τουλάχιστον βγαίνει το μήνα αυτή την στιγμή (ανάλογα φυσικά και την χρήση που κάνεις)! Επομένως στο έτος είναι 300€ (το τονίζω, τουλάχιστον).
Τώρα πια δεν έχω τόση ανάγκη τα μέσα καθώς οδηγώ. Αλλά γνωρίζω τι είναι να πληρώνεις για μια υπηρεσία που σου την παρέχουν "κουτσουρεμένα" (ποτέ στην ώρα τους, πολλές φορές οι οδηγοί αγενέστατοι, λεωφορεία χαλασμένα να σταματάνε στον δρόμο).
Επομένως ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως να δώσω 25€ τον χρόνο για να έχουμε όλοι συγκοινωνίες χωρίς να μπαίνει στον καθημερινό μας προϋπολογισμό αυτό το έξοδο.
Ναι, είναι άδικο να πληρώνει κάποιος που δεν τα χρησιμοποιεί. Αλλά νομίζω πως αξίζει να βοηθήσεις στο να γλιτώσει ο διπλανός σου ένα έξοδο το οποίο εν τέλει δεν δικαιολογείται από τις υπηρεσίες που (δεν) παρέχονται.

Petros

Re: "Δωρεάν" Συγκοινωνίες!

Δημοσίευσηαπό Petros » 29 Ιούλ 2015, 21:04

Από σχόλιο που κοινοποίησα στο facebook

Τα δεδομένα είναι τα εξής:
- Ας δεχτούμε ότι 1 εκ ευρώ είναι το λειτουργικό κόστος των Συγκοινωνιών της Αθήνας κάθε μέρα, όπως μας λέει το άρθρο.
- Από τους 8,5 εκ. φορολογούμενους που υπάρχουν στην Ελλάδα, ας υποθέσουμε ότι τα 3 εκ μένουν στην Αττική (~4 εκ ο πληθυσμός της απογραφής του 2011).
- Εάν κάθε φορολογούμενος της Αττικής πλήρωνε 0,33 ευρώ τη μέρα (120Ε/χρόνο) για τις δημόσιες συγκοινωνίες θα είχαν ΟΛΟΙ οι Αθηναίοι ελεύθερη πρόσβαση 365 μέρες το χρόνο.
- Εάν αντιστρέφαμε το σημερινό κριτήριο και αποφασίζαμε ότι για τις δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να πληρώνουν κάτι παραπάνω, όχι αυτοί που τις χρησιμοποιούν, αλλά αυτοί που χρησιμοποιούν το ΙΧ (γιατί κάνουν κακό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία), τότε τα 33 λεπτά μπορούν να μειωθούν για τους χρήστες της δημόσιας συγκοινωνίας.
- Εάν, επίσης, αναζητούσαμε και χρεώναμε κάτι παραπάνω σε αυτούς που κερδίζουν από την πρόσβαση των πελατών τους ή των εργαζομένων τους με τη δημόσια συγκοινωνία, τότε η δημόσια συγκοινωνία θα μπορούσε να κοστίζει ακόμα λιγότερο για τον απλό πολίτη ή να δημιουργηθεί απόθεμα για την επέκταση και την τεχνολογική της βελτίωση.
Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας για την ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών, σε πείσμα των καιρών, των μνημονίων και των οπαδών τους.

παρόμοια και στις υπόλοιπες περιφέρειες

Επίσης γιατί «δωρεάν» και όχι δωρεάν; Δωρεάν δεν σημαίνει τζάμπα, δωρεάν σημαίνει προσφορά σε αναγνώριση κάποιου έργου (τιμής ένεκεν) ;)
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

koulaxizis

Δημοσίευσηαπό koulaxizis » 29 Ιούλ 2015, 22:49

Παραθέτω στο σχόλιο που έκανα στο άρθρο στο Φατσοβιβλίο:

1ον. 25€ το έτος για κάθε πολίτη της χώρας για "δωρεάν συγκοινωνία", είναι σαφώς καλύτερη επιλογή απ' τα 38€ τον μήνα για την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας. Αφού μας τα παίρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τουλάχιστον ας πιάσουν τόπο!

2ον. Αμφιβάλλω πολύ αν είναι όντως "πολύ μικρό" το μέρος των εσόδων από τις διαφημίσεις. Προσωπικά θεωρώ πως - με τόσο "κυκλοφοριακό spam" - πρέπει να καλύπτεται άνετα ένα μεγάλο μέρος των εξόδων των ΜΜΜ.

3ον. Για να έχεις ουσιαστικό όφελος απ' τα ΜΜΜ, πρέπει να λειτουργούν οργανωμένα, συστηματικά και υπεύθυνα. Είναι τουλάχιστον θρασύτατο και αναιδές να αυξάνουν συνεχώς το εισιτήριο και να το απαιτούν απ' τον πολίτη, όταν η εξυπηρέτηση είναι για κλωτσιές, η πλειοψηφία των οδηγών αμόρφωτοι τραμπούκοι και οι ελεγκτές φονιάδες που βγάζουν τα ψυχολογικά τους στη δουλειά. Εκτός αν ξεχάσαμε κιόλας τα περιστατικά των περασμένων χρόνων.

Και εφόσον ο Πέτρος εξέφρασε τόσο ωραία τα δεδομένα, θα μπορούσαμε να βασιστούμε στο σχόλιο του για να δημιουργήσουμε μια πρόταση για δωρεάν ΜΜΜ. Νομίζω πως αξίζει να το περάσουμε σε pad και να το δουλέψουμε, ίσως και ως θέση του κόμματος αν συμφωνήσουμε, όχι απλώς άρθρο. :)

Voyager-1
Επίτιμο μέλος του Κόμματος Πειρατών (Κάπτεν)
Τοποθεσία: Κάπου με θέα τον Κορινθιακό μου αρκεί (πρώην -mesitiko-)

Δημοσίευσηαπό Voyager-1 » 01 Αύγ 2015, 19:18

Βάλτε το σε pad
(πρώην -mesitiko-)
Χρυσανθόπουλος Σπύρος."Έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει."Abraham Lincoln (1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος)
https://www.facebook.com/spyros.piratis
Ό,τι γράφω είναι προσωπικές απόψεις.

Voyager-1
Επίτιμο μέλος του Κόμματος Πειρατών (Κάπτεν)
Τοποθεσία: Κάπου με θέα τον Κορινθιακό μου αρκεί (πρώην -mesitiko-)

Δημοσίευσηαπό Voyager-1 » 09 Αύγ 2015, 18:58

Με αυτό τι κάνουμε; Δεν βλέπω pad, να το δουλέψουμε;
(πρώην -mesitiko-)
Χρυσανθόπουλος Σπύρος."Έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει."Abraham Lincoln (1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος)
https://www.facebook.com/spyros.piratis
Ό,τι γράφω είναι προσωπικές απόψεις.

Petros

Δημοσίευσηαπό Petros » 10 Αύγ 2015, 00:42

παρακαλώ! ;)
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

koulaxizis

Δημοσίευσηαπό koulaxizis » 10 Αύγ 2015, 14:21

Petros έγραψε:παρακαλώ! ;)

Θα το ξεκινήσω σήμερα το απόγευμα και βοήθα όσο μπορείς αφού το έχεις ψάξει περισσότερο... :)

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες