Διάβασα τη συζήτησή σας εδώ παραδίπλα, στο χώρο των μελών και θεωρώ πως αξίζει να υπάρξει ένα feedback κι από άτομα που δεν είναι στο κόμμα των Πειρατών.
Από που να αρχίσω όμως...
Πρώτα πρώτα για την ιδέα της κοινής καθόδου των μικρών κομμάτων στις εκλογές. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, πρώτη φορά που τη διάβασα ήταν το 2007 σε τούτο δω το άρθρο. Γνώμη μου είναι πως, ως ιδέα δεν είναι κακή, αλλά, ως μέσο, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέσο στο οποίο θα μπορούσε να καταφύγει κανείς.
Το πολιτικό μου σκεπτικό είναι το εξής: αυτή τη στιγμή έχουν ενισχυθεί τα κόμματα που βρίσκονται μακριά από το κέντρο και τα άκρα. Δε θα περιγράψω την αιτία, αλλά μία πλευρά του φαινομένου είναι πως το σημερινό πολιτικό κέντρο είναι παρωχημένο και ανίκανο να αφομοιώσει τα σύγχρονα αιτήματα της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν, ο κόσμος απομακρύνεται από το κέντρο ώστε να το υποχρεώσει να φέρει καινούργιες ιδέες - ο μηχανισμός αυτός έχει περιγραφεί από δε-θυμάμαι-ποιον ως "ο κόσμος εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον χάρη στους ακραίους, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει χάρη στους μετριοπαθείς".
ΠΛΗΝ
Όπως τα βλέπω, επειδή και οι μακράν του κέντρου δυνάμεις δε διακρίνονται για τη φρεσκάδα τους, η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα πετύχει. Απεναντίας, από νέα κόμματα, όπως το κόμμα σας, των Οικολόγων κ.α. κόμματα, αχνοφαίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου Κέντρου, το οποίο έρχεται να εκπροσωπήσει σύγχρονα αιτήματα και το οποίο, σε βάθος χρόνου, θα τα εντάξει σε μια καινούργια πλατφόρμα ιδεών (για να αποφύγω το μισητό σε πολλούς όρο «ιδεολογία») η οποία σήμερα δημιουργείται.
Μέρος αυτής της νέας κουλτούρας είναι, φυσικά, η Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και, φυσικά, θα πρέπει να είναι οι συνεργασίες. Δε νομίζω πως χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για το πόσο μας σπάνε τα νεύρα κόμματα που δε βλέπουν πέρα από το δικό τους, κατάδικό τους εκλογικό πρόγραμμα ούτε πέρα από τη μύτη τους.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (κατά πως λένε

Εγώ θα ήθελα να δω μια συμμαχία ανάμεσα σε κόμματα τα οποία συμφωνούν σε μερικές βασικές αρχές (π.χ. η Ευρωπαϊκή Ιδέα, Ανθρώπινα Δικαιώματα στο φυσικό και τον ψηφιακό χώρο κ.ο.κ.) την οποία τη φαντάζομαι να λειτουργεί περίπου σαν ένα εύρυθμο ομόσπονδο κράτος. Δίνοντας τη δυνατότητα, παράλληλα, και σε μεμονωμένα άτομα να συνεργαστούν, αφού αποδέχονται τις κοινές αρχές.
Αυτά και περιμένω και τα σχόλιά σας.
(ΥΓ. Μην τρομάζετε από τους όρους Αριστερά/Δεξιά/Κέντρο κ.α. όρους που ίσως χρησιμοποιήθηκαν