Τα σχέδια Βαρουφάκη για ψηφιακό νόμισμα

Συζήτηση για πολιτικά θέματα και γεγονότα.
Petros
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Δημοσιεύσεις: 4216
Εγγραφή: 08 Ιουν 2012, 13:37
Τοποθεσία: Παντού και πουθενά

Τα σχέδια Βαρουφάκη για ψηφιακό νόμισμα

Δημοσίευσηαπό Petros » 30 Ιούλ 2015, 11:09

29.07.2015, 10:58
Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας

Το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για τη δημιουργία ενός ψηφιακού «παράλληλου» νομίσματος στην Ελλάδα είναι τόσο επαναστατικό και ρηξικέλευθο που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό στους περισσότερους από εμάς, πόσο μάλλον να γίνει αποδεκτό ως μελλοντική πραγματικότητα από το επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους πολιτικούς.

Το GRcoin δεν ήταν μια καινούργια ιδέα του Βαρουφάκη. Την επεξεργαζόταν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, την έχει αναφέρει πλειστάκις μελετώντας την εμπειρία του bitcoin και τις πληρωμές του ψηφιακού κόσμου των βιντεοπαιχνιδιών της εταιρείας Valve Corporation όπου εργάστηκε ως σύμβουλος το 2012. Και σίγουρα υπό το φως των τελευταίων αποκαλύψεων, δεν μοιάζει να είναι παιχνίδι.

Ο ίδιος την περιέγραψε όσο πιο απλά μπορούσε στη χθεσινή συνέντευξή του στους FT. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πραγματικό χρήμα στη διάθεση του Δημοσίου για να πληρώσει τους ιδιώτες ή ενδεχομένως και τους δημόσιους υπαλλήλους, θα έπρεπε να «εφευρεθεί» ένα παράλληλο νόμισμα και να αποκτήσει αξία για να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Τα ψηφιακά credits είναι ένας τρόπος. Μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα εξοφλούνταν με credits που θα πιστώνονταν σε έναν αντίστροφο λογαριασμό ανά ΑΦΜ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Επίσης μέρος των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο (λ.χ. φόροι) θα πληρώνονταν αντίστοιχα με αυτές τις νόμιμες νομισματικές μονάδες εφόσον δεν υπήρχε ρευστό για να καλυφθούν υποχρεώσεις. Στην ουσία θα είχαμε ένα «διπλό» νόμισμα που θα βοηθούσε στον συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, αλλά και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με ευρώ.

Φορείς του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν, σύμφωνα με το σκεπτικό του Βαρουφάκη, να είναι επιλέξιμοι για την απόκτηση τέτοιων credits από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Να αγοράζουν δηλαδή ψηφιακό χρήμα με ρευστό μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού και να το προσθέτουν στον αντίστροφο λογαριασμό τους στην ΓΓΠΣ.

Η ιδέα είναι ότι αυτά τα credits θα μπορούσαν να αγοραστούν πίσω από το Δημόσιο έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, είτε με πραγματικά ευρώ, είτε με γενναία έκπτωση στους φόρους.

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης είχε αναφερθεί αναλυτικά στο σχέδιό του σε εκτενές άρθρο που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2014 στην προσωπική του ιστοσελίδα (http://yanisvaroufakis.eu/2014/02/15/bi ... lueprint...)

Εκεί περιέγραφε το σχέδιό του ως λύση για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και είναι αποκλεισμένες από τις αγορές, ώστε να ξεφύγουν από τον σφιχτό εναγκαλισμό της ΕΚΤ και να ανακτήσουν έστω μερικώς την εθνική τους κυριαρχία στις εσωτερικές πληρωμές. Το σχέδιο ήταν η δημιουργία, ενός «FT Coin» όπως το ονόμασε από τη σύντμηση της φράσης «Future Taxes» (μελλοντικοί φόροι).

Πώς θα λειτουργούσε το GRcoin

Το ψηφιακό αυτό νόμισμα, έγραφε, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής:

■ Πληρώνεις λ.χ. 1.000 ευρώ για να αγοράσεις 1 FT Coin από τον Εθνικό Φορέα Εκδοσης (σ.σ.: την πλατφόρμα της ΓΓΔΕ στην περίπτωση της Ελλάδας) στο πλαίσιο σύμβασης που δεσμεύει το υπουργείο Οικονομικών α) να εξαγοράσει ανά πάσα στιγμή πίσω το ψηφιακό νόμισμα για 1.000 ευρώ ή β) να αποδεχτεί πίσω το FT Coin δύο χρόνια μετά την έκδοσή του σβήνοντας 1.500 ευρώ φόρων.

■ Κάθε τέτοιο νόμισμα θα είχε συγκεκριμένη χρήση και χρόνο ζωής ώστε με βάση την ημερομηνία έκδοσής του να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φοροαπαλλαγές πριν περάσουν λ.χ. τα δύο χρόνια.

■ Κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να εκδίδει μια νέα παρτίδα νομισμάτων για να αντικαθιστά εκείνα που θα χρησιμοποιούνται στο μεσοδιάστημα. Προϋπόθεση θα ήταν η ονομαστική αξία του συνόλου των ψηφιακών νομισμάτων να μην υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσόν του ΑΕΠ, π.χ. 10%, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος το κράτος να μην εισπράξει φόρους, αν όλοι οι δικαιούχοι αποφάσιζαν να εξαργυρώσουν ταυτόχρονα τις ψηφιακές μονάδες τους.

Η σκέψη του Βαρουφάκη και άλλων οικονομολόγων πήγαινε φυσικά πιο μακριά από τη μικρή Ελλάδα, φτάνοντας στο όραμα ένα τέτοιο σύστημα ψηφιακής οικονομίας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, προκειμένου να διευκολύνει τη ρευστότητα σε οικονομικά πιεσμένες χώρες και να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό αυξάνοντας την κυκλοφορία χρήματος, αλλά όχι να αντικαταστήσει τα νομίσματα.

Φυσικά τα αναπάντητα ερωτήματα και οι κίνδυνοι σε ένα τέτοιο σχέδιο που εφαρμόζεται μόνο στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και κατά ένα μέρος στις εικονικές συναλλαγές του bitcoin είναι πολύ περισσότερα από όσες απαντήσεις έχουν μέχρι σήμερα δοθεί.

Η συζήτηση όμως έχει ήδη ανοίξει και αξίζει κανείς να την παρακολουθήσει.


Πηγή


Αν δεν τον άφησαν να κάνει αυτό, τι άλλες δυνατότητες άραγε υπάρχουν πέρα από το να μας ξεζουμίσουν;
«Mε τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
https://www.youtube.com/watch?v=wYEejB_sBMM

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες