Ενδιαφέρον... ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ: Tι κάνει κάποιος όταν τον βρίζουν στο Facebook; κ.ά
3. Τι γίνεται Χρήστο με όλες αυτές τις βρισιές ή απειλές στο ΦΒ στα μέιλ ή και στα γραπτά μηνύματα του κινητού που προσβάλλουν την προσωπικότητα ή την τιμή ή ακόμα και την σεξουαλική φύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια δίκη ή μηνυτήριο αναφορά και με ποιο τρόπο?? Αν ο"παθών" τα κοινοποιήσει όπως βλέπω τακτικά στο ΦΒ μαζί με τα στοιχεία του "αποστολέα" έχει κάποιες επιπτώσεις ή κυρώσεις???
Screpta manent άλλωστε!!
Βασίλης
Αγαπητέ Βασίλη,
Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σου: Σαφέστατα και όλες αυτές οι επικοινωνίες (mail, sms, inbox στο facebook) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υποβολή έγκλησης για εξύβριση ή απειλή (ανάλογα με το περιεχόμενο). Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν είναι να αποδειχθεί η εξύβριση (το ότι εστάλη το mail) αλλά να ταυτοποιηθεί ο δράστης (ποιος έστειλε το mail). Μπορείς βέβαια να προσφύγεις στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά επειδή σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και πάροχοι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή ανακύπτουν ζητήματα δικαστικής συνδρομής, προστασίας απορρήτου (ειδικά στις ΗΠΑ) κλπ. Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου: η κοινοποίηση ή δημοσιοποίηση ενός προσωπικού μηνύματος χωρίς τη συναίνεση του άλλου μέρους γεννά ένα νομικό ζήτημα. Το ασφαλές και το σίγουρο είναι να τα «κοινοποιήσεις» στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Η δημοσιοποίηση στο facebook με τα στοιχεία του αποστολέα θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για να στραφεί κι αυτός εναντίον σου με την κατηγορία της απλής δυσφήμησης (στην απλή δυσφήμηση τιμωρείται το να δημοσιοποιείς κάτι που μπορεί να βλάψει την υπόληψη κάποιου άλλου έστω κι αν είναι αληθές).
4. Είναι νόμιμο να φτιάξει κανείς ελληνικούς υπότιτλους για ελληνική ταινία ή ελληνική σειρά προς χρήση π.χ. των κουφών ή όσων μαθαίνουν ελληνικά και να τους ανεβάσει στο Διαδίκτυο;
Είναι νόμιμο να φτιάξει κανείς ελληνικούς υπότιτλους για μια ξενόγλωσση ταινία ή σειρά και να τους ανεβάσει στο Διαδίκτυο;
Ευχαριστώ.
ein Steppenwolf
Αγαπητέ Λύκε της Στέπας,
Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σου: Σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η αναπαραγωγή ενός προηγουμένως νομίμως δημοσιευμένου έργου (τέτοια είναι και ο υποτιτλισμός ταινίας) αν πραγματοποιείται (α) σε ειδικές μορφές αποκλειστικά προς όφελος ατόμων που πάσχουν από ελαττωματική ή εξασθενημένη όραση που δεν δύναται να διορθωθεί με χρήση διορθωτικών φακών σε έναν τέτοιο βαθμό που θα ήταν ικανοποιητικός για διάβασμα, για τους κωφούς ή κωφάλαλους και γενικότερα για τα άτομα που λόγω μιας αναπηρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα τυπωμένο κείμενο με συμβατικό τρόπο ή να αντιληφθούν το περιεχόμενο ενός έργου με τη χρήση των φυσικών αισθήσεων τους, (β) αποκλειστικά για χρήσεις που συνδέονται άμεσα με την αναπηρία και δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, (γ) εφ’ όσον η αναπαραγωγή γίνεται από εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή από μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή σωματείο ή ένωση ή άλλος συναφή φορέα, που έχει ως βασική αποστολή του την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σχετικά με την επιμόρφωση και την εκπαίδευση ή τη διευκόλυνση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης τυφλών ή κωφών/κωφαλάλων. Τέλος αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόζεται για έργα, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο σε μορφή ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες τυφλών ή κωφαλάλων (αν δηλαδή το DVD της ταινίας έχει ελληνικούς υπότιτλους «for the hearing impaired » απαγορεύεται να γίνει υποτιτλισμός από άλλον ακόμη και με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά).
Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου: Η μετάφραση έργου αποτελεί "παράγωγο έργο" (τέτοιο είναι και οι υπότιτλοι ξένης ταινίας), για το οποίο πρέπει να υπάρχει η άδεια του δικαιούχου του πρωτότυπου έργου. Ο ερασιτεχνικός χαρακτήρας και η μη εμπορική αξιοποίηση του παράγωγου έργου (των υποτίτλων) δεν συνιστά απαλλακτικό επιχείρημα. Οπότε, ναι είναι παράνομο να φτιάχνεις τέτοιους υπότιτλους και να τους ανεβάσεις στο διαδίκτυο. Ίσως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι νόμιμη η δημιουργία υποτίτλων για προσωπική χρήση (χωρίς να τις ανεβάσεις στο διαδίκτυο ή να τις στείλεις σε κανέναν άλλον) με βάση τις διατάξεις για τις επιτρεπόμενες περιπτώσεις αναπαραγωγής έργων για ιδιωτική χρήση.
_________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά. Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά. Πηγή: http://www.lifo.gr
Ρώτα τον δικηγόρο (της γειτονιάς) σου!
Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
- Δημοσιεύσεις: 4128
- Εγγραφή: 19 Φεβ 2012, 16:58
- Τοποθεσία: Σουρωτή, Βασιλικά, Θέρμης
- Επικοινωνία:
Μετάβαση σε
- Πληροφοριες
- Ενημερωτικό Δελτίο
- Επικαιρότητα
- Εκδηλώσεις
- Οπτικοακουστικό υλικό
- Δημόσια Συζήτηση
- Προτάσεις πολιτικής
- Γενική συζήτηση
- Νεαροί (ηλικιακά) Πειρατές
- Ερωτήσεις για το Κόμμα
- Τοπικά και περιφερειακά θέματα
- Πολιτική συζήτηση
- Εθελοντισμός
- Δράσεις
- International Section
- Σχολιασμός άρθρων του διαδικτύου
- Δημοσκοπήσεις Πολιτών
- Παλιές Δημοσκοπήσεις
- Χαλαρή Συζήτηση
- Άλλα
- Αρχείο
- Αρχείο Ανακοινώσεων
- Συζήτηση για ίδρυση κόμματος
- Συζήτηση για το καταστατικό
- Κυριακή 6 Μαΐου 2012
- Υποψήφιοι Βουλευτές Μαΐου '12
- Ομάδα Εκλογών 2012-Αρχείο μέχρι 16/5
- Ομάδα Εκλογών 2012-Αρχείο μέχρι 16/4
- Εκλογές Ιουνίου 2012
- Ομάδα Εκλογών Ιουν.2012
- Υποψήφιοι Βουλευτές Ιουνίου'12
- Ομάδες Εργασίας
- Συζήτηση για τις Ομάδες Εργασίας
- Ομάδα Information Technology
- Ομάδα Δράσεων
- Ομάδα Επικοινωνίας
- Υποομάδα Διεθνών Σχέσεων
- Υποομάδα Οπτικοακουστικού Υλικού
- Υποομάδα Ψηφιακής Ενημέρωσης Νέων Μελών
- Ομάδα Περιφερειακού Συντονισμού
- Οικονομικά Κόμματος
- Επιτροπές Προγράμματος
- Συζήτηση για τις Επιτροπές
- Επιτροπή για τις Αλλαγές στο Σύνταγμα
- Υποεπιτροπή για τη Δικαιοσύνη
- Υποεπιτροπή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
- Επιτροπή για Ανάπτυξη, Ερευνα
- Επιτροπή για την Ασφάλεια του Πολίτη
- Επιτροπή για τη Δημόσια Διαφάνεια
- Επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση
- Επιτροπή για α) Διαδίκτυο, β) ΕΛ/ΛΑΚ
- Επιτροπή για την Διατροφή, την Γεωργία και την Κτηνοτροφία
- Επιτροπή για τα Πνευματικά Δικαιώματα
- Επιτροπή για την Ναυτιλία και τις Μεταφορές
- Επιτροπή για την Οικονομία
- Υποεπιτροπή για τις Συντάξεις και το Ασφαλιστικό
- Υποεπιτροπή για το Βασικό Εισόδημα
- Επιτροπή για την Παιδεία
- Υποεπιτροπή για τον Πολιτισμό
- Υποεπιτροπή για τον Αθλητισμό
- Επιτροπή για το Περιβάλλον
- Υπο-επιτροπή για Ενέργεια και Ορυκτούς Πόρους
- Επιτροπή για τον Τουρισμό
- Επιτροπή για την Υγεία
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Ιδέες προς συζήτηση
- Συναντήσεις
- Ηλεκτρονικές Συναντήσεις
- Αθήνα
- Πειραιάς
- Νομός Αιτωλοακαρνανίας
- Νομός Αργολίδας
- Νομός Αρκαδίας
- Νομός Άρτας
- Νομός Αχαΐας
- Νομός Βοιωτίας
- Νομός Γρεβενών
- Νομός Δράμας
- Νομός Δωδεκανήσου
- Νομός Έβρου
- Νομός Εύβοιας
- Νομός Ευρυτανίας
- Νομός Ζακύνθου
- Νομός Ηλείας
- Νομός Ημαθίας
- Νομός Ηρακλείου
- Νομός Θεσπρωτίας
- Νομός Θεσσαλονίκης
- Νομός Ιωαννίνων
- Νομός Καβάλας
- Νομός Καρδίτσας
- Νομός Καστοριάς
- Νομός Κέρκυρας
- Νομός Κεφαλληνίας
- Νομός Κιλκίς
- Νομός Κοζάνης
- Νομός Κορινθίας
- Νομός Κυκλάδων
- Νομός Λακωνίας
- Νομός Λάρισας
- Νομός Λασιθίου
- Νομός Λέσβου
- Νομός Λευκάδας
- Νομός Μαγνησίας
- Νομός Μεσσηνίας
- Νομός Ξάνθης
- Νομός Πέλλας
- Νομός Πιερίας
- Νομός Πρέβεζας
- Νομός Ρεθύμνης
- Νομός Ροδόπης
- Νομός Σάμου
- Νομός Σερρών
- Νομός Τρικάλων
- Νομός Φθιώτιδας
- Νομός Φλώρινας
- Νομός Φωκίδας
- Νομός Χαλκιδικής
- Νομός Χανίων
- Νομός Χίου
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Λοιπά θέματα
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Χαλαρή Συζήτηση
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Συζήτηση Forum
- ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ Δ.Ε.
- Επικαιρότητα
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Επικαιρότητα
- Δράσεις
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Δράσεις
- Πως μπορώ να βοηθήσω
- Κατάθεση προτάσεων για ψήφιση
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ Προτάσεων
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ-Ψηφοφορίες
- 1ο Συνέδριο - 2012
- Ανακοινώσεις Συνεδρίου
- 1ο Συνέδριο
- 2ο Συνέδριο - 2013
- Χαβούζα
- Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014
- Ευρωεκλογές 2014
- 3ο Συνέδριο - 2014
- 4ο Συνέδριο - 2015
- 5ο Συνέδριο - 2016
- 6ο Συνέδριο - 2017
- 7ο Συνέδριο - 2018
- 8ο Συνέδριο - 2019
- 9ο Συνέδριο - 2021
- Εκλογές 2019
- Ευρωεκλογές 2019
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες