Επαγγελματίες και ελεύθερος, αντοιχτός "κώδικας"

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
pav

Επαγγελματίες και ελεύθερος, αντοιχτός "κώδικας"

Δημοσίευσηαπό pav » 04 Δεκ 2012, 16:01

Η ιδέα του ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα έχει πια εξαπλωθεί και έχει εδραιωθεί. Η ελευθερία του να χρησιμοποιήσεις μια έτοιμη βάση και να χτίσεις πάνω σε αυτήν, εν αντιθέσει με το να αρχίσεις από το μηδέν, σε συνδυασμό με το άνοιγμα σε εθελοντές από όλο τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα πολλές διαφορετικές και καλύτερες επιλογές και την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό μας όπως εμείς θέλουμε.

Το λογισμικό αυτό έχει γραφτεί από χομπίστες και επαγγελματίες του χώρου, με ή (κατά κόρον) χωρίς πληρωμή.

Γιατί δεν βλέπουμε τον ίδιο εθελοντισμό και την ίδια διάθεση προσφοράς από επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων;
Γιατί έχουμε τόσους χομπίστες φωτογράφους να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Flickr και να κοτσάρουν το "All rights reserved" και χαμηλής ανάλυσης αρχεία, που δεν κάνουν ούτε για ταπετσαρίες;
Γιατί βλέπουμε επαγγελματίες την πληροφορικής να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις και τον χρόνο τους, αλλά θεωρούμε αδιανόητο να το κάνει συστηματικά ένας π.χ. νομικός ("είναι επαγγελματίες, έχουν κι άλλες δουλειές");
Γιατί, ενώ κάτι γίνεται με κάποιους μουσικούς και τις CC άδειες, ελάχιστοι είναι αυτοί που δίνουν και τα tracks/samples που χρησιμοποίησαν για τα τραγούδια τους, ώστε να μπορεί κάποιος να χτίσει πάνω τους;
Γιατί οι μόνες "ελεύθερες" δημιουργίες που βλέπουμε από γραφίστες είναι τα δείγματα δωρεάν, 9.99€ for moar?

Μήπως απλά μας αρέσει το δωρεάν και όλα περί ελευθερίας είναι μόνο για να λαμβάνουμε, αλλά όχι να δίνουμε;

hrsfpgyjrnptrd

Re: Επαγγελματίες και ελεύθερος, αντοιχτός "κώδικας"

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 04 Δεκ 2012, 16:35

pav έγραψε:και την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό μας όπως εμείς θέλουμε

Oχι και πολύ, το copyleft δεν το εξασφαλίζει αυτό.

Αλλά για να παω αυτο που λες πιο περα, αν και υπάρχουν γραφίστες, φωτογράφοι, καλλιτέχνες ακόμα και και δικηγόροι που δίνουν την δουλειά τους με cc (φυσικά δεν μπορείς να υπερασπιστείς κάποιον με cc όπως εγώ δεν μπορώ να εγκαταστήσω ενα LAMP stack με cc) δεν βλέπω να υπάρχουν μηχανικοί με cc.
Αν και δεν ξέρω φαντάζομαι οτι θα μπορούσαν να υπήρχαν σχέδια για σπίτια με cc? Με τις αλλαγές να γίνονται μεσώ derivatives. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν ειδικοί λόγοι που αυτό δεν συμβαίνει αλλά ειπα να το θιξω εδω μπας και απαντήσει κάποιος σε κάτι που σκέφτομαι καιρό.

adrian
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό adrian » 04 Δεκ 2012, 16:38

Υπάρχουν κάποια πρωιμα προτζεκτ για ανοιχτή μηχανική και αρχιτεκτονική, αλλα θέλει πολυ δουλειά ακόμα.
https://www.youtube.com/watch?v=wuKx7AgHLes
καλύτερα ξύλινο πόδι, παρά ξύλινος λόγος - arrrr

pav

Δημοσίευσηαπό pav » 04 Δεκ 2012, 16:40

headofthebored έγραψε:
pav έγραψε:και την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό μας όπως εμείς θέλουμε

Oχι και πολύ, το copyleft δεν το εξασφαλίζει αυτό.

Ας τα πούμε αλλού αυτά γιατί είναι μεγάλη συζήτηση.

kailor

Δημοσίευσηαπό kailor » 04 Δεκ 2012, 17:29

pav έγραψε:Γιατί έχουμε τόσους χομπίστες φωτογράφους να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Flickr και να κοτσάρουν το "All rights reserved" και χαμηλής ανάλυσης αρχεία, που δεν κάνουν ούτε για ταπετσαρίες;

Μήπως απλά μας αρέσει το δωρεάν και όλα περί ελευθερίας είναι μόνο για να λαμβάνουμε, αλλά όχι να δίνουμε;

Υπάρχουν αρκετά site με CC για φωτογραφίες όπως το redbubble, το deviantart, κλπ.

Αλλά άμα τα δίνεις όλα cc ποτέ δεν πρόκειται να βάλεις και κανά ευρώ στην τσέπη. Προσωπικά που τραβάω φωτογραφίες τις περισσότερες τις έχω CC, και τα λεφτά που έχω εισπράξει από το 2007 που το κάνω είναι ελάχιστα (ένα εξάμηνο να επιβιώσω), όλοι προτιμούν να τα πάρουν δωρεάν και να τα εκτυπώσουν μόνοι τους. (από το 2007 εώς και σήμερα, φωτογραφίες με cc έχω καταφέρει να μαζέψω κάτω των 1000 ευρώ).

Αλλά έχω και φωτογραφίες με copyright, που έχω καταφέρει και τις έχω χρυσοπουλήσει σε εταιρίες, και έτσι τουλάχιστον κάθε χρόνο αναβαθμίζω τον εξοπλισμό μου (αφού από ελάχιστες φωτογραφίες εώς 10 τον χρόνο μου με copyright, μου βγάζουν λεφτά εώς 2000 άνετα).

Υ.Γ. Μιλάμε για φωτογραφίες φύσης (ζώα, φυτά, τοπία) και σε ποσοστό άνω των 20.000 φωτογραφιών σύνολο στον δίσκο μου.

pav

Δημοσίευσηαπό pav » 04 Δεκ 2012, 17:45

kailor έγραψε:Αλλά άμα τα δίνεις όλα cc ποτέ δεν πρόκειται να βάλεις και κανά ευρώ στην τσέπη. Προσωπικά που τραβάω φωτογραφίες τις περισσότερες τις έχω CC, και τα λεφτά που έχω εισπράξει από το 2007 που το κάνω είναι ελάχιστα (ένα εξάμηνο να επιβιώσω), όλοι προτιμούν να τα πάρουν δωρεάν και να τα εκτυπώσουν μόνοι τους.

Κατ' αρχάς μπράβο αν δίνεις το περισσότερο υλικό σου με άδειες CC, ενώ είσαι μάλιστα επαγγελματίας του χώρου, η ανάρτησή μου δεν αναφέρεται σε εσένα.

Δεύτερον, θα ήθελα να σε προβληματίσω λίγο σχετικά με αυτό που λες, ότι οι περισσότεροι θέλουν να τα πάρουν δωρεάν και έχεις πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό δεν κάνουμε κι εμείς στους προγραμματιστές και τις εταιρίες λογισμικού όταν χρησιμοποιούμε "πειρατικά" προγράμματα;

kailor

Δημοσίευσηαπό kailor » 04 Δεκ 2012, 17:58

pav έγραψε:
kailor έγραψε:Αλλά άμα τα δίνεις όλα cc ποτέ δεν πρόκειται να βάλεις και κανά ευρώ στην τσέπη. Προσωπικά που τραβάω φωτογραφίες τις περισσότερες τις έχω CC, και τα λεφτά που έχω εισπράξει από το 2007 που το κάνω είναι ελάχιστα (ένα εξάμηνο να επιβιώσω), όλοι προτιμούν να τα πάρουν δωρεάν και να τα εκτυπώσουν μόνοι τους.

Κατ' αρχάς μπράβο αν δίνεις το περισσότερο υλικό σου με άδειες CC, ενώ είσαι μάλιστα επαγγελματίας του χώρου, η ανάρτησή μου δεν αναφέρεται σε εσένα.

Δεύτερον, θα ήθελα να σε προβληματίσω λίγο σχετικά με αυτό που λες, ότι οι περισσότεροι θέλουν να τα πάρουν δωρεάν και έχεις πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό δεν κάνουμε κι εμείς στους προγραμματιστές και τις εταιρίες λογισμικού όταν χρησιμοποιούμε "πειρατικά" προγράμματα;

Έδωσα ένα παράδειγμα. Όσο και να θέλουμε όλοι μας να τα έχουμε όλα δωρεάν, και μακάρι να γινόταν, σημαίνει ότι και ο άλλος θα τα δώσε δωρεάν, το οποίο εκεί αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν είναι όλοι χομπίστες, αλλά κάποιοι πρέπει να επιβιώσουν από την δουλειά τους.

Και εκεί τι θα κάνουν, θα περιμένουν πότε και εάν θα πληρωθούν (δηλαδή κάποιος τους κάνει δωρεά)???

Παιδιά, άλλο να το δίνει κάποιος εντελώς δωρεάν και να είναι επαγγελματίας δηλαδή να πρέπει να επιβιώσει, και άλλο κάποιος απλώς να τα χρησιμοποιεί πειρατικά τα προγράμματα, γιατί τότε σημαίνει ότι κάποιοι έχουν πληρώσει άρα ο επαγγελματίας έχει πληρωθεί για την δουλειά του και θα καταφέρει να επιβιώσει.

hrsfpgyjrnptrd

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 04 Δεκ 2012, 18:16

Αν είναι έτσι γιατί δεν μπορεί να διανέμονται με άδεια CC-BY-NC για να πληρώνουν μόνο οι επαγγελματίες?
Δεν σε κρίνω για αυτό απλά σημειώνω ότι το ερώτημα παραμένει

kailor

Δημοσίευσηαπό kailor » 04 Δεκ 2012, 18:22

headofthebored έγραψε:Αν είναι έτσι γιατί δεν μπορεί να διανέμονται με άδεια CC-BY-NC για να πληρώνουν μόνο οι επαγγελματίες?

Γιατί σκασίλα τους άμα λέει CC-BY-NC γιατί απλώς μετά θα λένε ότι ήταν για προσωπικό σκοπό και όχι επαγγελματικό.!!!

Τα cc πολλοί δεν τα έχουν καταλάβει τι είναι. Και απλώς οι περισσότεροι νομίζουν ότι αφού δεν έχει copyright τα παίρνουν ελεύθερα και τα κάνουν ότι γουστάρουν.

Εδώ πολλοί αγνοούν και τα copyright των προγραμμάτων, της μουσικής, των φωτογραφιών και άλλα για τον επαγγελματικό τομέα τους και τα χρησιμοποιούν παράνομα!

Kotsos
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 04 Δεκ 2012, 18:31

headofthebored έγραψε:Αν είναι έτσι γιατί δεν μπορεί να διανέμονται με άδεια CC-BY-NC για να πληρώνουν μόνο οι επαγγελματίες?

Επειδή έχω πάθει πολλές φορές αυτό που έχει πάθει ο Χρήστος, θα συμφωνήσω με τον Παύλο.

Ακόμα και με αυτό που λές για το NC υπάρχει πρόβλημα.
Η φωτογραφία πχ δεν έχει άλλη εμπορική χρήση πέρα από το να την πάρεις και να την κάνεις προσωπικό wallpaper (προσωπική χρήση). Θα μου πείς διαφήμιση, ντεφιλέ και άλλα είναι εμπορική χρήση, άλλα κάποιος που βγάζει τοπία δεν κάνει ντεφιλέ.

Πρέπει για όλους αυτούς να κάνεις κάτι και να τους δώσεις μία πηγή χρηματοδότησης, να συνεχίσουν να δίνουν την δουλειά τους.

Πχ ο Πανούσης ανέχεται την πειρατεία, γιατί εισπράττει την ΑΕΠΙ οπότε η πειρατεία δεν πλήττει το εισόδημά του. ΑΕΠΙ θα εισπράττει ακόμα και αν δεν πουλήσει ούτε ένα δίσκο. Το βλέπει λοιπόν σαν μια ευκαιρία δωρεάν διαφήμισης.
Οπως το έβλεπε και ο gates που ουσιαστικά επέτρεπε την πειρατεία από τα πρώτα windows 3 σαν ευκαιρία να σβήσει τον ανταγωνισμό χωρίς να κατηγορηθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό ( πουλάω κάτω από το κόστος)

Η μόνη λύση που μπορώ να φανταστώ είναι το commercial use να συλλέγεται και να διαμοιράζεται σε όλους τους δημιουργούς κατόχους πνευματικής ιδιοκτησία με κάποιο δίκαιο τρόπο.
Κάτι τέτοιο έχω στο μυαλό μου και προσπαθώ να το σχηματίσω σε ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά δεν ξέρω.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες