Πως θα ήταν η ζωή ΧΩΡΙΣ Πατέντες και copyright

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
Rainmaker

Re: Πως θα ήταν η ζωή ΧΩΡΙΣ Πατέντες και copyright

Δημοσίευσηαπό Rainmaker » 03 Σεπ 2012, 12:22

pav έγραψε:
Zekvyrin έγραψε:Ναι.. όπως creative commons ("Απαιτείται αναφορά του δημιουργού ή του χορηγού της άδειας"- και όχι μόνο αυτό).

Οι άδειες CC βασίζονται κι αυτές στο copyright (όπως και η GPL) και δεν έχουν ισχύ χωρίς αυτό.

δεν ξέρω και πολλά τι είναι οι άδειες CC, μπορεί χωρίς το copyright να μην ισχύουν άμα όμως τις κάνεις νόμο θα ισχύουν.

James
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό James » 03 Σεπ 2012, 13:36

Η απλοποίηση των νόμων και η μείωση στους χρόνους προστασίας των πνευματικών έργων είναι η λύση.
Κανείς δε λέει να μη κερδίσεις ή να μην αναγνωρίζεσαι σαν δημιουργός ενός έργου, το θέμα είναι να κερδίζεις εσύ
και όχι οι εταιρίες. Επίσης να λάβουμε υπόψιν μας ότι η έννοια <<πνευματική ιδιοκτησία>> δεν υφίσταται στα πειρατικά. Διαβάστε τους ωραίος διαλόγους στον ακόλουθο δεσμό:
viewtopic.php?f=109&t=730

Και σε γενικές γραμμές τις θέσεις των πειρατικών κομμάτων όπως τις αναλύω εδώ: http://goo.gl/xES97
Οι αναρτήσεις μου είναι οι πολιτικές μου απόψεις.
!!!Be Proud to fly the Jolly Roger!!!
jamesppgr@riseup.net

manos_

Δημοσίευσηαπό manos_ » 03 Σεπ 2012, 14:46

Μετά από λίγο καιρό όχι μόνο οφείλεις να ανοίξεις τα δικαιώματα, αλλά και το περιεχόμενο.
Είναι δυνατόν να μην ξέρεις τι πίνεις, όταν πίνεις κοκακόλα;

Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση
ιδιοκτησίας του πλούτου (γνώσης, αγαθών κλπ) και της εξουσίας.
Υπερσυγκέντρωση στις πατέντες είναι και η κατοχή στον χρόνο,
και η συγκέντρωση πολλών πατεντών κάτω από ένα καπέλο.

Όπου χρειάζεται να συγκεντρώνεται (με συλλογική απόφαση) οτιδήποτε
για να αποκτά δυναμική ώστε να μπορούμε να φτάνουμε τα "ανέφικτα",
υποχρεωτικά μετά να απελευθερώνεται και να διαχέεται το παραγόμενο.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.

laskaris_vasilis

Δημοσίευσηαπό laskaris_vasilis » 03 Σεπ 2012, 17:00

Συμφωνώ με Ζάππα, Μάνο!
Στέκομαι λίγο, στο επιχείρημα του Μάνου (Το πρώτο κομμάτι): Είναι δυνατόν, να έχω πληρώσει ένα προϊόν, να το χρησιμοποιώ και να μην γνωρίζω τα συστατικά του και τους τρόπους που αυτό ενεργεί; ................
............... Ας ρίξουμε μια ματιά πίσω!!!
Όταν εταρείες, καλυπτόμενες πίσω από τις πατέντες, παρείχαν στον κόσμο ένα κάρο προϊόντα αμφίβολης/επικίνδυνης ποιότητας.
Όρα: Grunenthal, DDT...........
.......Είχαμε προϊόντα άκρως επικίνδυνα (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων), τα οποία, πίσω από την προστασία των δικαιωμάτων "πνευματικής ιδιοκτησίας", προκάλεσαν φριχτά προβλήματα στους χρήστες τους!!!!
Αφού το LQFB έπαψε να με "ενοχλεί" (εντροπία λέγεται), παύω και εγώ να ασχολούμαι μαζί του!

hrsfpgyjrnptrd

Δημοσίευσηαπό hrsfpgyjrnptrd » 10 Σεπ 2012, 15:16

Δεν ειναι πεντεντα, δεν είναι copyright. Ειναι κλειστό φορματ. Ισως και με λογο.
Και είναι οσο πιο μακρυά εχω δει την ανοιχτή κουλτούρα να πηγαίνει, και δεν ξέρω πως νοιώθω για αυτό (αν φυσικά είναι αληθινό)
http://artisopensource.net/cure/
σορρυ αν είμαι πολύ εκτος θέματος αλλά είναι δεν είναι αλήθεια είναι τροφή για σκέψη.

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 11 Σεπ 2012, 16:52

Η ζωή χωρίς πατέντες.......

Δεν θα πληρώναμε δασκάλους, καθηγητές και γενικά όλους τους εκπαιδευτικούς, μιάς και διάδοση γνώσης απαγορεύεται να γίνεται επ'αμοιβή. Αποτέλεσμα οι φόροι θα μειωνόταν.
Οι εταιρίες δεν θα πληρώναν ερευνητές, δεν θα χρηματοδοτούνταν πειράματα για νέα προϊόντα με αποτέλεσμα τα προϊόντα να είναι φθηνότερα.
Δεν θα πληρώναμε τους συγγραφείς, συνθέτες, και πλήθος άλλων με αποτέλεσμα τα πολιτιστικά προϊόντα να είναι πάμφθηνα και προσβάσιμα σε όλους.
Δεν θα χρειαζόταν να ξαναπληρώσουμε για σχέδια μηχανικών, αφού υποχρεωτικά θα ήταν open source, με αποτέλεσμα το κόστος για το σπίτι μας και τα περισσότερα μηχανήματα,εργαλεία που έχουμε να αγγίζει το κόστος των πρώτων υλών.
Νομίζω ότι σε ένα τέτοιο κόσμο θα είναι ευτυχία να ζείς.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Zekvyrin

Δημοσίευσηαπό Zekvyrin » 13 Σεπ 2012, 13:25

pav έγραψε:
Zekvyrin έγραψε:Ναι.. όπως creative commons ("Απαιτείται αναφορά του δημιουργού ή του χορηγού της άδειας"- και όχι μόνο αυτό).

Οι άδειες CC βασίζονται κι αυτές στο copyright (όπως και η GPL) και δεν έχουν ισχύ χωρίς αυτό.

Δεν γνωρίζω νομικά θέματα, όπως το συγκεκριμένο...
Ίσως λάθος μου..

Kotsos έγραψε:Η ζωή χωρίς πατέντες.......

Δεν θα πληρώναμε δασκάλους, καθηγητές και γενικά όλους τους εκπαιδευτικούς, μιάς και διάδοση γνώσης απαγορεύεται να γίνεται επ'αμοιβή. Αποτέλεσμα οι φόροι θα μειωνόταν.
Οι εταιρίες δεν θα πληρώναν ερευνητές, δεν θα χρηματοδοτούνταν πειράματα για νέα προϊόντα με αποτέλεσμα τα προϊόντα να είναι φθηνότερα.
Δεν θα πληρώναμε τους συγγραφείς, συνθέτες, και πλήθος άλλων με αποτέλεσμα τα πολιτιστικά προϊόντα να είναι πάμφθηνα και προσβάσιμα σε όλους.
Δεν θα χρειαζόταν να ξαναπληρώσουμε για σχέδια μηχανικών, αφού υποχρεωτικά θα ήταν open source, με αποτέλεσμα το κόστος για το σπίτι μας και τα περισσότερα μηχανήματα,εργαλεία που έχουμε να αγγίζει το κόστος των πρώτων υλών.
Νομίζω ότι σε ένα τέτοιο κόσμο θα είναι ευτυχία να ζείς.

Νομίζω ότι πολλά απο αυτά δεν θα γίνονταν όπως τα λες.. Μερικοί προσφέρουν υπηρεσίες, όχι το προιόν ως πατέντα.
Πχ
- τον δάσκαλο τον πληρώνεις για να σου μεταδώσει μια γνώση που υπάρχει (και είναι ανοιχτή σε όλους), με έναν τρόπο κατανοητό -ανάλογα το επίπεδο σου- , γιατί δεν χρειάζεσαι και δεν θες πολλές φορές να μάθεις τα πάντα, αλλά την γενική ιδέα. Ούτε είναι δυνατόν να περιμένεις από το 6χρονο να αρχίσει να ψάχνει μόνος του για να ανακαλύψει την γνώση.
- Οι εταιρίες θα συνέχιζαν να πληρώνουν ερευνητές, ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά όχι στρατιές νομικών για να κάνουν μυνήσεις η μια στην άλλη. (και επειδή δεν θα χρειάζονταν άδειες, το κόστος των προιόντων θα ήταν πολύ μικρότερο)
- Σχέδια κτλ θα πλήρωνες πολλές φορές, παρόλο που έχεις χιλιάδες διαθέσιμα, γιατί συχνά θα χρειαζόσουν κάτι πολύ συγκεκριμένο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.

Έτσι όπως το παρουσιάζεις φένεται σαν να "καταστρέφονται" πολλά επαγγέλματα (δασκάλοι, ερευνητές, μηχανικοί..), που δεν ισχύει.
Φυσικά και μπορούν να συνυπάρχουν όλοι αυτοί σε μια κοινωνία χωρίς copyright.

manos_

Δημοσίευσηαπό manos_ » 13 Σεπ 2012, 13:43

Το πιο απλό που μπορώ να σκεφτώ είναι οι πατέντες να μπορούν να κατοχυρώνονται
μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ώστε να επιδοτούνται για τα προς το ζειν χάριν αναγνώρισης της προσφοράς τους.

Όχι νομικά πρόσωπα λοιπόν ως ιδιοκτήτες πατεντών αλλά άμεσο άνοιγμα της κάθε πατέντας μετά την κατοχύρωση και μετατροπή της σε "μισθό και σύνταξη".
Αυτό παίρνει μπάλα τα πάντα.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.

Kotsos

Δημοσίευσηαπό Kotsos » 13 Σεπ 2012, 21:51

Μάνο θα συμφωνήσω μαζί σου και μία τέτοια πρόταση έχω στο μυαλό μου αν και έχω προβληματιστεί αρκετά με τα νομικά πρόσωπα γιατί υπάρχει ο πεμπτογενής τομέας παραγωγής ( έταιρίες αμιγείς έρευνας ) που οι πατέντες είναι το κύριο έσοδό τους.
Γενικά προσπαθώ να βρώ έναν τρόπο ώστε ανεξάρτητα από το ποιός κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα να μην μπορεί να δημιουργεί τεχνικές μόχλευσης της αγοράς με τεχνητές συνθήκες έλλειψης προϊόντων και γνώσεων αλλά να μπορεί να κερδίζει μία αξιοπρεπή αμοιβή ανάλογη με τον κόπο και το χρήμα που έβαλε για να δημιουργήσει το πνευματικό προϊόν.

Zekvyrin, ο δάσκαλος μεταδίδει την γνώση. Άρα δεν μπορεί να πληρωθεί για την δραστηριότητά του αυτή αν καταργηθεί η έννοια του κοπυραιτ.
Όσο για τους ερευνητές, το κόστος για να κατωχυρώσεις μία πατέντα με ισχύ σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 15000 ευρώ. Το κόστος για να φτιάξεις αυτό που θα πατεντάρεις ξεκινά από προσωπικη εργασία ετών και γύρω στα 1000ευρώ για κατασκευή του πρωτοτύπου και φτάνει μέχρι τα κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για πιο πολύπλοκα πρωτότυπα.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Rainmaker

Δημοσίευσηαπό Rainmaker » 13 Σεπ 2012, 22:23

Εγώ σκεφτόμουν το εξής χωρις φυσικα να γνωρίζω αν είναι εφικτό. Θα το πω μ ένα απλο παράδειγμα. Γράφει κάποιος ένα βιβλίο 100 σελίδων πριν το εκδόσει πρέπει να δηλώσει στο ´´αρμόδιο υπεύθυνο γραφείό´´ αν έχει χρησιμοποίηση αποσπασματα απο άλλους (σε ποσοτητα ή δεν ξέρω τι αλλα κριτήρια μπορούμε να βάλουμε) ας πούμε ότι είναι ποσοτικής αξίας του βιβλίου 30 σελίδων. Εφόσον δεν έχει πάρει άδεια χρησιμοποιησης των αποσπασματων απο τους συγγραφείς των 30 σελίδων θα παράκρατούνται απο το γραφείο έσοδα 30 / 100 για να τα μοιράσει στους δημιουργούς των 30 σελίδων.
Εάν δεν το δηλώσει θα μπορει αυτος που χρησιμοποιησαν το εργο του να διεκδικησει μέχρι όλο το ποσο των εσόδων.
Άρα για προσωπική χρήση ελεύθερο
για επαγγελματική χρήση ελεύθερο αλλα ανάλογα την χρήση των στοιχείων απο ξένους δημιουργούς θα είναι και τα έσοδα τους.
Μπορει να είναι βλακεία αυτα που λέω αλλα σαν πρώτη ματιά μου φαίνεται καλο.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες