pav έγραψε:Zekvyrin έγραψε:Ναι.. όπως creative commons ("Απαιτείται αναφορά του δημιουργού ή του χορηγού της άδειας"- και όχι μόνο αυτό).
Οι άδειες CC βασίζονται κι αυτές στο copyright (όπως και η GPL) και δεν έχουν ισχύ χωρίς αυτό.
Δεν γνωρίζω νομικά θέματα, όπως το συγκεκριμένο...
Ίσως λάθος μου..
Kotsos έγραψε:Η ζωή χωρίς πατέντες.......
Δεν θα πληρώναμε δασκάλους, καθηγητές και γενικά όλους τους εκπαιδευτικούς, μιάς και διάδοση γνώσης απαγορεύεται να γίνεται επ'αμοιβή. Αποτέλεσμα οι φόροι θα μειωνόταν.
Οι εταιρίες δεν θα πληρώναν ερευνητές, δεν θα χρηματοδοτούνταν πειράματα για νέα προϊόντα με αποτέλεσμα τα προϊόντα να είναι φθηνότερα.
Δεν θα πληρώναμε τους συγγραφείς, συνθέτες, και πλήθος άλλων με αποτέλεσμα τα πολιτιστικά προϊόντα να είναι πάμφθηνα και προσβάσιμα σε όλους.
Δεν θα χρειαζόταν να ξαναπληρώσουμε για σχέδια μηχανικών, αφού υποχρεωτικά θα ήταν open source, με αποτέλεσμα το κόστος για το σπίτι μας και τα περισσότερα μηχανήματα,εργαλεία που έχουμε να αγγίζει το κόστος των πρώτων υλών.
Νομίζω ότι σε ένα τέτοιο κόσμο θα είναι ευτυχία να ζείς.
Νομίζω ότι πολλά απο αυτά δεν θα γίνονταν όπως τα λες.. Μερικοί προσφέρουν υπηρεσίες, όχι το προιόν ως πατέντα.
Πχ
- τον δάσκαλο τον πληρώνεις για να σου μεταδώσει μια γνώση που υπάρχει (και είναι ανοιχτή σε όλους), με έναν τρόπο κατανοητό -ανάλογα το επίπεδο σου- , γιατί δεν χρειάζεσαι και δεν θες πολλές φορές να μάθεις τα πάντα, αλλά την γενική ιδέα. Ούτε είναι δυνατόν να περιμένεις από το 6χρονο να αρχίσει να ψάχνει μόνος του για να ανακαλύψει την γνώση.
- Οι εταιρίες θα συνέχιζαν να πληρώνουν ερευνητές, ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά όχι στρατιές νομικών για να κάνουν μυνήσεις η μια στην άλλη. (και επειδή δεν θα χρειάζονταν άδειες, το κόστος των προιόντων θα ήταν πολύ μικρότερο)
- Σχέδια κτλ θα πλήρωνες πολλές φορές, παρόλο που έχεις χιλιάδες διαθέσιμα, γιατί συχνά θα χρειαζόσουν κάτι πολύ συγκεκριμένο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.
Έτσι όπως το παρουσιάζεις φένεται σαν να "καταστρέφονται" πολλά επαγγέλματα (δασκάλοι, ερευνητές, μηχανικοί..), που δεν ισχύει.
Φυσικά και μπορούν να συνυπάρχουν όλοι αυτοί σε μια κοινωνία χωρίς copyright.