Προμήθεια λογισμικού στον δημόσιο τομέα.

Φίλοι και μέλη γνωριζόμαστε και συζητάμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
mankasp
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: Προμήθεια λογισμικού στον δημόσιο τομέα.

Δημοσίευσηαπό mankasp » 07 Ιούλ 2012, 10:28

Η ιδέα επικοινωνίας με τον Reichenbach με άρεσε.

Είναι προτιμότερο να δράσουμε πριν παρθεί κάποια απόφαση παρά να κατακρίνουμε μετά. Αν κινητοποιηθούμε κατάλληλα και τα καταφέρουμε να παρθεί μια απόφαση υπέρ της χρήσης ανοιχτού λογισμικού θα είναι τεράστια επιτυχία.

Επίσης, αν τελικά δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να γράψουμε κείμενα, να επικοινωνήσουμε με υπουργεία και βουλευτές, να τους ενημερώσουμε τους προτείνουμε τις αντίστοιχες αλλαγές άρθρον στους αντίστοιχους νόμους. Να οργανώσουμε και να κάνουμε μια επίσημη εκστρατεία (αν υπάρχει ήδη να συμμετέχουμε) με τη συμμετοχή άλλων κοινοτήτων που ασχολούνται με ελεύθερο λογισμικό, να φτιάξουμε ένα κείμενο που θα μπορεί κάθε πολίτης να το στείλει με εμαιλ σε βουλευτές και υπουργεία κτλ.

Ίσως αυτά πρέπει να είναι η επόμενη μεγάλη μας δράση μετά την ACTA.
https://twitter.com/e_kastrinakis

Phoebus
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Phoebus » 07 Ιούλ 2012, 12:06

Υπέρ της διοργάνωσης αντίδρασης σε αυτό το συμβάν και επίσημης θέσης του ΚΠΕ.

Ο Ελληνικός Στρατός ξοδεύει τεράστια ποσά για λογισμικό κλειστού κώδικα, αν και δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Είναι σχεδόν αυτονόητο οτι μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα με ενα μικρό ποσοστό μονο αυτών τον κονδυλίων. Σκοπεύω να κάνω μια έκθεση και να την καταβάλω όπως τελειώνει η θητεία μου ως ΔΕΑ.
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/

SNM

Δημοσίευσηαπό SNM » 07 Ιούλ 2012, 12:22

Ως αρχή, κι εμένα με βρίσκει σύμφωνο η ιδέα περί επικοινωνίας με τον Mr. Commissioner. Με ένα μεγάλο "but" όμως. Αν μπορούμε να βρούμε τρόπο επίλυσης χωρίς καταγγελίες στην ΕΕ, καλό θα ήταν να το προτιμήσουμε, διότι καταγγελίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα, και τα συνεχή πρόστιμα είναι μεγάλο (και αποσιωπημένο) μέρος του δημοσιονομικού ελλείματος. Αν μπορούμε να το επιλύσουμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε επιπλέον συσσώρευση προστίμων (λέμε τώρα...), καλό θα ήταν νομίζω, γιατί η σωστή διαχείριση πόρων συμπεριλαμβάνει και το "ίσως είναι καλή ιδέα να μη μαζεύω πρόστιμα ίσα με το διπλάσιο του ΑΕΠ". Δεν έχει νόημα να θέλουμε να γλιτώσουμε 1.000€ από αδιαφανείς διαδικασίες και να φάμε 10.000€ πρόστιμο για αδιαφανείς διαδικασίες που ήδη πληρώσαμε 1.000€. Το χαρτί "θα πάμε στον Reichenbach" (και να το κάνουμε αν χρειαστεί, όχι μόνο στα λόγια) νομίζω είναι πιο βαρύ απ'το χαρτί "πήγαμε στον Reichenbach" σε τέτοιες συζητήσεις, ως διαπραγματευτικό χαρτί.

ΥΓ στο από πάνω post: Κι εγώ ΔΕΑ ήμουν, φίλε, την ξέρω την "αποτελεσματικότητα" με την οποία διοικείται ο Ε.Σ. Μαζί σου.
- Τάδε έφη Σωτήρης.
~~~
Don't mistake my attitude towards you for my character. My character is who I am. My attitude depends on what you are.

plessas
Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό plessas » 07 Ιούλ 2012, 13:54

Δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω το νόημα επικοινωνίας με τον Ράϊχενμπαχ. 1ον) Τι ρόλο έχει αυτός θεσμικά στην Ελλάδα; Έχει ψηφιστεί από κάπου; Αποφασίζει για κάτι; 2) Τι τον νοιάζει (μη μου πείτε ότι ενδιαφέρεται να μειωθούν οι δαπάνες λογισμικού για το κράτος!); 3) Τι θα κάνει δηλαδή για να υιοθετηθεί το ανοιχτό λογισμικό;

Το θέμα είναι καθαρά να πάρει μια στρατηγική απόφαση η κυβέρνηση για στροφή σε ανοιχτό λογισμικό όπου αυτό κριθεί σκόπιμο και συμφέρον. Η επικοινωνία λοιπόν πρέπει να γίνει με τα αρμόδια υπουργεία που χαράσσουν τις στρατηγικές αυτές. Τώρα αν δούμε μεμονωμένες περιπτώσεις π.χ. σε ένα Δήμο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο φορέα και να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info

lucas

Δημοσίευσηαπό lucas » 17 Νοέμ 2012, 01:55

Κάτι σχετικό με το θέμα που μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε άλλους.

ΟΔΗΓΙΑ 2004/18/ΕΚ

Άρθρο 23, παράγραφος 8.

8. Οι τεχνικές προδιαγραφές, εκτός εάν αυτό δικαιολογείται
από το αντικείμενο της σύμβασης, δεν μπορούν να κάνουν μνεία
συγκεκριμένης κατασκευής ή προέλευσης ή ιδιαίτερων μεθόδων
κατασκευής ούτε να κάνουν αναφορά σε σήμα, δίπλωμα ευρεσιτε-
χνίας ή τύπο καθώς και σε συγκεκριμένη καταγωγή ή παραγωγή,
που θα είχε ως αποτέλεσμα να ευνοούνται ή να αποκλείονται
ορισμένες επιχειρήσεις ή ορισμένα προϊόντα. Η εν λόγω μνεία ή
παραπομπή επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, όταν δεν είναι δυνατόν να
γίνεται αρκούντως ακριβής και κατανοητή περιγραφή του αντικει-
μένου της σύμβασης κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 3 και 4· η