Κάτι καλύτερο από ένα forum ή wiki;
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Re: Κάτι καλύτερο από ένα forum ή wiki;
Ρε Kotsos, ο άνθρωπος μιλάει για πλατφόρμα software, όχι για πολιτικές και θέσεις.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
kotsos, νομίζω ότι με τα σχόλια κάτω από κάθε πρόταση θα μπορούν να κατατίθενται επιχειρήματα για να γίνεται γόνιμη συζήτηση. Εγώ διατυπώνω τον βασικό κορμό της ιδέας μου. Θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα όπως, η κάθε πρόταση να μπορεί να αλλάζει διατύπωση για ένα αρχικό διάστημα, επηρεαζόμενη από τα σχόλια της, μέχρι να οριστικοποιηθεί και μετά να μπορεί να βγει σε ψηφοφορία. Όλες οι πηγές/αναφορές (που θα έχουν τα επιστημονικά δεδομένα) θα μπορούν να εισάγονται σε μια βάση δεδομένων για να μην χάνεται η μπάλα.
Νομίζω ότι η δομή που δείχνω και στο βίντεο επιτρέπει να αναδεικνύονται για κάθε θέμα οι εναλλακτικές λύσεις που θα είναι αποδεκτές από μεγάλες ομάδες μελών. Εξάλλου αν οι αρχικές προτάσεις είναι πιο γενικές, στη ουσία θα αποτελούν τους κοινούς άξονες για κάθε εναλλακτική λύση. Επιπλέον κάθε μέλος δεν θα εισάγει σετ προτάσεων γιατί ενδεχομένως πολλοί να το απέρριπταν επειδή διαφωνούν μόνο σε μία πρόταση του. Τα σετ αυτά των προτάσεων, που αποτελούν και τις εναλλακτικές λύσεις, θα προκύπτουν σταδιακά με βάση το πως γκρουπάρουν τις προτάσεις τα μέλη.
Κάθε ιδέα που θα μπορούσε να ενισχύσει ένα γόνιμο διάλογο σε ένα τέτοιο φόρουμ
(για να υπάρχει συνοχή στις προτάσεις ) είναι δεκτή.
Νομίζω ότι η δομή που δείχνω και στο βίντεο επιτρέπει να αναδεικνύονται για κάθε θέμα οι εναλλακτικές λύσεις που θα είναι αποδεκτές από μεγάλες ομάδες μελών. Εξάλλου αν οι αρχικές προτάσεις είναι πιο γενικές, στη ουσία θα αποτελούν τους κοινούς άξονες για κάθε εναλλακτική λύση. Επιπλέον κάθε μέλος δεν θα εισάγει σετ προτάσεων γιατί ενδεχομένως πολλοί να το απέρριπταν επειδή διαφωνούν μόνο σε μία πρόταση του. Τα σετ αυτά των προτάσεων, που αποτελούν και τις εναλλακτικές λύσεις, θα προκύπτουν σταδιακά με βάση το πως γκρουπάρουν τις προτάσεις τα μέλη.
Κάθε ιδέα που θα μπορούσε να ενισχύσει ένα γόνιμο διάλογο σε ένα τέτοιο φόρουμ
(για να υπάρχει συνοχή στις προτάσεις ) είναι δεκτή.
Για να φτάσουμε να καταθέσουμε μία πρόταση πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα.
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις αλλά δυστυχώς τις πιο πολλές φορές γνωρίζουμε μέρος του προβλήματος.
Γιαυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μία συζήτηση πρίν κατατεθούν προτάσεις, για να φωτιστούν όσο το δυνατό πιο πολλές πτυχές του προβλήματος. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο το να κατατεθούν πιο σωστές προτάσεις άλλα και αυτούς που θα ψηφίζουν να αποφασίσουν με πιο σωστά δεδομένα.
Με την πρόταση που κάνεις να συζητάται η κάθε πρόταση ξεχωριστά ουσιαστικά δημιουργείς (ν) αριθμό παράλληλων συζητήσεων για το ίδιο θέμα με αποτέλεσμα και ο πλέον συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος να αδυνατεί να παρακολουθήσει και να παρατήσει την συμμετοχή.
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις αλλά δυστυχώς τις πιο πολλές φορές γνωρίζουμε μέρος του προβλήματος.
Γιαυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μία συζήτηση πρίν κατατεθούν προτάσεις, για να φωτιστούν όσο το δυνατό πιο πολλές πτυχές του προβλήματος. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο το να κατατεθούν πιο σωστές προτάσεις άλλα και αυτούς που θα ψηφίζουν να αποφασίσουν με πιο σωστά δεδομένα.
Με την πρόταση που κάνεις να συζητάται η κάθε πρόταση ξεχωριστά ουσιαστικά δημιουργείς (ν) αριθμό παράλληλων συζητήσεων για το ίδιο θέμα με αποτέλεσμα και ο πλέον συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος να αδυνατεί να παρακολουθήσει και να παρατήσει την συμμετοχή.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το τελειότερο δημιούργημα που γνωρίζουμε.
Δεν το κατανοούμε πλήρως, γνωρίζουμε όμως πως τις αποφάσεις
τις παίρνει το συναίσθημα, το ένστικτο, κατόπιν των υποδείξεων της λογικής.
Αφού γίνει μια σοβαρή εισήγηση που να φωτίζει το θέμα επαρκώς,
είμαι υπέρ του να σπάει σε επιμέρους επιχειρηματολογία αυτό που συζητείται.
Να γίνεται αντιπαραβολή του κάθε ενός των επιχειρημάτων με
•το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (λογική),
•να λαμβάνονται υπόψιν οι κίνδυνοι (ένστικτο),
•το ηθικό, αξιακό και οραματιστικό μοντέλο (ιδέες, συναίσθημα),
ώστε να φαίνονται καθαρά όλες οι κρυφές τάσεις.
Μόνο τότε θα υπάρχει ολοκληρωμένη συνολική εικόνα και δυνατότητα διόρθωσης.
Η λύση-πακέτο με σχολιασμούς υπέρ και κατά, ναι και όχι, με αποστρέφει παντελώς.
Και πόσο μάλλον, "το είπε ο τάδε, συμφωνώ".
Δεν το κατανοούμε πλήρως, γνωρίζουμε όμως πως τις αποφάσεις
τις παίρνει το συναίσθημα, το ένστικτο, κατόπιν των υποδείξεων της λογικής.
Αφού γίνει μια σοβαρή εισήγηση που να φωτίζει το θέμα επαρκώς,
είμαι υπέρ του να σπάει σε επιμέρους επιχειρηματολογία αυτό που συζητείται.
Να γίνεται αντιπαραβολή του κάθε ενός των επιχειρημάτων με
•το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (λογική),
•να λαμβάνονται υπόψιν οι κίνδυνοι (ένστικτο),
•το ηθικό, αξιακό και οραματιστικό μοντέλο (ιδέες, συναίσθημα),
ώστε να φαίνονται καθαρά όλες οι κρυφές τάσεις.
Μόνο τότε θα υπάρχει ολοκληρωμένη συνολική εικόνα και δυνατότητα διόρθωσης.
Η λύση-πακέτο με σχολιασμούς υπέρ και κατά, ναι και όχι, με αποστρέφει παντελώς.
Και πόσο μάλλον, "το είπε ο τάδε, συμφωνώ".
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Kotsos, συμφωνώ ότι είναι σημαντικό να γίνεται συζήτηση πριν κατατεθούν προτάσεις. Αυτό εξυπηρετούσαν και οι δύο ιδέες που είπα στην πρώτη παράγραφο του προηγούμενου σχολίου μου. Δεν θέλουμε να γίνονται (ν) παράλληλες συζητήσεις. Ιδέες για να αποτραπεί αυτό υπάρχουν και άλλες. Θα μπορούσε να επιτρέπετε να καταθέτει το μέλος τις δικές του προτάσεις μόνο αν έχει διαβάσει και έχει πάρει θέση ψηφίζοντας ένα συγκριμένο ποσοστό επί των προτάσεων του θέματος (για να μην αυξάνονται οι προτάσεις χωρίς να προηγείται επαρκής διάλογος). Θα μπορούσε να γίνεται και μια λίστα από όλα τα σχόλια όλων των προτάσεων του θέματος, σορταρισμένη από το νεότερο στο παλαιότερο.
Η δομή που προτείνω στο βίντεο νομίζω ότι αποκαλύπτει την έκταση των συζητήσεων που χρειάζεται να γίνεται, όταν συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι, ώστε να υπάρχει μια κατάληξη/συμπέρασμα επί του θέματος. Στα υπάρχοντα φόρουμ απλώς είναι πολύ δύσκολο, όποιος συμμετέχει, να πάρει χαμπάρι όλες τις προτάσεις μέσα στα σχόλια (πράγμα που δεν κάνει πιο γόνιμο το διάλογο). Νομίζω ότι το να ξεχωρίζουν τα σχόλια από τις προτάσεις βοηθάει την ίδια τη συζήτηση και την κάνει πιο ελκυστική στα μέλη.
Δεν λέω ότι η δικιά μου πρόταση είναι η καλύτερη. Το πρόβλημα όμως που προσπαθεί να λύσει είναι: πώς μια απλή συζήτηση σε ένα φόρουμ μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο που θα βοηθάει εκατοντάδες συμμετέχοντες να βρίσκουν λύσεις οι οποίες θα είναι κοινά αποδεκτές από τους περισσότερους από αυτούς.
Η δομή που προτείνω στο βίντεο νομίζω ότι αποκαλύπτει την έκταση των συζητήσεων που χρειάζεται να γίνεται, όταν συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι, ώστε να υπάρχει μια κατάληξη/συμπέρασμα επί του θέματος. Στα υπάρχοντα φόρουμ απλώς είναι πολύ δύσκολο, όποιος συμμετέχει, να πάρει χαμπάρι όλες τις προτάσεις μέσα στα σχόλια (πράγμα που δεν κάνει πιο γόνιμο το διάλογο). Νομίζω ότι το να ξεχωρίζουν τα σχόλια από τις προτάσεις βοηθάει την ίδια τη συζήτηση και την κάνει πιο ελκυστική στα μέλη.
Δεν λέω ότι η δικιά μου πρόταση είναι η καλύτερη. Το πρόβλημα όμως που προσπαθεί να λύσει είναι: πώς μια απλή συζήτηση σε ένα φόρουμ μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο που θα βοηθάει εκατοντάδες συμμετέχοντες να βρίσκουν λύσεις οι οποίες θα είναι κοινά αποδεκτές από τους περισσότερους από αυτούς.
Πολλοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια πλατφόρμα διαβούλεψης και δημιουργίας προτάσεων (όπως π.χ. γράφει και ο mankasp στο https://pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=147&t=3513&start=10 για ένα pirategov καλύτερο από το opengov).
Το να αφήνεις απλούς πολίτες, που δεν είναι μέλη του pirate-party, να προτείνουν, μπορεί να σου δώσει πολύ καλές προτάσεις. Πάντα βρίσκεις ανθρώπους που να ξέρουν καλά ένα πρόβλημα, να μπορούν να προτίνουν αναλύτικά μια λύση για αυτό και να θέλουν να το κάνουν. Αρκεί να τους δώσεις ένα ελεύθερο βήμα με τίμιους κανόνες συζήτησης (και όχι να κλείνει μια διαβούλευση σε 5 ημέρες όπως έκαναν στο opengov για τους κουλοχέριδες). Ανοιχτή διαβούλεψη αρχικά, έκαναν και οι αν.ελ., πολύ ανοργάνωτα μεν, αλλά τους έδωσε όθηση. Τώρα που μετατράπηκαν σε ένα κλειστό κόμμα πάνε κατα διαόλου (γνώμη μου).
Συμπέρασμα: Μια πλατφόρμα διαβούλευσης ανοιχτή σε όλους είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος και αυτό που μπορεί να μας δώσει καλές προτάσεις.
Το να αφήνεις απλούς πολίτες, που δεν είναι μέλη του pirate-party, να προτείνουν, μπορεί να σου δώσει πολύ καλές προτάσεις. Πάντα βρίσκεις ανθρώπους που να ξέρουν καλά ένα πρόβλημα, να μπορούν να προτίνουν αναλύτικά μια λύση για αυτό και να θέλουν να το κάνουν. Αρκεί να τους δώσεις ένα ελεύθερο βήμα με τίμιους κανόνες συζήτησης (και όχι να κλείνει μια διαβούλευση σε 5 ημέρες όπως έκαναν στο opengov για τους κουλοχέριδες). Ανοιχτή διαβούλεψη αρχικά, έκαναν και οι αν.ελ., πολύ ανοργάνωτα μεν, αλλά τους έδωσε όθηση. Τώρα που μετατράπηκαν σε ένα κλειστό κόμμα πάνε κατα διαόλου (γνώμη μου).
Συμπέρασμα: Μια πλατφόρμα διαβούλευσης ανοιχτή σε όλους είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος και αυτό που μπορεί να μας δώσει καλές προτάσεις.
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
φιλε μου, το πιο τρελο topic revival
https://www.youtube.com/watch?v=wuKx7AgHLes
καλύτερα ξύλινο πόδι, παρά ξύλινος λόγος - arrrr
καλύτερα ξύλινο πόδι, παρά ξύλινος λόγος - arrrr
Και τι θα έπρεπε, να ανοίξω καινούριο topic; Για πλατφόρμα διαβούλευσης μίλαγα και στην αρχή (που να έχει μια στοιχειώδη ιεραρχία στη συζήτηση για να βγαίνει άκρη) και προσθέτω ότι αν υπήρχε μια από το pirate-party ανοιχτή σε όλους θα γράφονταν πολλές καλλες προτάσεις σε αυτήν και από μη μέλη.
Όχι μην τον παρεξηγείς, απλά του αρέσει να το λέει αυτό για αναρτημένα threads 
Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πολλούς, είναι μεγάλο project. Η δικιά μου άποψη είναι οτι θα χρειαστεί οργανωμένη ομάδα για αυτό και μόνο τον σκοπό. Και χρηματοδότηση - foundation για δημιουργία τέτοιων πλατφόρμων.

Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πολλούς, είναι μεγάλο project. Η δικιά μου άποψη είναι οτι θα χρειαστεί οργανωμένη ομάδα για αυτό και μόνο τον σκοπό. Και χρηματοδότηση - foundation για δημιουργία τέτοιων πλατφόρμων.
Φοίβος Γιαννόπουλος. Ένας ακόμη κρίκος στην ανθρώπινη αλυσίδα. http://phoebusg.com/
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες