Κι όμως οι κομπιουτεράδες τα κατάφεραν: ερμήνευσαν τον φυσικό κόσμο με τον δυαδικό. Βάζουν την προδιαγραφή δειγματοληψίας (μέγεθος μνήμης, σημαντικά ψηφία ή ότι θέλετε) και ψηφιοποιούν ... και βγάζουν ότι θέλουν: είτε μια HD 3d HFPS (σαν το Χόμπιτ) είτε μια mpeg2 σε vcd με μπόλικα «τούβλα» στις σκηνές δράσης. Έτσι, έρχονται οι εραστές του αναλογικού/φυσικού κόσμου: «μα βλέπω τα τούβλα», «ακούω τα μπιτς» (οι εραστές του βινυλίου και του λαμπάτου). Και έχουν δίκιο: ναι, και τα τούβλα φαίνονται και τα μπιτς ακούγονται αλλά πότε; όταν η δειγματοληψία είναι λάθος.
(Προσοχή λάθος είναι οι προδιαγραφές και η ψηφιοποίηση όχι ο φυσικός κόσμος - απαραίτητη η διευκρίνηση στις μέρες μας

Επομένως, ας ερμηνευτεί ο φυσικός κόσμος αλλά ας ερμηνευτεί σωστά: λίγο πιο πολύ από το πολύ καλό, λίγο πιο σπάταλα από το πλούσια. Μόνο έτσι δεν θα έχουμε προβλήματα.
Και ο κόσμος των πειρατών; Ο κόσμος των πειρατών είναι ψηφιακός. Και ως τέτοιος ανήκει στους λάτρεις του A-νθρώπου και του Άι-αρέσει; Όχι. Ανήκει σε όλους και όλοι θα τον ακολουθήσουν αρκεί μα μην βλέπουν τούβλα ή ακούν μπιτς. Και γιαυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να δώσουμε τις σωστές προδιαγραφές. Κι αυτές δεν θα βγουν αμέσως: χτίζονται σιγά σιγά, από τα 24 fps πάμε στα 48, από το SD στο HD, από τα 32μπιτ στα 128μπιτ κ.ο.κ.
Τέλος, μια παροιμία λέει: you can not teach an old dog new tricks. Σωστά και ευτυχώς που, αφού ο κόσμος των πειρατών δεν έχει σκύλους, δεν -υπάρχει λόγος να- έχει γαβγίσματα.
Καλά Χριστούγεννα,
Ch Iossif
Συχνά Απαντώμενη Ερώτηση
«Μα καλά πως μας την λες τώρα; Δεν διαβάζεις: εδώ δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός, παιδεία... υπάρχει μόνο ειρωνεία, αλαζονεία, κοροϊδία και ύβρις. Σε ποιο "πειρατικό" κόσμο ζεις;»
Κατ'αρχήν, είμαι κι εγώ ένας σένιορ πειρατής. Και ναι, ίσως ακούω τα μπιτς -αν είναι αυτό το συνεχές βουητό που έχω από το δεξί αυτί- αλλά γράφω και προδιαγραφές και συζητώ και μαθαίνω και ενεργώ.
Και το πρόβλημα δεν είναι η συμπεριφορά των άλλων - ψηφιακών πειρατών. Το πρόβλημα το οποίο βλέπω -κατά το I see you των Ναβ-ί- είναι η θέση η δική μου απέναντι στον νέο πειρατή. Ο νέος πειρατής ζει στον κόσμο του, δυαδικά: ή θα τα κάνει όλα χάλια (όπως άλλωστε τα κάναμε κι εμείς τόσο καιρό αναλογικά με την ηλικία μας) ή θα τα αλλάξει όλα. Κι εγώ οφείλω στην πρώτη περίπτωση να τον διδάξω (ότι η στείρα ανταπάντηση, για παράδειγμα, απλά Δεν_Υπάρχει==0, ή αντίθετα, ότι μόνο το 1 φέρνει ενέργεια και έχει την δύναμη να μειώσει την εντροπία) και στην δεύτερη να τον στηρίξω στην ευθύνη που αναλαμβάνει. Δεν πρέπει όμως ποτέ να τον εμποδίσω...