headofthebored έγραψε:Αν είναι έτσι γιατί δεν μπορεί να διανέμονται με άδεια CC-BY-NC για να πληρώνουν μόνο οι επαγγελματίες?
Δεν σε κρίνω για αυτό απλά σημειώνω ότι το ερώτημα παραμένει
Επειδή έχω πάθει πολλές φορές αυτό που έχει πάθει ο Χρήστος, θα συμφωνήσω με τον Παύλο.
Ακόμα και με αυτό που λές για το NC υπάρχει πρόβλημα.
Η φωτογραφία πχ δεν έχει άλλη εμπορική χρήση πέρα από το να την πάρεις και να την κάνεις προσωπικό wallpaper (προσωπική χρήση). Θα μου πείς διαφήμιση, ντεφιλέ και άλλα είναι εμπορική χρήση, άλλα κάποιος που βγάζει τοπία δεν κάνει ντεφιλέ.
Πρέπει για όλους αυτούς να κάνεις κάτι και να τους δώσεις μία πηγή χρηματοδότησης, να συνεχίσουν να δίνουν την δουλειά τους.
Πχ ο Πανούσης ανέχεται την πειρατεία, γιατί εισπράττει την ΑΕΠΙ οπότε η πειρατεία δεν πλήττει το εισόδημά του. ΑΕΠΙ θα εισπράττει ακόμα και αν δεν πουλήσει ούτε ένα δίσκο. Το βλέπει λοιπόν σαν μια ευκαιρία δωρεάν διαφήμισης.
Οπως το έβλεπε και ο gates που ουσιαστικά επέτρεπε την πειρατεία από τα πρώτα windows 3 σαν ευκαιρία να σβήσει τον ανταγωνισμό χωρίς να κατηγορηθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό ( πουλάω κάτω από το κόστος)
Η μόνη λύση που μπορώ να φανταστώ είναι το commercial use να συλλέγεται και να διαμοιράζεται σε όλους τους δημιουργούς κατόχους πνευματικής ιδιοκτησία με κάποιο δίκαιο τρόπο.
Κάτι τέτοιο έχω στο μυαλό μου και προσπαθώ να το σχηματίσω σε ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά δεν ξέρω.