Καλησπέρα.
Έχω την ατυχία να εργάζομαι σε IT dept του δημοσίου. Τα τελευταία 10 χρόνια έχω εισάγει και χρησιμοποιώ open source τεχνολογίες σε κάθε ευκαιρία, τόσο στο desktop, όσο και στην υποδομή (servers κλπ). Ως database χρησιμοποιώ την postgresql, η οποία έχει ιστορία πάνω από δύο δεκαετίες και χιλιάδες εγκαταστάσεις παγκοσμίως, πολλές από αυτές πολύ μεγάλης κλίμακας.
Και ενώ μέχρι τώρα τα πάντα δουλεύουν μια χαρά και αξιόπιστα, έπεσε η ιδέα για προμήθεια και μετάβαση σε oracle (τι παράξενο για το δημόσιο!).
Επιχειρήματα του στυλ, "η oracle δεν περιλαμβάνει επιπλέον χαρακτηριστικά που να τα χρειαζόμαστε ώστε να πρέπει να τα πληρώσουμε", μάλλον πέφτουν στο κενό.
Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει νομοθεσία, εθνική ή έστω ευρωπαϊκή, που να δίνει προτεραιότητα στην χρήση open source τεχνολογιών, εφόσον αυτές καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες;
Αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάτι σχετικό θα ήμουν ευγνώμων.
Προμήθεια λογισμικού στον δημόσιο τομέα.
-
- Μέλος του Κόμματος Πειρατών
Re: Προμήθεια λογισμικού στον δημόσιο τομέα.
Από ποιον και με ποιο σκεπτικό έπεσε η "ιδέα" για την Oracle.
Νομοθεσία που να προκρίνει το ανοιχτό λογισμικό δεν νομίζω να υπάρχει, αλλά εφόσον μπορείς να μας δώσεις πληροφορίες, μπορούμε να κάνουμε λίγη φασαρία και να δώσουμε δημοσιότητα στο θέμα, από την στιγμή που το δημόσιο υποτίθεται ότι θέλει να εξοικονομεί χρήματα.
Νομοθεσία που να προκρίνει το ανοιχτό λογισμικό δεν νομίζω να υπάρχει, αλλά εφόσον μπορείς να μας δώσεις πληροφορίες, μπορούμε να κάνουμε λίγη φασαρία και να δώσουμε δημοσιότητα στο θέμα, από την στιγμή που το δημόσιο υποτίθεται ότι θέλει να εξοικονομεί χρήματα.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
baskin έγραψε:Από ποιον και με ποιο σκεπτικό έπεσε η "ιδέα" για την Oracle.
Μη το ψάχνεις, έτσι είναι το δημόσιο. Πολλές φορές μάλιστα είναι απαραίτητο να υπάρχει αγορασμένη άδεια χρήσης για όλα τα λογισμικά, δεν υπάρχει καν η έννοια του ελεύθερου, ανοιχτού και δωρεάν.
@lucas: Ούτε εγώ ξέρω τίποτα για νομοθεσία ή έστω πρωτοβουλία

Ούτε εγώ νομίζω ότι υπάρχει.
Η απάντηση ίσως θα μπορούσε να είναι μια "εταιρεία" που να παρέχει ελεύθερο λογισμικό. Δηλαδή, ζητάς διαγωνισμό, και στις προσφορές κατατίθεται μια προσφορά με συμβολικό ποσό από κάποιον που θα έρθει και θα στήσει δωρεάν λογισμικό.
Η απάντηση ίσως θα μπορούσε να είναι μια "εταιρεία" που να παρέχει ελεύθερο λογισμικό. Δηλαδή, ζητάς διαγωνισμό, και στις προσφορές κατατίθεται μια προσφορά με συμβολικό ποσό από κάποιον που θα έρθει και θα στήσει δωρεάν λογισμικό.
Φίλε lucas, επειδή είχα κι εγώ την ατυχία να θεωρούμαι το ΙΤ τμήμα ενός Δήμου, αν και συμβασιούχος με πτυχίο λυκείου, κι έχω δει την... "ορθολογική" προσέγγιση του Δημόσιου τομέα προς τις ΙΤ, θα υποστήριζα την ιδέα του dizzyk από πάνω. Θα πρέπει δηλαδή να προσβληθεί τυχόν απευθείας ανάθεση και να καταφέρεις να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός, αν μπορέσεις να τους πείσεις. Εύχομαι καλή τύχη.
- Τάδε έφη Σωτήρης.
~~~
Don't mistake my attitude towards you for my character. My character is who I am. My attitude depends on what you are.
~~~
Don't mistake my attitude towards you for my character. My character is who I am. My attitude depends on what you are.
Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το Open-Source Policy Statement του osepa.eu
Μπορείς να το βρεις εδώ
viewtopic.php?f=85&t=1939
Μπορείς να το βρεις εδώ
viewtopic.php?f=85&t=1939
Όλες οι απόψεις των post μου είναι αυστηρά προσωπικές.
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Την oracle την πρότεινε κάποιος που μόνο αυτό ξέρει και δεν θέλει να μάθει κάτι άλλο. Η δε διοικήση που ετοιμάζεται να εγκρίνει την δαπάνη (ακόμα το σκέφτονται λόγω της γνωστής κατάστασης στα οικονομικά μας) το όνομα oracle το γνωρίζει αλλά το όνομα postgres δεν της λέει τίποτα. Το επιχείρημα ότι ακόμα και το amazon.com χρησιμοποιεί postgres στην υποδομή του, αφήνει μια έκφραση απορίας.
Τελικά η μόνη λύση που σκέφτομαι είναι μια αναφορά στον Reichenbach για το περιστατικό, αν τελικά εγκριθεί η oracle. Υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ για να βελιτιώσει την αποδοτηκότητα και να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου, έτσι δεν είναι; Στην σέντρα λοιπόν. Ευκαιρία να δούμε αν ήρθε εδώ για τον λόγο που λέει, ή για να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους υπουργούς μας και να τους μεταφέρει τις σκέψεις της Μέρκελ. Αν τελικά κάνει το σωστό ίσως να αποκτήσουμε και open source friendly νομοθεσία για το δημόσιο.
@Yannis:
Χρήσιμο link. Ευχαριστώ φίλε!
Την oracle την πρότεινε κάποιος που μόνο αυτό ξέρει και δεν θέλει να μάθει κάτι άλλο. Η δε διοικήση που ετοιμάζεται να εγκρίνει την δαπάνη (ακόμα το σκέφτονται λόγω της γνωστής κατάστασης στα οικονομικά μας) το όνομα oracle το γνωρίζει αλλά το όνομα postgres δεν της λέει τίποτα. Το επιχείρημα ότι ακόμα και το amazon.com χρησιμοποιεί postgres στην υποδομή του, αφήνει μια έκφραση απορίας.
Τελικά η μόνη λύση που σκέφτομαι είναι μια αναφορά στον Reichenbach για το περιστατικό, αν τελικά εγκριθεί η oracle. Υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ για να βελιτιώσει την αποδοτηκότητα και να μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου, έτσι δεν είναι; Στην σέντρα λοιπόν. Ευκαιρία να δούμε αν ήρθε εδώ για τον λόγο που λέει, ή για να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους υπουργούς μας και να τους μεταφέρει τις σκέψεις της Μέρκελ. Αν τελικά κάνει το σωστό ίσως να αποκτήσουμε και open source friendly νομοθεσία για το δημόσιο.
@Yannis:
Χρήσιμο link. Ευχαριστώ φίλε!
-
Καλό είναι να και εφόσον εγκρίνουν την δαπάνη, να μας δώσει όλα τα δημόσια έγγραφα και να το κράξουμε λίγο.
Στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο Μαυρογένης...
Η προμήθεια γίνεται με απ' ευθείας ανάθεση ή με διαγωνισμό; Δε θα βγει στη Διαύγεια κάποια προκύρηξη; Το κράζουμε αμέσως μόλις βγει.
Οι θέσεις που εκφράζω είναι προσωπικές. Περισσότερα για μένα στο ιστολόγιό μου: http://plessas.info
-
Η ιδέα επικοινωνίας με τον Reichenbach με άρεσε.
Είναι προτιμότερο να δράσουμε πριν παρθεί κάποια απόφαση παρά να κατακρίνουμε μετά. Αν κινητοποιηθούμε κατάλληλα και τα καταφέρουμε να παρθεί μια απόφαση υπέρ της χρήσης ανοιχτού λογισμικού θα είναι τεράστια επιτυχία.
Επίσης, αν τελικά δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να γράψουμε κείμενα, να επικοινωνήσουμε με υπουργεία και βουλευτές, να τους ενημερώσουμε τους προτείνουμε τις αντίστοιχες αλλαγές άρθρον στους αντίστοιχους νόμους. Να οργανώσουμε και να κάνουμε μια επίσημη εκστρατεία (αν υπάρχει ήδη να συμμετέχουμε) με τη συμμετοχή άλλων κοινοτήτων που ασχολούνται με ελεύθερο λογισμικό, να φτιάξουμε ένα κείμενο που θα μπορεί κάθε πολίτης να το στείλει με εμαιλ σε βουλευτές και υπουργεία κτλ.
Ίσως αυτά πρέπει να είναι η επόμενη μεγάλη μας δράση μετά την ACTA.
Είναι προτιμότερο να δράσουμε πριν παρθεί κάποια απόφαση παρά να κατακρίνουμε μετά. Αν κινητοποιηθούμε κατάλληλα και τα καταφέρουμε να παρθεί μια απόφαση υπέρ της χρήσης ανοιχτού λογισμικού θα είναι τεράστια επιτυχία.
Επίσης, αν τελικά δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να γράψουμε κείμενα, να επικοινωνήσουμε με υπουργεία και βουλευτές, να τους ενημερώσουμε τους προτείνουμε τις αντίστοιχες αλλαγές άρθρον στους αντίστοιχους νόμους. Να οργανώσουμε και να κάνουμε μια επίσημη εκστρατεία (αν υπάρχει ήδη να συμμετέχουμε) με τη συμμετοχή άλλων κοινοτήτων που ασχολούνται με ελεύθερο λογισμικό, να φτιάξουμε ένα κείμενο που θα μπορεί κάθε πολίτης να το στείλει με εμαιλ σε βουλευτές και υπουργεία κτλ.
Ίσως αυτά πρέπει να είναι η επόμενη μεγάλη μας δράση μετά την ACTA.
https://twitter.com/e_kastrinakis
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες