Εδώ και μερικούς μήνες σκέφτομαι πως θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι καλύτερο από ένα forum ή wiki που να επιτυγχάνει τους παρακάτω στόχους:
• Η συζήτηση να εστιάζεται στα σημαντικότερα θέματα.
• Να μπορεί πολύ περισσότερος κόσμος να παρακολουθεί τη συζήτηση και να προτείνει τις θέσεις του.
• Να μπορεί σταδιακά να διαφαίνεται ποια είναι η γνώμη των πολλών.
• Να υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός των προτάσεων από τα σχόλια όπου διαμορφώνουν τις προτάσεις.
• Να αποφεύγονται οι πλατειασμοί και οι επαναλήψεις.
Στόχος δηλαδή είναι η δημιουργία μιας δομής που θα βοηθάει τη σύνθεση απόψεων, θα είναι συνεκτική και θα αποκρυσταλλώνει την άποψη μιας μεγάλης πλειοψηφίας ανθρώπων.
Θα ήθελα τη γνώμη σας, αν θα ενδιέφερε κάποιον η δημιουργία μιας πλατφόρμας/δομής που θα επιτυγχάνει τους παραπάνω στόχους.
Η ιδέα μου γεννήθηκε από τη συμμετοχή μου στο forum του real democracy όπου κατά τη γνώμη μου, όπως και κάθε forum, είχε τις εξής αδυναμίες:
• Η συζήτηση σε ένα (topic) πολύ συχνά ξέφευγε του θέματος.
• Παρόλο που το φόρουμ το χρησιμοποιούσαν χιλιάδες άτομα, ήταν φανερό ότι σε κάθε θέμα συμμετείχαν μερικές δεκάδες μόνο.
• Δεν υπήρχε μία καλή δομή/ιεραρχία στα θέματα του φόρουμ (τα οποία ήταν εκατοντάδες). Πολλές φορές άνοιγαν topic με ίδιο θέμα με αποτέλεσμα προτάσεις για το ίδιο θέμα να σκορπίζονται σε πολλά topic.
Πιο αναλυτικές απόψεις θα βρείτε στο άρθρο του blog μου, στα τελευταία 17 bullets:
http://dialogueswitharguments.wordpress.com/2012/03/10/%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF/
Κεντρική ιδέα είναι:
• οι χρήστες να ψηφίζουν για το κάθε επιχείρημα/πρόταση.
• Ο κάθε χρήστης να μην καταθέτει μια λίστα από επιχειρήματα/προτάσεις, όπου πολλοί ενδεχομένως να διαφωνούσαν στο πρώτο και το τρίτο και να καταψήφιζαν το σύνολο των επιχειρημάτων τελικώς. Αντιθέτως θα καταθέτει το κάθε επιχείρημα/πρόταση ξεχωριστά το οποίο θα μαζεύει τις δικές του ψήφους.
• Η συζήτηση που ακολουθεί για το κάθε επιχείρημα/πρόταση να ξεχωρίζει ευκρινώς από αυτό.
• Σοταρίσματα με διάφορα κριτήρια να βοηθούν τους χρήστες, ώστε να υπάρχει μια συνεκτικότητα στις προτάσεις και να βοηθούν το διάλογο.
Δεν είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής και ίσως κάποιοι να διαφωνήσετε με τις προτάσεις που έχω στο blog, αλλά το θέμα είναι αν θα ενδιαφερόταν κάποιος για μια νέα μορφή ηλεκτρονικού διαλόγου που να επιτυγχάνει τους στόχους που ανέφερα αρχικά.
Κάτι καλύτερο από ένα forum ή wiki;
Re: Κάτι καλύτερο από ένα forum ή wiki;
ωραία όλα αυτά που λές, και το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και ακόμα συζητιέται τα βράδια στο mummble.
Έχουμε δοκιμαστικά που δεν έχουν σηκωθεί ακόμη το liquid feedback και το adhocracy... Θα είναι μόνο για τα μέλη.
Τώρα εάν βρούμε κάτι καλύτερο σίγουρα μπορεί να μας εξυπηρετήσει πιο πολύ.
Καλό θα ήταν πάντως να μιλήσεις με την ομάδα IT.
Έχουμε δοκιμαστικά που δεν έχουν σηκωθεί ακόμη το liquid feedback και το adhocracy... Θα είναι μόνο για τα μέλη.
Το σκέφτομαι καιρό τώρα αυτό που λες. Αυτό που κατέληξα είναι ότι θα βοηθούσε ένα forum με λειτουργίες σαν του reddit, με upvote, downvote, nested comments κλπ.
kailor έγραψε:ωραία όλα αυτά που λές, και το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και ακόμα συζητιέται τα βράδια στο mummble.
Δυστυχώς τα liquid feedback και adhocracy δεν ενδείκνυνται για συζήτηση, αλλά μόνο για ψήφιση.
Αν κατάλαβα καλά το liquid feedback είναι ένας συνδυασμός της άμεσης με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όπου θέλεις μπορείς να ψηφίσεις άμεσα, όπου δεν έχεις χρόνο να το ψάξεις μπορείς να επιλέξεις τον αντιπρόσωπο σου, έχοντας τη δυνατότητα να ψηφίσεις άμεσα αν το μετανιώσεις ή να αλλάξεις τη ψήφο σου. Έχει μια καλή λογική όλο αυτό και θα ήταν ωραίο να μας πει κάποιος περισσότερες λεπτομέρειες για το liquid feedback.
Αυτό που προτείνω εγώ ίσως είναι ένα στάδιο πιο πριν, για τη βοήθεια σχηματισμού προτάσεων που θα έχουν διαμορφωθεί από πολλούς και θα τις ασπάζονται μεγάλες πλειοψηφίες. Κεντρική ιδέα είναι να υπάρχει ψηφοφορία για κάθε επιχείρημα, συζήτηση κάτω από αυτό, και μια προσπάθεια να μην καταθέτονται αναλυτικές προτάσεις που το σύνολο τους θα το ασπάζονται λίγοι, άλλα να συνθέτονται προτάσεις από πολλούς με βάση τις ψηφοφορίες.
Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με ένα αρκετά τροποποιημένο forum. Όμως δεν έχω γνώσεις drupal ή άλλης γλώσσας ώστε να χτίσω από την αρχή ένα forum. Υπάρχει κάποιο email από την ομάδα ΙΤ; Νομίζω ότι αν βρίσκονταν μερικά άτομα που να ενδιαφέρονταν για την ιδέα, θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη προσπάθεια για κάτι τέτοιο ή μια πρώτη συζήτηση.
Αυτό που προτείνω εγώ ίσως είναι ένα στάδιο πιο πριν, για τη βοήθεια σχηματισμού προτάσεων που θα έχουν διαμορφωθεί από πολλούς και θα τις ασπάζονται μεγάλες πλειοψηφίες. Κεντρική ιδέα είναι να υπάρχει ψηφοφορία για κάθε επιχείρημα, συζήτηση κάτω από αυτό, και μια προσπάθεια να μην καταθέτονται αναλυτικές προτάσεις που το σύνολο τους θα το ασπάζονται λίγοι, άλλα να συνθέτονται προτάσεις από πολλούς με βάση τις ψηφοφορίες.
Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με ένα αρκετά τροποποιημένο forum. Όμως δεν έχω γνώσεις drupal ή άλλης γλώσσας ώστε να χτίσω από την αρχή ένα forum. Υπάρχει κάποιο email από την ομάδα ΙΤ; Νομίζω ότι αν βρίσκονταν μερικά άτομα που να ενδιαφέρονταν για την ιδέα, θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη προσπάθεια για κάτι τέτοιο ή μια πρώτη συζήτηση.
Καλησπέρα σας,
έχω πρόσφατη εμπειρία αυτού του "έργου" σε διακρατικό επίπεδο.
Για να γίνω πιο σαφής, συμμετέχω στο theVenusProject όπου αναγκαστικά φτάσαμε στο ερώτημα πως θα συνεργαστούμε όλοι μαζί (2 Αυστραλοί, 1 Ολλανδός, ένας Πόντιος....) και δεν μας έφταναν τα εργαλεία όπως mindmaps, google docs, BPMs και άλλες cloudικες εφαρμογές. Θέλαμε ένα εργαλείο που να τα έχει ΟΛΑ και να είναι και δικό μας. Βέβαια αυτό που διαπραγματεύεται το project είναι μοναδικό οπότε δεν υπήρχε σχετική συζήτηση στο θέμα ούτε και κάποιου είδους άλλη βοήθεια. Εννοείτε πως πετάχτηκε η πρόταση να κάνουμε δικό μας Linux distribution όπως πάντα. Ευτυχώς προχώρησε σε πιο πρόσφορα εδάφη...
Στο θέμα όμως της άμεσης Δημοκρατίας, ανοιχτής διακυβέρνησης, διαφάνειας έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή
εγώ προς το παρών λέω να ασχοληθώ με το metagovernment ωστε να μπορέσω να πιάσω αυτό το τρένο.
http://www.metagovernment.org/wiki/Main_Page
Ξέρει κανείς κάτι καλύτερο; ή έχει ασχοληθεί με αυτό;
Ευχαριστώ,
έχω πρόσφατη εμπειρία αυτού του "έργου" σε διακρατικό επίπεδο.
Για να γίνω πιο σαφής, συμμετέχω στο theVenusProject όπου αναγκαστικά φτάσαμε στο ερώτημα πως θα συνεργαστούμε όλοι μαζί (2 Αυστραλοί, 1 Ολλανδός, ένας Πόντιος....) και δεν μας έφταναν τα εργαλεία όπως mindmaps, google docs, BPMs και άλλες cloudικες εφαρμογές. Θέλαμε ένα εργαλείο που να τα έχει ΟΛΑ και να είναι και δικό μας. Βέβαια αυτό που διαπραγματεύεται το project είναι μοναδικό οπότε δεν υπήρχε σχετική συζήτηση στο θέμα ούτε και κάποιου είδους άλλη βοήθεια. Εννοείτε πως πετάχτηκε η πρόταση να κάνουμε δικό μας Linux distribution όπως πάντα. Ευτυχώς προχώρησε σε πιο πρόσφορα εδάφη...
Στο θέμα όμως της άμεσης Δημοκρατίας, ανοιχτής διακυβέρνησης, διαφάνειας έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή
εγώ προς το παρών λέω να ασχοληθώ με το metagovernment ωστε να μπορέσω να πιάσω αυτό το τρένο.
http://www.metagovernment.org/wiki/Main_Page
Ξέρει κανείς κάτι καλύτερο; ή έχει ασχοληθεί με αυτό;
Ευχαριστώ,
Θανάσης Ελευθερόπουλος
http://land.of.the.cybergeek.gr
http://www.facebook.com/thanasys
http://twitter.com/thanasys
Wasted Youth!
http://land.of.the.cybergeek.gr
http://www.facebook.com/thanasys
http://twitter.com/thanasys
Wasted Youth!
Έχω φτιάξει ένα βίντεο που παρουσιάζω τη δομή που έχω στο μυαλό μου όταν μιλώ για κάτι καλύτερο από φόρουμ.
http://www.youtube.com/watch?v=HAIogjuUd9s&feature=plcp
όποιος έχει παρόμοιες ιδέες μπορεί να σχολιάσει στο βίντεο ή εδώ.
http://www.youtube.com/watch?v=HAIogjuUd9s&feature=plcp
όποιος έχει παρόμοιες ιδέες μπορεί να σχολιάσει στο βίντεο ή εδώ.
Για να φτάσει να αναρτήσει κάποιος ένα θέμα,
θα πρέπει, για να μην χάνονται το παιδί και η μάνα,
να ακολουθείται οδηγός σε κατηγορίες θεμάτων.
Κάπως πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση δηλαδή,
αν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που λείπει.
Τα δύσκολα ίσως αρχίζουν όταν το θέμα άπτεται
πολλαπλών κύριων κατηγοριών.
θα πρέπει, για να μην χάνονται το παιδί και η μάνα,
να ακολουθείται οδηγός σε κατηγορίες θεμάτων.
Κάπως πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση δηλαδή,
αν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που λείπει.
Τα δύσκολα ίσως αρχίζουν όταν το θέμα άπτεται
πολλαπλών κύριων κατηγοριών.
Το τρολάρισμα ή το αγνοούμε ή χλευάζουμε τον φανατισμό του, αλλιώς το τρολ σπέρνει τη διάλυση.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Όμως το τρολ δεν ευθύνεται αν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ηθικό πλαίσιο.
Και η ηθική προκύπτει από το όραμα και τις αξίες.
Σίγουρα θα πρέπει να γίνεται και κατηγοριοποίηση στα θέματα. Αυτό που θα πρότεινα για τα θέματα είναι να μπορεί να γίνει και σε αυτά σορτάρισμα όχι μόνο με βάση την κατηγορία, αλλά και με βάση τις ψήφους που θα μαζεύει το κάθε ένα ως προς το πόσο σημαντικό είναι, με βάση αν είναι νεότερο ή παλαιότερο, κ.α. τέτοια βοηθήματα. Μία λογική δηλαδή παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησα για τις προτάσεις μέσα στο κάθε θέμα.
Χαμομήλι, είδα με ενδιαφέρον την πρότασή σου.
Η βασική μου παρατήρηση είναι ότι ξεκινάς από την κατάθεση προτάσεων οι οποίες συζητώνται ξεχωριστά και με ψηφοφορία καταλήγουμε σε μία τελική.
Η προσωπική μου εμπειρία από συνεργασίες δημιουργίας πολιτικών, είναι τελείως διαφορετική.
Θεωρώ το να πάμε σε μία διαδικασίες κατάθεσης προτάσεων, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί συζήτηση στο θέμα για να καθοριστούν οι κοινοί άξονες αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα πρίν φτάσουμε στην κατάθεση προτάσεων.
Πώς στο παράδειγμά σου πχ του εκλογικού νόμου θα καταλήξουμε ότι η αναλογική ( απλή ή ενισχυμένη) θα οάρουμε απόφαση αν δεν γνωρίζουμε τι γίνεται σε μία ψηφοφορία, τι περιμένουμε να κερδίσουμε από μιλα ψηφοφορία, τι προβλήματα υπήρξαν μέχρι τώρα;
Εφαρμόζοντας απλώς την κατάθεση προτάσεων κινδυνεύουμε να καταλήξουμε οι ψηφοφορίες να εμφιρούνται απο αποφάσεις που στηρίζονται σε στερεότυπα και στο θυμικό και όχι σε λογική και πολιτική σκέψη.
Η βασική μου παρατήρηση είναι ότι ξεκινάς από την κατάθεση προτάσεων οι οποίες συζητώνται ξεχωριστά και με ψηφοφορία καταλήγουμε σε μία τελική.
Η προσωπική μου εμπειρία από συνεργασίες δημιουργίας πολιτικών, είναι τελείως διαφορετική.
Θεωρώ το να πάμε σε μία διαδικασίες κατάθεσης προτάσεων, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί συζήτηση στο θέμα για να καθοριστούν οι κοινοί άξονες αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα πρίν φτάσουμε στην κατάθεση προτάσεων.
Πώς στο παράδειγμά σου πχ του εκλογικού νόμου θα καταλήξουμε ότι η αναλογική ( απλή ή ενισχυμένη) θα οάρουμε απόφαση αν δεν γνωρίζουμε τι γίνεται σε μία ψηφοφορία, τι περιμένουμε να κερδίσουμε από μιλα ψηφοφορία, τι προβλήματα υπήρξαν μέχρι τώρα;
Εφαρμόζοντας απλώς την κατάθεση προτάσεων κινδυνεύουμε να καταλήξουμε οι ψηφοφορίες να εμφιρούνται απο αποφάσεις που στηρίζονται σε στερεότυπα και στο θυμικό και όχι σε λογική και πολιτική σκέψη.
Ο νέος κόσμος έχει κάνει σαφές τι θέλει.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Κάποιον που να είναι σταθερός στη ιδεολογία του, να μην την κάνει υποκριτικά λάστιχο κατα πως τον συμφέρει και να την εκφράζει αυτή με λόγια και πράξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες