ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εδώ έγινε η "Συζήτηση για πιθανή ίδρυση του κόμματος"
anestis
Μέλος του Κόμματος Πειρατών

Re: ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημοσίευσηαπό anestis » 09 Νοέμ 2011, 15:10

Για να καλυφθεί το αίτημα "να πάρουμε θέση σε κάθε πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας"
προσέθεσα την εξής παράγραφο στο τέλος της ιδρυτικής διακήρυξης.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει πολλές ακόμη προκλήσεις.
Για κάθε ζήτημα που τίθεται, η επίσημη θέση του κόμματος προκύπτει μετά από ηλεκτρονική διαβούλευση των μελών του κόμματος.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος υποστηρίζει τη λήψη των τελικών αποφάσεων από όλη την Κοινωνία, από κάθε πρόσωπο χωριστά
και αγωνίζεται:
* Για να φτάνει η ενημέρωση σε όλους, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις.
* Για να υπάρχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στα πρόσωπα να εκφράζουν τη γνώμη τους, για κάθε ζήτημα που τίθεται.

Το μέλλον μας είναι η ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία, η οποία που ασκείται από πλήρως ενημερωμένους πολίτες, σε ένα διαφανές κράτος, όπου εξασκούνται ελεύθερα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι Συνταγματικές Ελευθερίες, προς όφελος όλης της ελληνικής Κοινωνίας.
info: Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να διαβάζω όλο το forum.

Ό,τι γράφω είναι απλά & μόνο προσωπικές απόψεις.
"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

Nicholas Starkos
Επικοινωνία:

Δημοσίευσηαπό Nicholas Starkos » 09 Νοέμ 2011, 17:41

ΣΩΣΤΟΣ ! 8-)
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν χαρίζονται , ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.

mpbm23

Δημοσίευσηαπό mpbm23 » 10 Νοέμ 2011, 16:58

ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

Καλό θα ήταν να αναφερθούν οι πιο κοινωνικά άδικες πατέντες.Όπως είναι οι πατέντες στα Φάρμακα.
Άτομα που ζουν σε πιο πλούσιες κοινωνίες έχουν πρόσβαση σε πιο ακριβά φάρμακα, ενώ τα άτομα που ζουν σε πιο οικονομικά αδύναμες κοινωνίες δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Και όχι τόσο λόγω κόστους παρασκευής αλλά λόγω πατεντών και οι εταιρίες βγάζουν πολλά περισσότερα από ότι έχουν επενδύσει για πολλά χρόνια.
Επίσης πρέπει τα κράτη να επιχορηγούν ιατρικές και φαρμακολογικές έρευνες και τα ευρήματα τους, νέα φάρμακα νέες θεραπείες , να τα προσφέρουν ελεύθερα στον κόσμο.

mpbm23

Δημοσίευσηαπό mpbm23 » 10 Νοέμ 2011, 17:08

Δικαστική εξουσία

Να αλλάξει ο τρόπος που αποδίδεται δικαιοσύνη και να επιτυχαχυνθούν οι διαδικασίες. (Δε μπορούν να περνάνε χρόνια για την έκδοση μια απόφασης)

Η χρήση των νεών τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει άμεσα σε αυτό.

anestis

Δημοσίευσηαπό anestis » 10 Νοέμ 2011, 17:37

Καλές παρατηρήσεις, έγιναν οι αντίστοιχες προσθήκες...

"First they ignore you. Then they ridicule you. Then they attack you. And then they build monuments to you". (N.Klein 1918)

vasilis89

Δημοσίευσηαπό vasilis89 » 12 Νοέμ 2011, 19:57

Πιστεύω οτι το πιρατικο κομα εχει μελων. Αλλα πριν προχωρησει ενα βημα πρέπει να αποδεχτούμε αυτο που είναι στο dna του κινήματος, δηλαδή οτι ειναι ενα φιλελεύθερο κίνημα. Και δεν μπορεί να ειναι διαφορετικα οταν οι κύριοι στόχοι του κινήματος είναι η τελείως ελεύθερη διακίνηση αρχείων, και η ελαχιστοποίηση των πνευματικών δικαιωματων.
Και ο φιλελευθέρισμος είναι αντίθετος με την αποψη της κοινής γνώμης αυτη την στιγμη, και η πλειοψηφια των νεων “πολιτικών“ ειναι ιδεολογικα αντίθετη. Δεν ξερω τις απόψεις των μελών εδω...

anestis

Δημοσίευσηαπό anestis » 13 Νοέμ 2011, 02:28

Βασίλη,
αν διαβάσεις το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ καταστατικού και το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ιδρυτικής διακήρυξης θα δεις ότι η λέξη φιλελευθερισμός/φιλελεύθερος κλπ δεν χρησιμοποιήθηκε πουθενά ΟΠΩΣ και ΑΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ-ΤΑΜΠΕΛΕΣ, επειδή:
* Η λέξη έχει ΕΝΤΕΛΩΣ άλλο νόημα στις ΗΠΑ και εντελώς άλλο στην Ευρώπη και υπάρχει σύγχυση.
* Υπάρχει ήδη φιλελεύθερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και φιλελεύθερα κόμματα σε όλη την ευρώπη.
* Η λέξη είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ πονεμένη στην Ελλάδα.
* Εχουμε διάφορες ιδέες, που με την αντίληψη του 20ού αιώνα θα χαρακτηριζόταν αριστερές, άλλες κεντρώες, και άλλες δεξιές. Ρητά στην ιδρυτική διακήρυξη λέμε ότι δεν τοποθετούμαστε στην κλίμακα αριστερά/κέντρο/δεξιά επειδή είμαστε κόμμα του 21ου αιώνα, κι επειδή θέλουμε να είμαστε το "λειτουργικό σύστημα" της κοινωνίας, πάνω στο οποίο θα τρέχουν ΚΑΙ "φιλελεύθερες" ΚΑΙ "αριστερές" ΚΑΙ "κεντρώες" ΚΑΙ "δεξιές" ιδέες, εφ' όσον η πλειοψηφία της κοινωνίας τις πιστεύει και τις θέλει και ψηφίζει με διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας τις ιδέες αυτές.
Ας μείνει στην άκρη η ταμπέλα, ας κρατηθεί η ουσία.

Δεν ενδεικτικά βασικές ΑΡΧΕΣ μας:
* Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
* Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
* Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
* Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
* Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
* Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
* Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
* Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
* Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης..
* Η Προστασία των Πληροφοριοδοτών, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
* Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
* Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
* Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
* Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.

vasilis89

Δημοσίευσηαπό vasilis89 » 13 Νοέμ 2011, 20:22

συμφωνώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η οποιαδήποτε ταμπέλα στο κόμμα. Το point μου όμως είναι άλλο. Σε αυτή την περίοδο της πολιτικής ζωής της χώρας η πλυοψηφία των πολιτών και κυρίως η πλυοψηφία των νέων πολιτικών έχουν αντίθετη ιδεολιγική ατζέντα, κυρίως σοσιαλιστική, κυβερνοκεντρική.
Αυτό είναι θεμελιωδός αντίθετο με το πιρατικό κίνημα.
Δεν λέω να έχουμε στόχους την τελείως ελεύθερη αγορά κλπ αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι έστω και για το στενό πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων και της ηλεκτρονικής ζωής κλπ οι ιδέες μας είναι φιλελεύθερες. Η εν πάση περιπτώση οι ιδέες του κόμματος.
Διαφορετικά σύντομα το κόμμα θα μετατραπεί σε ακόμη μία αριστερή αντιδραστική οργάνωση.
Δεν θέλω να υποδίξω τι πρέπει να γίνει, απλά θέλω να τονίσω ότι πριν προχωρήσουμε έστω και ένα βήμα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η πολιτική τάση, αλλιώς δεν θα ήμαστε πολιτικό κόμμα αλλά μια οργάνωση πολιτών με κύριο ενδιαφέρων την ηλεκτρονική ζωή.

Πολλοί θα τσιμπίσουν με τους πειρατές γιατί απλά σε όλους μας αρέσει να κατεβάζουμε τζάμπα μουσική. Αλλά αν ήξεραν την πολιτική τάση του κινήματος δεν νομίζω ότι θα είχαμε την ίδια μαζική αποδοχή, ιδικά στην αριστερή ελλάδα

anestis

Δημοσίευσηαπό anestis » 13 Νοέμ 2011, 22:26

1. Κρατισμός. Τώρα που ήρθαν τα ζόρια, όλοι προσβλέπουν στα κράτη για σωτηρία. Πιθανότατα τα κράτη θα είναι οι πρώτοι "επενδυτές" για να ξαναπάρουμε το δρόμο της ανάπτυξης.
Όσο έχω διαβάσει, οι Πειρατές δεν έχουν θέση για το πόσο κράτος μας χρειάζεται. Όσο κράτος υπάρχει όμως, πολύ ή λίγο, θέλουμε να είναι Διάφανο και στην Κεντρική Διοίκηση και στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στα Πανεπιστήμια και στις ΔΕΚΟ και παντού όπου πληρώνουμε όλοι. Δεν ισχύει λοιπόν το ότι
Αυτό είναι θεμελιωδώς αντίθετο με το πειρατικό κίνημα.

2. -----------------
οι ιδέες μας είναι φιλελεύθερες.
Ζητάς να μπει "ταμπέλα" 20ου αιώνα στο κόμμα του 21ου αιώνα. Δεν ξέρω τι τάση λειτουργίας έχει ο ανεμόμυλος. Δεν ξέρω με τι γωνιακή ταχύτητα πρέπει να γυρνάς τη μανιβέλα στο mp3 player. Το email δεν χρεώνεται με τη λέξη, όπως το τηλεγράφημα. Ο 21ος αιώνας είναι ήδη εδώ π.χ The extraordinary revolution of media choice, by Seth Godin http://is.gd/wfmHUn

3. Δεν νομίζω ότι πρεσβεύουμε τη τζάμπα μουσική. Πρεσβεύουμε ότι οι κληρονόμοι του Elvis(1935-1977) δεν χρειάζεται να βγάζουν 14 εκ. δολάρια το χρόνο και να συνεχίσουν μέχρι εγώ να γίνω (αν γίνω) 98 ετών!

4. Κριτήριο για τις απόψεις μας είναι να εξυπηρετούν την κοινωνία πρώτα, τα πρόσωπα μετά, μέσα από τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Οπότε δεν καταλαβαίνω την τελευταία πρόταση. Τι θα πει "αν ήξεραν;!;!" Κρύβουμε κάτι;
Είμαστε διαφανέστατοι, καταστατικό και ιδρυτική διακήρυξη είναι δημοσιευμένα σε ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ, θα δημοσιευθούν τα τελικά, θα συνδιαμορφώνουμε συνέχεια απόψεις. Υπονοείς ότι υπάρχει κάτι, αλλά δεν υπάρχει!
What You See Is What You Get. ;)

vasilis89

Δημοσίευσηαπό vasilis89 » 14 Νοέμ 2011, 04:23

Δεν έχω να διαφωνήσω σε κάτι μαζί σου για αυτό και δεν επιμένω. Πιθανών να μην εμφανιστεί ποτέ κάποιο δίλημμα που θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και έτσι να μην υπάρξει ποτέ ανάγκη για επιλογή ή φόβος διχασμού.
Αυτό που προσπάθησα να πω είναι ότι μου φαίνεται πολύ βασικό να υπάρχει ένα ιδεολογικό ξεκαθάρισμα γιατί αν γίνει αργότερα κάποιοι θα απογοητευτούν. Ένα τόσο κομβικό ζήτημα για ένα κόμμα δεν μπορεί να διαμορφωθεί με εσωτερική διαβούλευση. Και μπορεί να θεωρείς ότι είναι ένα δίλημμα του περασμένου αιώνα αλλά στην ελλάδα αυτή την στιγμή νομίζω είναι το κύριο πολιτικό ζήτημα, και θα έλεγα σε μεγάλο βαθμό και παγκόσμια.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες